Praliné (ook pralinépasta) is een zoet voedselproduct dat als vulling gebruikt wordt in chocoladerepen en pralines (chocoladebonbons) bestaande uit noten (amandelen en/of hazelnoten of zelfs geroosterde cashewnoten), gekookte suiker, een beetje vanille en cacao en/of cacaoboter.
Een praline is de Belgische benaming voor de Hollandse bonbon, maar met praliné doelen we op de zoete nootachtige vulling binnenin een bonbon. We kennen chocolade bonbons in allerlei vormen, maten, kleuren en met uiteenlopende vullingen.
Met een vloeibare vulling: Eerst wordt warme chocolade in een vorm gegoten. Zodra de chocolade gestold is, ontstaat hieruit een bakje. Dat heeft de vorm van de bonbon, maar dan ondersteboven. Dit bakje wordt gevuld met de vloeistof, bijvoorbeeld likeur.
De Franse maarschalk Du Plessis-Praslin (1598-1675) had een kok, Clément Jaluzot of volgens anderen Clément Lassagne geheten. Deze kok zou de eerste zijn geweest die op het idee kwam om een in suiker gebrande amandel te serveren. Deze lekkernij sloeg aan en kreeg de naam praline.
De eerste praline
De Franse minister César (1598-1675), hertog van Choiseul en graaf van Plessis-Praslin had veel last van een slechte spijsvertering. In de veronderstelling zijn baas goed te doen, bedacht de kok van César daarom een nieuw snoepje: een chocoladepraline met amandel en suiker.
Ja, de conclusie hadden we al geplaatst als reactie bij de vraag. En dit is het door vraagsteller gevraagde bewijs! Dat geldt uiteraard voor pralines, die heel weinig likeur per stuk bevatten, omdat de alcohol is onderdeel van een ingrediënt dat ook nog verwarmd wordt, en deels verdampt.
In één praline zit maximaal 0,6 gram alcohol en dat is 16 keer minder dan het alcoholgehalte in een glas bier." Kortom: een mens moet al heel wat pralines eten alvorens hij of zij "een glaasje teveel op heeft".
Ga je zelf bonbons of chocoladepatisserie maken, kies dan voor couverturechocolade. Bakkers en chocolatiers gebruiken deze kwaliteitschocolade voor al hun toepassingen met chocolade, zoals pralines, sinterklaarfiguurtjes of paaseieren.
Chocolatier van het Jaar 2023 voor Wallonië: Pierre Plas in Bastogne. Alle chocolade, bonbons en pralines van Pierre Plas werden unaniem goedgekeurd door het proefpanel van Gault&Millau.
1 praline (17 g) bevat 95 calorieën.
Leonidas: onze Pralines
Geniet van onze creaties van uitzonderlijke kwaliteit, gemaakt van 100% Belgische chocolade met 100% pure cacaoboter (geen palmolie) en zorgvuldig geselecteerde ingrediënten ! Leonidas is Gebrevetteerd hofleverancier van België, de ultieme bekroning van meer dan 100 jaar vakmanschap.
Een ballotin is een verpakking waarin men pralines verkoopt. De Nederlandse benaming is pralinedoos.
Je bewaart ze het best bij 15 tot 18°C. Boven de 30°C smelten ze (uiteraard het liefst in je mond). Pralines houden bovendien niet van licht en vocht. Stop ze in een luchtdichte doos in metaal of plastic.
Voor wie dus vraagt naar de beste chocolades kunnen we absoluut niet één merk aanraden. Ja, we hebben zo onze voorkeuren, momenteel vinden we Dandelion bijvoorbeeld helemaal geweldig. En Soma, wereldtoppers uit Canada . En ohja, de Guasare van Soma is ook bekroond tot beste chocolade ter wereld…
Is alle chocolade geschikt om te smelten? Ja in principe wel, dus of je nu melk, puur of wit hebt, het zal allemaal smelten. Pure chocolade en melkchocolade kan je prima van een huismerk kopen. Goedkope witte chocolade daarentegen smelt niet goed en wordt vaak korrelig.
Een chocolatier is een persoon die of bedrijf dat zoetwaren maakt op basis van chocolade.
Zelfs in landen waar de alcohollimiet op 0,2 promille ligt (i.t.t. de 0,5 promille in België) zullen Mon Chéri's niet zorgen voor een positieve alcoholtest.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed.Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
[ˈalmˌduːdlɐ] (info / uitleg)) is een Oostenrijkse kruidenlimonade op natuurlijke basis.
Het woord mascarpone kan als [maskarpoonee], met achteraan een lange [ee], of als [maskarpoonə], met achteraan een toonloze e, zoals in de, worden uitgesproken.