Pruimtomaten. Pruimtomaten, ook wel pomodori-tomaten, zijn friszoete tomaten en hebben een kruidige smaak. De pomodori-tomaten hebben een langwerpige vorm met als kenmerk stevig vruchtvlees en een heldere oranje tot dieprode kleur.
Kinderen zijn er dol op, zelfs lastige groente-etertjes laten zich verleiden. Snoeptomaatjes zijn de kleine variant van pomodori-tomaten. Waar komen de snoep cherrytomaten vandaan: Van oorsprong komen alle tomaten uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika.
Vleestomaten zijn de grootste tomaten die er zijn. Deze tomaat heeft een hele stevige structuur, waardoor die goed gebruikt kan worden in warme gerechten. Hij valt dan niet uit elkaar en wordt geen puree. Vleestomaten bevatten sowieso weinig vocht en pitjes, waardoor ze vleziger van structuur zijn.
De pomodori is een langwerpig, rode pruimtomaat. De naam pruimtomaat heeft hij gekregen om dat deze tomaat een wat spits uiterlijk heeft en wat weg heeft van een pruim. Deze tomaat wordt ook wel Roma-tomaat genoemd. De pomodori is een vlezige tomaat met een zoete smaak.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Snoeptomaatjes zijn vergelijkbaar met de cherrytomaten. Al zijn de snoeptomaatjes echt bedoeld om lekker van te snoepen. Zet ze als gezonde snack op tafel bij een verjaardag, neem mee naar school of naar het werk of snoep ze 's avonds nog lekker op. Ook nieuw in het assortiment: Tommies mini-toppers!
Romaatjes zijn kleine ovale tomaatjes die net iets groter zijn dan cherrytomaatjes. Ze zijn kruidiger van smaak dan cherrytomaatjes.
De trostomaatjes zijn vaak het zoetst en daardoor heerlijk als snack of door salades. De peervormige varianten zijn over het algemeen wat vlakker van smaak, maar ten opzichte van die aan de tros vaak een stuk goedkoper.
Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P.
Welke tomaten gebruik je in een verse tomatensoep? De pomodori- of romatomaten – te herkennen aan hun langgerekte vorm – hebben stevig vruchtvlees, zijn heerlijk zoet en bevatten weinig zaden. Met hun volle smaak zijn deze rode vitaminebommetjes ideaal voor een verse tomatensoep.
Tomaten worden ook aan een tak verkocht, onder de naam trostomaat. Hiermee wil men laten zien dat de tomaat aan de plant gerijpt is en niet in koelhuizen. De smaak van trostomaten is dan ook vaak voller dan van de hollandse tomaten.
Snackgroente zijn supergezond!
De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
Gele tomaten zijn lekker fris en zien er kleurrijk uit. Ze zijn iets minder zoet dan de rode variant, waardoor je er bijvoorbeeld een heerlijke gele tomatensoep van maakt. Ook in een salade komt de gele tomaat goed tot hun recht.
JOYN maakt je gerecht af
Voorheen waren de tomaten alleen te koop bij de groentespeciaalzaak, maar ze liggen nu ook bij de Albert Heijn. De wereldsmaak van de JOYN tomaat is langzaam maar zeker de wereld aan het veroveren, dus blijf niet achter.
Roma tomaat – een 'vlezige' tomaat die het heel goed doet in pastasaus en tomatensoep. Romaatjes / snacktomaatjes – echte snacktomaatjes, heerlijk om als tussendoortje te eten. Ze smaken een beetje zoetig. Tasty Tom – kruidige tomaatjes die het goed doen in salades.
Romatomaten zijn een bron van vitamine C en rijk aan vezels. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijk functie als antioxidant, waardoor het je cellen en weefsels helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook draagt vitamine C bij aan de stevigheid van je bindweefsels en helpt het je weerstand goed te houden.
Tros tomaten zijn wat roder dan doorsnee tomaten en vaak wat zoeter van smaak. Ze lenen zich perfect voor een frisse salade. Ook zijn de trostomaten heerlijk op een broodje gezond.
Tomaat geel en oranje smaak
De oranje en gele trostomaat hebben een lekkere, volle smaak. Je kunt de oranje en gele trostomaat zo gebruiken: Door de opvallende kleuren en sappige bite zijn ze heerlijk in frisse salade. De tomaat kun je ook vullen, bijvoorbeeld met zachte geitenkaas of mager rundergehakt.
Volgens de kwekers hebben de zwarte tomaten een hartige smaak, terwijl de witte exemplaren vooral zoet smaken.
De vitamines in tomaat
Tomaat is rijk aan vitamine B11 en vooral vitamine C. Voor gezonde botten, bloedvaten, tanden en tandvlees is vitamine C van groot belang. Vitamine C zorgt ook voor meer energie en een betere weerstand.
Hoeveel calorieën zitten er in snoeptomaatjes? Snoeptomaatjes bevatten maar 30 kilocalorieën per 100 gram. Als je een handje vol snacktomaatjes eet heb je de helft van je benodigde hoeveelheid groenten per dag al binnen, met slechts 30 Kcal van de totaal benodigde hoeveelheid.