Allereerst kunt u uw wens tot het wijzigen van het ouderschapsplan met de andere ouder bespreken. Indien de andere ouder het eens is met de voorgestelde wijziging(en), dan kunt u samen een aangepast ouderschapsplan opstellen of dit door een gezamenlijke advocaat of mediator laten doen.
Is een ouderschapsplan bindend? Een ouderschapsplan wordt rechtsgeldig op het moment dat het document door u en uw (ex-)partner is ondertekend. Dit geldt ook voor wijzigingen van het document die in een later stadium gedaan worden.
Een ouderschapsplan is in principe geldig totdat het kind de leeftijd van 18 jaar bereikt. Zij zijn dan meerderjarig en kunnen zelf beslissen hoe ze het contact met hun ouders willen onderhouden. Ook kunnen ze zelf bepalen waar ze willen wonen.
Je kunt de omgangsregeling niet zomaar laten wijzigen. Er zijn goede redenen voor nodig om dit langs de rechter te krijgen. De reden die wij het meeste zien, zijn de volgende. Een van de partners houdt zich niet aan de afspraken of verhuisd naar een locatie op grote afstand.
Als het ouderschapsplan is opgesteld bij een echtscheiding, of bij een ontbinding van een geregistreerd partnerschap, dan gaat het ouderschapsplan naar de rechter. De rechter doet een uitspraak over het ouderschapsplan.
Hoe wijzig je een ouderschapsplan? In feite mogen jullie een wijziging of een aanvulling op het bestaande ouderschapsplan gewoon samen regelen. Jullie zijn niet verplicht om daar een mediator of een advocaat voor in de arm te nemen, en de rechter hoeft het gewijzigde plan ook niet opnieuw goed te keuren.
Concreet betekent dat dat er in het ouderschapsplan in ieder geval het volgende moet staan: de verdeling van de zorgtaken en de zorgregeling. de manier waarop de ouders elkaar informeren en raadplegen over belangrijke zaken omtrent hun kind. de verdeling van de kosten van uw kind.
Hebben jullie een co-ouderschap, dan is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van zeven kilometer hemelsbreed. Als een ouder verhuist buiten een straal van zeven kilometer is het vaak moeilijk om het co-ouderschap in stand te houden.
Alleen de rechter kan recht op omgang ontzeggen
De wet geeft aan dat alleen in uitzonderlijke gevallen dit recht van vader op een omgangsregeling kan komen te vervallen. Moeder kan niet zomaar een omgangsregeling van vader weigeren en het kind weghouden bij vader.
De ene ouder is ongeschikt of niet in staat tot omgang
Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.
Co-ouderschap staat niet in de wet
In ons wetboek kom je deze term dus niet tegen. Dat betekent, dat je bij een rechter in beginsel niet kunt verzoeken een co-ouderschap vast te leggen. Van een verplichting tot een co-ouderschap is dus evenmin sprake. Wél wordt in de wet gesproken over “gelijkwaardig ouderschap”.
Als u kinderen heeft, bent u verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. De echtscheiding vraagt u aan bij de rechtbank. Dit is een verzoekschriftprocedure, die onder het civiele recht valt.
Inhoud ouderschapsplan
hoe en hoe vaak u elkaar informatie geeft over uw kind; hoe u samen beslissingen neemt over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze; de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).
Als het co-ouderschap niet werkt
Hoofdregel is dat ouders en kinderen altijd het recht hebben om elkaar te zien. Daarom zullen je in plaats van het co ouderschapsplan een omgangsregeling moeten afspreken. Het kan zijn dat je het co- ouderschap beëindigen wilt, omdat je ex het ouderschapsplan niet wil nakomen.
Dan kunt u de rechter vragen om een omgangsregeling. U heeft hiervoor een advocaat nodig. Uw kinderen kunnen ook om een omgangsregeling vragen bij de rechter. Beide ouders moeten zich daar dan aan houden.
In het ouderschapsplan spreek je samen af hoe je de zorg en opvoeding van je (minderjarige) kind voortzet na de scheiding. Sommige ouders kiezen bijvoorbeeld voor het co-ouderschap. In het ouderschapsplan maak je naast afspraken over de zorgverdeling ook afspraken over de kinderalimentatie en de communicatie.
Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.
De biologische moeder heeft door de geboorte van het kind automatisch het gezag. De vader of partner krijgt dit niet automatisch. Als vader of partner kunt u het kind erkennen. Door erkenning krijgt u meestal gezamenlijk ouderlijk gezag.
Co-ouderschap kan alleen worden overeengekomen en niet worden geëist. De regeling die u afspreekt moet zoveel mogelijk in het belang van de beiden kinderen zijn. Hierbij gaat het dan om regelmaat, zonder teveel wisselingen.
Na een scheiding zijn jullie als ouders verplicht de kosten te betalen voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Bij een co-ouderschap verdelen de ouders de zorg voor de kinderen, praktisch en financieel. De kinderen zijn afwisselend bij de ene en de andere ouder en de kosten worden door beide ouders betaald.
Wanneer u er samen niet uitkomt en u vreest dat uw ex-partner de verhuizing alsnog doorzet, kunt u met behulp van een advocaat zelf een procedure starten bij de rechter. In die procedure verzoekt u de rechter vervolgens een verbod tot verhuizing op te leggen.
Als je kind niet meer naar jou toe wil
Probeer samen tot een oplossing te komen, eventueel met een mediator erbij. In bijna alle gevallen heb je recht op omgang met je kind! Wanneer het niet lukt om samen een oplossing te vinden, vraag dan advies aan een advocaat over hoe je het beste kunt handelen.
In de wet staat niet hoe een omgangsregeling eruit moet zien. U mag hierover zelf afspraken maken.
Een ouderschapsplan opstellen duurt gemiddeld 6 weken. Deze periode is voornamelijk nodig om de afspraken goed te doordenken. Ook is het belangrijk de belangen en behoeften van de kinderen goed mee te wegen. Zij moeten de tijd hebben te wennen aan en zich te uiten over het uit elkaar gaan van jullie als ouders.
De onderhoudsplicht voor kinderen geldt tot het kind 21 jaar is. In bijzondere gevallen is er ook daarna nog een onderhoudsplicht. Bijvoorbeeld als het kind gehandicapt is en niet zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien.