Dus als je twijfelt tussen een groene of rode paprika, peper, jalapeño of iets extremer, neem dan deze verschillen mee. Als je een zoetere/hetere smaak en gezondere peper wilt, ga voor de rode.
De Jalapeño peper is een licht pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Jalapeño peper is 2.500 tot 8.000 op de Scovilleschaal en zit hiermee tussen de milde en de scherpe pepers in.
Over het algemeen geldt hoe kleiner de peper, hoe scherper. En hoe rijper (rood of geel) hoe milder van smaak. Kleine groene pepertjes zijn dus het scherpst.
De rode chilipeper wordt ook wel Spaanse peper genoemd. Rode peper zorgt ervoor dat gerechten heet en pittig worden. De pittigheid wordt bepaald door de aanwezigheid van de stof capsaïcine.
Spaanse peper
De rode is ongeveer net zo pittig als Sambal oelek en soort een 3. De oranje- en gele- Spaanse peper zijn ietsje pittiger dan de rode en groen is juist de minst hete peper.
Groene pepers zijn het pittigst en rode het mildst. In de Nederlandse supermarkt kom je vooral de rode (ook wel Spaanse) peper tegen. Veel van de in Nederland gebruikte chilipepers zijn trouwens afkomstig uit Thailand en Indonesië.
Minder heet is de jalapeño-peper, die vaak groen is van kleur. Hij scoort gemiddeld tussen de 3.000 en de 6.000 en wordt vaak gebruikt in Zuid-Amerikaanse recepten, zoals guacamole of salsa.
De jalapeño is vernoemd naar de Mexicaanse stad Xalapa. Op de Scovilleschaal scoort hij tussen de 1000 en de 50.000 wat betreft scherpte. Er bestaan ongeveer 180 verschillende rassen, waarvan er zo'n 120 actief gekweekt worden, vooral in Mexico en de Verenigde Staten.
Waarom is de Jalapeño goed voor je gezondheid: De Jalapeño bevat volop vitamines en vezels. De vitamine C en vitamine E zijn bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd in deze kleine groene peper. Zowel vitamine C als vitamine E hebben belangrijke functies als antioxidant in je lichaam.
De Carolina Reaper is extreem pittig van smaak. Deze peper heeft een waarde tussen de 1.500.000 tot de 2.200.000 op de Scovilleschaal.
De scherpte van de pepers neemt toe wanneer ze rijpen en roder worden. Je kan dus stellen dat rode pepers doorgaans heter zijn dan de groene exemplaren. Wanneer pepers rijpen, veranderen ze echter niet alleen van kleur. Jalapeño's die onder ecologische druk staan, ontwikkelen namelijk ook witte lijnen en 'sproetjes'.
De Jalapeño peper zit qua smaak tussen de milde en scherpe pepers in. Omdat de Jalapeño in mooie, ronde plakjes te snijden is, is deze peper uitermate geschikt als garnering. Door zijn stevigheid en milde smaak is hij ook goed te gebruiken om te vullen.
De zaadjes en de zaadlijsten van pepers zijn het scherpst en pittigst. Die kun je voor het gebruik verwijderen. Snijd de peper met een scherp mesje en vermijd het aanraken met de handen. Wrijf niet in je ogen, nadat je peper hebt gesneden!
De groene peper is minder rijp dan de rode peper. Hierdoor is de groene peper milder van smaak. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de peper, hoe scherper deze is. Kleine groene pepertjes kunnen dus ook erg heet zijn!
Jalapeno, pepers bestellen | Albert Heijn.
EAT ME jalapeño pepers groeien in Nederland, Spanje en Marokko. Afhankelijk van het klimaat telen telers ze in de kassen of op het open veld. In beide gevallen beginnen de pepers als zaadjes. Die worden bij plantenkwekers opgekweekt tot kleine plantjes.
Capsaïcine is het stofje in pepers dat ze zo pittig/heet maakt en hoe langer de peper aan de plant hangt hoe meer capsaïcine er in de peper zit. Hoe meer capsaïcine, hoe heter de peper. En dit betekend dat van dezelfde soort, rode pepers heter zijn dan groene pepers.
Rode peper eet je over het algemeen als smaakmaker in gerechten. Zo past de peper goed bij diverse Thaise maaltijden, maar ook op pizza's en soepen komt het specerij goed tot zijn recht. Daarnaast kun je de hete peper ook vermalen tot sambal, wat een geliefde toevoeging kan zijn voor diverse gerechten.
Madame Jeanette is een zeer scherpe (tussen de 100.000 en 500.000 op de schaal van Scoville) variant van de Spaanse peper Capsicum chinense, afkomstig uit Suriname. Hij is geel van kleur en wordt nog wel eens verward met de adjuma (of Yellow Lantern Chili).
Phaal curry, Engeland
Deze curry uit de Engels-Indiase keuken staat bekend als pittigste curry van de wereld. In de curry gaan zowel de Scotch Bonnet-peper als de Habanero. Een restaurant in New York serveert zelfs een variant van deze curry waarin acht verschillende pepers worden gecombineerd.
In rode pepers zit een stofje, capsaïcine, waardoor de peper heel heet voelt in je mond.
Waarom is de rode peper goed voor je gezondheid:
De rode peper zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel vitamine C, méér zelfs dan in veel soorten fruit! Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt bovendien je weerstand goed te houden.