De temperatuur in Duitsland is gemiddeld hetzelfde als in Nederland. Gemiddeld is de temperatuur in juli 22°C, in het oosten en in de dalen in het zuiden zijn de temperatuur net iets hoger, namelijk iets boven de 23°C.
Gemiddeld over het jaar is Keulen de warmste plaats van Duitsland. Deze stad heeft een gemiddelde temperatuur van 10,4 graden. Ook de omgeving van Stuttgart en Dusseldorf zijn warmere gebieden. Koud is het op Feldberg, Nurberg, Harz en vooral op Zugspitze.
Het weer in augustus in Duitsland is minimaal 15°C graden en maximaal 25°C graden. Het is de perfecte temperatuur om Duitsland te ontdekken zonder het te warm of te koud te hebben. Je kunt in augustus ongeveer 3 tot 8 dagen regen verwachten in Duitsland.
In de nacht is het zo'n 12°C tot 14°C. In het zuiden en oosten van Duitsland zijn de winters strenger dan in het westen van het land. In het zuiden is de gemiddelde temperatuur in januari -6°C, in het oosten is de gemiddelde temperatuur -3,5°C en in het westen is het gemiddeld -0,5°C.
Het zonnigste gebied vind je in het noordoosten van Duitsland, zo tussen Lübeck en de Poolse grens. Hier heb je de grootste kans op zonnig weer.
Picos de Europa in Spanje
Het natuurgebied Picos de Europa is een van de koudste regio's van het land. Deze prachtige regio bestaat uit heuvels, meren, rivieren en grotten: genoeg plekken om af te koelen. Maar hoe zit het dan met de temperaturen in deze regio? Het wordt hier niet snel warmer dan 22 graden.
De droogste regio's van Duitsland zijn Thüringen, Saksen-Anhalt en Brandenburg. Dit gebied wordt aan de noordkant begrensd door Berlijn en aan de zuidkant door het Thüringer Wald. Weerstation Atzendorf (Marbeschacht) is met gemiddeld 399,2 mm neerslag gemiddeld per jaar het droogste plekje van Duitsland.
De temperaturen in Duitsland in mei liggen aan de wat koudere kant met temperaturen tussen de 9°C en 19°C graden. Breng zeker een warme jas mee in mei! Je kunt in mei ongeveer 3 tot 8 dagen regen verwachten in Duitsland. Het is een goed idee om je paraplu mee te nemen, zo is slecht weer geen spelbreker.
Duitsland heeft in september temperaturen tussen de 12°C graden en 20°C graden. Het is zeker iets milder in september, maar het is wel een goed idee om een extra laag kleding mee te nemen, voor het geval dat. Je kunt in september ongeveer 3 tot 8 dagen regen verwachten in Duitsland.
Weer Berlijn: zomer
In juni, juli en augustus is de gemiddelde temperatuur weliswaar 23 graden, maar er is ook veel kans op echt warm zomerweer, soms zelfs ver boven de 30 graden. Net als in Nederland komen dit soort zomers steeds meer voor in Berlijn.
Oostenrijk heeft een landklimaat. Dat betekent dat het in de winter erg koud kan zijn, en in de zomer erg warm. In de zomer kan het tot 35 graden Celsius zijn, en in de winter kan de temperatuur dalen tot min 20 graden Celsius.
Frankrijk heeft een aangenaam en mild klimaat
Een tussenliggend klimaat met koude winters en warme zomers in het noorden, in de Parijse regio en in de regio Centre; Een Middellandse-Zeeklimaat met zachte winters en hete zomers in het zuiden van Frankrijk.
Zweden is een langgerekt land en kent daardoor verschillende klimaattypes. In het zuiden vind je 's zomers een gematigd zeeklimaat, waardoor de zomers over het algemeen vrij warm zijn. In het noorden en in Midden-Zweden vind je een landklimaat, waardoor de zomers ook warm zijn.
In het westen en het noorden van Polen heerst een gematigd zeeklimaat door de invloed van Atlantische stromingen. In het oosten en zuiden is sprake van een landklimaat, met koude winters en warme zomers.
In Zwitserland heerst een mild klimaat met matige warmte, koude en luchtvochtigheid. Van juli tot augustus bedraagt de dagtemperatuur circa 18 tot 28° C, van januari tot februari ongeveer -2 tot 7° C.
De zakencultuur in Duitsland is formeler dan in Nederland. Traditioneel hechten Duitsers aan de beleefdheidsvorm 'Sie'. Gebruik van voornamen en tutoyeren is onbeleefd. In sectoren waar jongeren werken zijn er wel lossere omgangsvormen.
Een ongeschreven regel: fooien in Duitsland
Vergelijk het met een ongeschreven regel. In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.
Als we kijken naar de hoeveelheid regen, vind je de natste plek op aarde, in India. Het is het dorpje Mawsynram in de staat Meghalaya. Het regent daar echt veel. Per jaar valt daar gemiddeld 11.872 millimeter regen.
Het droogste plekje ter wereld is, volgens gegevens van de WMO, Arica, een stadje met nog geen 200.000 inwoners in het noorden van Chili. Over een periode van 59 jaar viel er jaarlijks gemiddeld slechts 0,76 millimeter regen, dus minder dan 1 millimeter!
Boven de Atacama-woestijn in het noorden van Chili is het eigenlijk géén weer. Het is er de ene dag warmer dan de andere, dat wel, maar een inktzwarte regenwolk moet er een attractie van formaat zijn. In de Atacama-woestijn regent het namelijk nooit. Of beter gezegd: bijna nooit.