In principe eten vegans geen eieren, omdat dieren niet ons bezit zijn en hun eieren evenmin. Daarnaast is het goed om stil te staan bij welk signaal je afgeeft door ei te eten, waar de kippen vandaan komen (industrie) én wat kippen zelf doen met hun eieren.
De vegan eieren worden gemaakt van algan: een ingrediënt dat wordt gewonnen uit een groep algen die zich in zeewater of watersystemen bevinden. Helemaal plantaardig dus. En tóch kun je er gewoon roerei en omeletten mee maken – die er behoorlijk 'echt' uitzien.
Zowel dieren als planten kunnen bronnen van eiwit zijn in onze voeding. Vlees, zuivel, ei en vis zijn voorbeelden van dierlijke eiwitbronnen; en granen, noten en peulvruchten van plantaardige eiwitbronnen.
Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en noten. Volwassen personen hebben gemiddeld elke dag 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Sommige groepen hebben wat meer nodig.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Maak hiervoor een “papje” van 2 el bloem + 2 el boekweitmeel + 1,5 dl water. Dep het lapje vlees of de visfilet droog. Kruid met peper en zout. Haal het vlees of de vis door het “papje”, laat even uitlekken en haal het dan door het paneermeel.
Appelmoes is een ook hele goede ei vervanger. Net zoals de banaan zorgt ook appelmoes voor een lichtzoete smaak en een gemiddelde stevige structuur van jouw baksels. 80 gram appelmoes staat ongeveer gelijk aan 3 eetlepels.
Rijst als basis voor je vegan maaltijd
Vragen die je jezelf geregeld kunt stellen. Wat ons betreft is rijst een steady basis voor je veganistische levensstijl omdat de graansoort een vol gevoel geeft en veel voedingsstoffen bevat. Veel mensen denken dat rijst ongezond is omdat er veel koolhydraten in zitten.
Het ongezonde imago van eieren komt door het relatief hoge cholesterolgehalte. Het lichaam heeft cholesterol nodig. Toch krijg je ook snel te veel cholesterol binnen. Dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Om van rietsuiker witte suiker te maken worden vaak verkoolde runderbeenderen gebruikt. Het wordt wel weer uit het suiker verwijderd, maar dat maakt het niet veganistisch. In Nederland is dit gelukkig verboden. De Nederlandse witte suiker is dus wel veganistisch.
In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Maar vegetariërs hebben door hun gezondere voeding een lagere kans op hart- en vaatziekten en mogen twee keer zoveel eieren eten als vleeseters: 3 tot 4 per week. Dus niet elke dag, maar om de dag!
zeewier! Dit plantje zit namelijk niet alleen verwerkt in de lekkerste burger van de wereld, het is ook een perfecte vleesvervanger. Zeewier bevat namelijk veel voedingsstoffen zoals B12 en eiwitten. Verder heeft zeewier geen grote impact op het milieu en het wordt zelfs verbouwd in Nederland.
Een ei maar dan gemaakt in een laboratorium. VEGGS, zoals de nieuwe 'eieren' heten, zijn helemaal plantaardig. Er komt geen kip aan te pas, aldus producent Kipster. Met het oog op een duurzame voedseltoekomst wil het bedrijf met veel minder dieren, of zelfs helemaal geen dieren meer, voorzien in ons voedsel.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt. Ook zorgen eieren voor luchtig gebak.
Ei(eren) wordt vooral vaak gebruikt in luxe en/of gevulde broodsoorten, het wordt er niet alleen steviger door, (verstijfselen van het eiwit tijdens het bakproces) maar ook wat luchtiger en zachter, vooral als er veel ei in wordt gebruikt,denk bijv. aan het Briochebrood.
Glanzend (blader)deeg
Zoet gebak met bijvoorbeeld bladerdeeg kun je bestrijken met abrikozenjam om een glanzend laagje te krijgen. Voor hartige gerechten kun je een eetlepel maïzena oplossen in wat warm water en het daarmee bestrijken.
Het enige wat je nodig hebt als vervanger voor ei is bloem, maizena en water. Per ei dat je zou willen vervangen 25 gram bloem, 6 gram maizena en 50 ml water om precies te zijn.
De bloem (meel) vormt een beschermend laagje, hierdoor zullen de vlees/vissappen minder snel naar buiten treden. Tevens ontstaat een knapperig laagje wat ook het vastplakken aan de pan voorkomt. Deze behandeling wordt het meest gedaan bij wit vlees en vis.
Paneermeel. Lijkt op het eerste gezicht veganistisch, maar er wordt soms ei in verwerkt.
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei
Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).
Ze bevatten nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur, zwavel en zink, en vitamines B2, B12, E en D. Deze vitamines verbeteren de geheugenfunctie en de cognitieve vermogens, en bevorderen in combinatie met zwavel de natuurlijke groei van haar en nagels.