Participatief leidinggeven is een stijl van leidinggeven waarbij de leidinggevende de medewerkers regelmatig uitnodigt om mee te denken, mee te praten en soms ook mee te beslissen. Je schrijft je medewerkers dus niet precies voor wat er moet gebeuren.
Voordelen van participatief leiderschap:
Participatief leiderschap leidt tot bijdragen van hogere kwaliteit. Er is meer creativiteit en de groepsleden voelen zich betrokken. Iedereen begrijpt het grotere geheel en is gemotiveerd om het einddoel te bereiken.
Participatie komt van het woord 'participeren'. Dat betekent 'meedoen'. Participatief leidinggeven is een stijl van leidinggeven waarin de leidinggevende de medewerkers voortdurend uitnodigt om mee te denken, mee te praten en soms ook mee te beslissen.
Participatief management, ook wel medewerkersbetrokkenheid of participatieve besluitvorming genoemd, stimuleert de betrokkenheid van belanghebbenden op alle niveaus van een organisatie. Dit wordt gedaan bij de analyse van problemen, de ontwikkeling van strategieën en de implementatie van oplossingen.
Een goede manager bemoeit zich niet met alles. Hij of zij zet de grote lijnen uit, maar leunt op de expertise van anderen. Mensen vrijheid en vertrouwen geven om zelf de juiste keuzes te laten maken, zorgt in de regel voor het halen van betere resultaten en een fijne, creatieve omgeving.
Participatief werken ondersteunt autonomie, gaat uit van bestaande competenties die versterkt kunnen worden en toont betrokkenheid. Het bevordert een gevoel van grip op het eigen leven en draagt bij tot de ervaring deel te zijn van een groep.
Situationeel leiderschap is je leiderschapsstijl afstemmen op de opdracht, het project of de persoon. Door je leiderschap per situatie af te stemmen beïnvloed je het gedrag van verschillende team members optimaal om zo als geheel het beste resultaat te halen.
1. Directief leiderschap. Bij deze manier van leidinggeven houdt de leidinggevende vooral zijn of haar oog op de bal: niet de persoon telt, maar de taak en het resultaat. Typische gedragingen zijn doelen stellen en controleren, of het befaamde duo 'command and control'.
Participatief actieonderzoek (PAO) is gericht op het tot stand brengen van concrete veranderingen en verbetering samen met beroepspraktijken en combineert verandering, het ontwikkelen van kennis óver die verandering en persoonlijke en collectieve leerprocessen.
Actieonderzoek is een aanpak voor praktijkgericht onderzoek waarbij je actie en onderzoek combineert. Het doel is nieuwe kennis ontwikkelen en tegelijk de praktijk verbeteren. Daarvoor doe je onderzoek in en met die praktijk, in plaats van voor of over de praktijk.
Actieonderzoek stimuleert mensen in het netwerk om gebeurtenissen en ervaringen te begrijpen, verklaren en te duiden en om te reflecteren op hun eigen handelen. In een actieonderzoek is reflectie heel belangrijk.
Leiderschapsstijl waarbij de leidinggevende advies vraagt aan zijn medewerkers, maar uiteindelijk zelf beslist.
Transformationeel leiderschap richt zich op verandering, waarbij de leider met een inspirerende visie medewerkers extra motiveert. Dat leidt tot een beter resultaat op de lange termijn, maar vraagt meer van de leidinggevende. Met een transformationele stijl spreekt een leider de intrinsieke motivatie aan.
Gedeeld leiderschap houdt in dat mensen binnen een team zelf de rol van de leider op zich nemen. Segers: “Vaak verwarren mensen leiderschap en leiding geven met elkaar. Een leider hoeft geen leidinggevende te zijn.
Strategische leiders stellen mensen op alle niveaus in de organisatie in staat beslissingen te nemen. Deze verdeling van verantwoordelijkheid geeft potentiële strategische leiders de mogelijkheid om te zien wat er gebeurt als mensen risico's nemen.
Leiderschap is meer visionair denken, identificatie van middelen en het vermogen om de voortgang naar de visie te beheren. Management is de planning, organisatie en controle over werkzaamheden.
Een leider geeft andere mensen richting en ruimte en hij faciliteert hen om zelf verantwoordelijkheid en regie te nemen als het gaat om het creëren van een bevredigende toekomst.
Positief leiderschap is gebaseerd op de positieve psychologie. Als leidinggevende wil je het beste uit jezelf halen en anderen laten floreren, en je behandelt mensen als de unieke persoon die ze zijn, met hun persoonlijke aspiraties, waarden en kwaliteiten.
2. Schreeuwen en pesten. Er zijn twee situaties waarin een baas mag schreeuwen tegen zijn personeel: als er veel lawaai is en ze hem of haar anders niet kunnen verstaan, of wanneer er zich een levensbedreigende situatie voordoet. Verder is het eigenlijk nooit een goed idee.