Of ze nu gekookt of gebakken zijn: eieren kun je maar beter niet opnieuw opwarmen om ze alsnog te eten. Weggooien, dus. Je spijsvertering kan hier namelijk flink van in de war raken. Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Hoewel het veilig is om gebakken eieren op te warmen, raden we het af omdat ze taai en rubberachtig worden als ze opnieuw worden opgewarmd . Roerei en omeletten kunnen worden opgewarmd. Voor meer informatie, bekijk onze sectie over het opwarmen van omeletten.
Opwarmen gaat heel simpel.
*Leg ze in een ovenvaste schaal met koud water.Temperatuur op 50°Celsius en de timer op 15 minuten. Na die tijd is de ergste kou eraf. Mocht je je afvragen of de zachte eieren dan hard zijn geworden!
Een ingevroren omelet kun je al opwarmen door deze twee minuten in de magnetron te doen.
Een eenvoudige methode om eieren snel op te warmen
Om koude eieren op kamertemperatuur te brengen, doen we ze in een kom en bedekken ze met warm kraanwater . We doen dit als eerste als we de keuken inlopen en de eieren zijn op de perfecte temperatuur tegen de tijd dat we klaar zijn met het verzamelen van de rest van de ingrediënten.
Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers. De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C.
Als je een rauw ei met schaal in de magnetron doet, wordt de druk zo hoog dat 'ie ontploft. Dan heb je helaas én geen scrambled eggs én een heel vieze magnetron. Boenen dus.
Je kunt ook koude gebakken eieren eten, maar je moet ze koken tot de dooiers stevig zijn. Probeer gebakken eieren niet opnieuw op te warmen; ze worden rubberachtig, hoe lang je ze ook kookt .
Koel gebakken ei altijd snel terug en bewaar het goed afgesloten in de koelkast.
Ja, je kunt ze opwarmen. De kans is groot dat ze rubberachtig worden, maar dat is een kwestie van experimenteren. Mijn suggestie: heel laag vuur, bij voorkeur met een "inverter"-magnetron, zeg 100 W gedurende één minuut . Ze zullen waarschijnlijk niet warm genoeg zijn, maar je wilt ze ook niet heet, maar gewoon warm genoeg.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Opwarmen van roergebakken hoofdgerechten
Voeg de restjes toe zodra het suddert en bak of roerbak ze 3 minuten of tot ze helemaal warm zijn . Voordat je de opgewarmde restjes uit de pan haalt, besprenkel je ze met een klein beetje sesamolie en voeg je een druppel of twee sriracha of chili knoflooksaus toe (als je van pittig houdt).
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin.Ligt het plat op de bodem?Dan is het nog helemaal vers!
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Kook ze zoals gewoonlijk en doe ze dan in een grote hotelpan of kom met ijswater . Je kunt ze ongeveer 2-3 uur op deze manier bewaren. Houd een pan met water aan de kook, zodat je er een ei in kunt dopen en het zo'n 45 seconden tot een minuut kunt opwarmen als dat nodig is.
Door de schaal of het bord eerst voor te verwarmen blijft het ei ook lekker warm. Dat verwarmen kan op meerdere manieren, je kunt de oven aanzetten en de borden even in een oven van 100 graden zetten, maar je kunt ze ook omspoelen met water, niet afdrogen en een minuut in de magnetron zetten.
Bedek een magnetronbestendig bord met een vochtig stuk keukenpapier. Verwarm het 30 seconden in de magnetron, en daarna in intervallen van 10 seconden als u het heter wilt hebben . Controleer de omelet regelmatig, zodat u deze niet oververhit. Als u geen vochtig stuk keukenpapier hebt, voeg dan een beetje water toe aan de omelet.
Maak het de avond van tevoren en warm het dan 's ochtends op. Om deze eieren nog specialer te maken, doe je ze in bladerdeeg. Maar ze zijn ook heerlijk op zichzelf, geserveerd met worst of spek en wat vers fruit, koffie en sinaasappelsap.
Een ei thuis bewaren
Thuis bewaar je eieren het beste in de koelkast. De koude omgeving vertraagt de groei van bacteriën zoals salmonella. Het advies luidt om eieren bij een temperatuur van 4 graden te bewaren. Het is ook verstandig de eieren in het kartonnen doosje te laten.
Of ze nu gekookt of gebakken zijn: eieren kun je maar beter niet opnieuw opwarmen om ze alsnog te eten. Weggooien, dus. Je spijsvertering kan hier namelijk flink van in de war raken.
Recepttips
Door een gewone pan (ongeveer 22 cm) te gebruiken, kunt u de juiste textuur en diepte creëren voor een omelet met twee eieren. Als u een ontbijtomelet maakt, kunt u alle ingrediënten de avond ervoor voorbereiden, zodat u het proces kunt doorlopen als u wakker wordt.
Deze snelle uitzetting kan de eischaal/het vetlaagje eromheen niet aan en het knapt. De ontploffing in de magnetron wordt dus veroorzaakt doordat straling de watermoleculen sneller verwarmt dan het omhulsel. Stop dus geen ei in de magnetron en al helemaal geen 173 eieren…