Met positieve eindexpiratoire druk wordt bedoeld dat bij een geïntubeerde patiënt die kunstmatig beademd wordt langs de expiratoire zijde een klep geplaatst wordt die ervoor zorgt dat de druk in de ...
De streef P/F ratio in de praktijk bij beademing van een gezonde long is rond 60 kPa. Dus een bloedgas met een paO2 van 12 kPa van een postoperatieve patiënt die wordt beademd met 40% zuurstof (P/F ratio is dan 30) met gezonde longen is dus te laag en vraagt om onderzoek naar de oorzaak.
Door het gebruik van positive end-expiratory pressure (PEEP) wordt het herhaaldelijk dichtklappen van de longblaasjes voorkomen waardoor er waarschijnlijk minder longschade ontstaat. Minder duidelijk is hoe hoog de druk in de longen precies moet zijn na een uitademing.
Bij PC-BIPAP kan de patiënt op elk willekeurig moment spontaan ademen, terwijl het aantal verplichte beademingsteugen vast is ingesteld. In deze modus is zowel de machinale inspiratie als de expiratie gesynchroniseerd met de ademhalingsinspanningen van de patiënt.
De hoeveelheid verse lucht die tijdens een inademing in de longen wordt gezogen noemt men het teugvolume of ademvolume. Bij een normale ademhaling van een volwassene is het teugvolume ongeveer 500mL. Bij inspanning kan het teugvolume, maar ook de ademfrequentie fors toenemen.
FEV1/FVC of de Tiffeneau-index is de verhouding van de twee vorige parameters. Normaal zal iemand 70 tot 80% van zijn vitale capaciteit kunnen uitademen tijdens de eerste seconde van een geforceerde uitademing; PEF of de expiratoire piekstroom meet de maximale hoeveelheid lucht die je in één minuut kunt uitademen.
ademhalingsstelsel = orgaanstelsel bestaande uit organen die samen zorgen voor het opnemen van zuurstof en het uitscheiden van koolstofdioxide. ademhalingsorganen zijn o.a. luchtpijp en longen (met longblaasjes).
'Bi' staat voor bi-level, wat zoveel betekent als druk op 2 niveaus. 'PAP' staat voor Positive Airway Pressure wat betekent positieve druk in de longen. BiPAP geeft u ondersteuning van uw ademhaling met als doel het zuurstof- en koolzuurgehalte op het gewenste peil te brengen en te houden.
Het BiPAP-apparaat is een apparaat dat met een slang vastzit aan een mond-neusmasker. Het apparaat blaast lucht in uw longen. Op deze manier helpt het apparaat u om voldoende lucht in en uit de longen te krijgen.
Hoe werkt CPAP? Het apparaat omvat een pomp die de kamerlucht aanzuigt en onder lichte druk zet. Deze lucht onder druk wordt via een buizensysteem en een neus- of mond-neusmasker de neus, keel en luchtpijp ingestuwd. Hierdoor ontstaat er in de mond- en keelholte een overdruk zodat deze niet meer kan dichtklappen.
Wat betekend FiO2? De inspiratoire zuurstoffractie (FiO2) is het deel van een gasmengsel (bv. omgevingslucht) dat bij inademing zuurstof bevat. De omgevingslucht heeft een FiO2 van 21%.
Hoelang een beademing duurt en hoe goed het ontwennen gaat, is van patiënt tot patiënt anders. Beademing kan enkele uren duren, maar soms duurt het dagen, weken of soms zelf maanden. Ruim 45 % van de IC-patiënten wordt beademd.
Maar het kan zijn dat u 24 uur per dag zuurstof nodig heeft. Voor zuurstofgebruik bij inspanning en in de laatste levensfase gelden er andere regels. Het gemiddelde gebruik is één á twee liter per minuut. Niet alleen te weinig, maar ook te veel zuurstof kan schadelijk zijn.
Als we inademen, ontstaat er een negatieve druk (of onderdruk) in de thorax. Door deze onderdruk wordt lucht naar de longen en bloed naar het hart getrokken, en is er een lichte daling van de druk in de hersenen. Als we uitademen, ontstaat er een positieve druk in de borst.
Longemfyseem is een langdurige (chronische) aandoening van de longen die zich kenmerkt door chronische hoest, kortademigheid, piepen op de borst, opgeven van sputum (dik slijm) en een toenemende beschadiging van de longen.
Het zogenaamde ademminuutvolume geeft aan hoeveel lucht er per minuut in- en uitgeademd wordt. Het ademminuutvolume kan aangepast worden aan de hoogte van de inspanning door de ademfrequentie en/of de diepte van de ademhaling te veranderen.
Wat betekent NIV? De afkorting NIV staat voor: Niet-Invasieve Ventilatie (ook wel BIPAP). In plaats van 'ventilatie' kunt u ook 'beademing' lezen. Het is een behandeling met een beademingsapparaat dat ondersteuning biedt tijdens zowel de in- als de uitademing.
APAP (Automatic Positive Airway Pressure)
Terwijl CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)-therapie lucht levert met een vaste druk, levert APAP een therapie waarbij de druk automatisch verandert tijdens de nacht (gebaseerd op uw behoefte) om alleen de minimale druk te leveren die op een bepaald moment nodig is.
Het NIV-apparaat is een apparaat dat met een slang vastzit aan een mond-neusmasker. Het apparaat blaast lucht en extra zuurstof in uw longen. Op deze manier helpt het apparaat u om voldoende lucht in en uit de longen te verplaatsen.
0-5 ademstops per uur: geen OSAS. 5-15 ademstops per uur: licht OSAS. 15-30 ademstops per uur: matig ernstig OSAS. Meer dan 30 ademstops per uur: ernstig OSAS.
Met een AHI van kleiner dan 15 per uur voldoet u aan de norm en wordt u als rijgeschikt beschouwd. Indien uw AHI hoger is dan 15, mag u geen auto, motor, vrachtwagen of bus besturen.
Een CPAP-apparaat verhoogt de luchtdruk in de neus- en keelholte. Dit voorkomt dat de keelholte afsluit en de ademhaling wordt verstoord. De pomp haalt extra lucht uit de slaapkamer en blaast die door een slang en een masker in uw neus. Zo blijven de luchtwegen open en voorkomt u dat de adem tijdelijk stopt.
Middenrif- en borstademhaling
Doorgaans zal daarna passief uitgeademd worden, bij actieve uitademing trekken andere tussenribspieren de ribben weer naar beneden. Bij borstademhaling beweegt vooral de borstkas voorwaarts en omhoog. In de praktijk is de normale ademhaling een combinatie van beide.
Gaswisseling is het proces in de capillairen waarbij de gassen als koolstofdioxide en zuurstof onderling worden uitgewisseld in het bloed. In de longen geeft bloed dat terugkomt van de organen koolstofdioxide af en neemt het zuurstof op. In de weefsels gebeurt dit ook nog een keer, maar dan precies omgekeerd.