Platte spaghetti noemen we daarom ook wel linguine. De pasta is niet helemaal plat waardoor het een ovaalachtige vorm heeft. Door de vorm is het lastiger om deze soort vers te maken dan andere lintvormige pasta's. Deze pastavorm is erg populair zowel in Italië als in Nederland.
Capellini is de dunste pasta van dit type met een diameter van minder dan 1 mm. Ze worden ook engelenhaar genoemd. Deze pasta komt uit Italië, is gemaakt van de beste griesmeel van durumtarwe, maar zonder eieren.
Lange deegwaren
Tagliatelle of fettuccine: naast spaghetti een van de meest gebruikte pastasoorten. Smalle lintvormige repen heten tagliatelline, tagliatelle of fettuccine. Brede repen heten fettuce.
Spaghetti is een sliertvormige pasta soort. De lengte van spaghetti is ongeveer 25 centimeter. De dikte van spaghetti kan verschillend zijn, maar de meeste spaghetti is ongeveer 2 millimeter dik. Dit zijn de afmetingen van een normale spaghetti.
Linguine (meervoud van Italiaans: linguina, tongetje) vormen een langwerpige soort pasta met een lensvormige doorsnede, gemaakt van durumtarwemeel. Ze zijn breder dan spaghetti en lijken op fettuccine, maar zijn smaller en worden ook wel bavette of trenette genoemd. Een dunnere versie heet linguettine.
De Spaghetti van Grand'Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test.
Het verschil blijkt te zitten in de tarwe. Tagliatelle wordt gemaakt van durum tarwe, wat vaak geler is in kleur, terwijl mie wat lichter oogt. Durum griesmeel staat echter als ingrediënt op de verpakking van mie én tagliatelle.
Bucatini wordt soms ook wel perciatelli genoemd. De naam komt van een paar Italiaanse woorden. De eerste: buco, wat gat betekent.
Welke pasta je gebruikt is afhankelijk van het soort recept. Bij een gerecht met een saus kies je vaak voor holle pasta of geribbelde pasta, de pasta rigate. De holle pasta's worden daarbij gevuld met de saus en de pasta rigate zorgt ervoor dat de saus goed hecht.
300 verschillende pastavormen.
Bij al die pasta vormen draait het uiteindelijk maar om één ding: hoe hecht de saus zich aan de pasta. Holle pasta vormen zoals bijvoorbeeld penne, paccheri of conchiglie zijn bedoeld voor dikke sauzen, terwijl platte of dunne pasta vormen meestal voor dunne sauzen gebruikt worden.
Spaghettini, een dunnere versie van Spaghetti, komt net als Spaghetti oorspronkelijk uit Napels. Spaghettini is één van de belangrijkste ingrediënten van de dagelijkse Italiaanse keuken en weet zich te transformeren tot een specialiteit met een hoge gastronomische waarde.
Op het oog is het enkel de vorm die het verschil maakt tussen spaghetti en macaroni. Macaroni zijn de bekende elleboogjes en spaghetti zijn de lange rechte slierten.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Er zijn natuurlijk soorten pasta die je kent. Denk aan de welbekende spaghetti, penne, fusilli, tagliatelle, fettuccine en lasagna. Misschien ken je er nog wel een paar maar dit zijn toch de meest bekende pastasoorten die er zijn. En dat is eigenlijk ook niet zo verrassend.
Lange pasta, die hol is. Misschien wel de bekendste pastasoort ter wereld. Lange, dunne pasta, die niet hol os Afhankelijk van de dikte heet deze deegwaren: fidelini of capellini, vermicellini, vermicelli of spaghetti.
Pasta vind je in alle soorten, maten en kleuren. Naar verluid bestaan er zelfs meer dan 700 soorten. De betere 'verse' pasta wordt gemaakt met slechts enkele ingrediënten. Wat tarwebloem, enkele eieren en een scheutje olijfolie volstaan.
Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon. Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.
Tagliatelle, een brede pastasoort, past perfect bij een rijke vleessaus zoals een bolognese. Korte geribbelde pasta als penne rigate serveer je met een goedgevulde saus van groenten en vis of vlees. Dankzij de groefjes blijft de saus aan de pasta kleven.
Pasta all'uovo betekent: pasta gemaakt met eieren. Bij pasta all'uovo zitten er eieren door het pastadeeg heen gekneed. Hier wordt vervolgens de pasta van gemaakt. Pasta all'uovo betekend dus niks anders dan pasta gemaakt van pastadeeg waar eieren doorheen zitten.
Korte pasta vormen zijn vaak gedraaid of getwist of het zijn holle pasta soorten. Deze hebben allemaal de praktische eigenschap om saus te 'vangen' in hun vorm. Daarom passen onder andere fusilli, penne en farfalle uitstekend bij sauzen met stukjes vlees, vis en groente erin.
Fusilli is een droge pasta soort die veel weg heeft van het zoutje genaamd “ Wokkels ”. Vertaald betekent Fusilli eigenlijk “spoeltjes”. Fusilli komt voornamelijk uit zuid Italië en is in Nederland een van de meer populaire pasta soorten. Door de vorm blijven sauzen goed aan de pasta zitten.
Bologna is de stad van de tagliatelle (lintpasta) en de tortellini (gevulde deegkussentjes).
Gebruik de volgende keer dus gerust tagliatelle als je gaat wokken en mie voor je favoriete Italiaanse pasta's. Een ding is zeker; met mie ben je in ieder geval stukken goedkoper uit.
Mie is een Chinees deegwaar dat veel lijkt op Italiaanse spaghetti, maar dan dunner. Mie wordt gemaakt uit tarwemeel. De benaming komt uit de Chinese Min Nan-taal en is via Indonesië in de Nederlandse taal gekomen.
De bami van de Chinees en de nestjes mie die je bij de supermarkt koopt zijn namelijk eigenlijk gewoon Italiaanse pasta. Zelfs Chinese restaurants laten deze 'mie' overkomen uit Italië.