De ruwbouw van een vrijstaande woning neemt ongeveer twaalf weken in beslag als er zonder onderbrekingen gewerkt kan worden. Afhankelijk van de totale oppervlakte van het huis en de complexiteit van de bouw kan het ook langer duren.
Voor eenzelfde woning doen sommigen 6 maand, anderen 2 jaar.
Fase 2 – De afbouw fase
De afbouw fase duurt voor je gevoel eeuwig.. Oké, een beetje overdreven. Maar terwijl er keihard in jouw woning gewerkt wordt, zie jij weinig verandering. Deze fase richt zich op de afwerking van de woning, grotendeels vinden deze werkzaamheden binnen in de woning plaats.
De bouw van een nieuwbouwhuis duurt normaliter een jaar tot anderhalf jaar. In die periode heeft u naast de woonlasten van uw huidige woning, ook nog een kostenpost voor de aanschaf van de grond (waar uw nieuwbouwhuis gebouwd gaat worden) en de bouwkosten. Deze kosten worden betaald vanuit een bouwdepot nieuwbouw.
Als je kijkt naar een huis bouwen stap voor stap, dan realiseer je je vaak pas hoe lang het allemaal gaat duren. In de regel moet je rekening houden met 12 tot 18 maanden.
De gemiddelde bouwtijd van een nieuwbouwwoning duurt 15 maanden. Ongeveer de helft van deze 15 maanden betreft het voortraject en het verkrijgen van de juiste vergunningen. De andere helft is nodig om het huis daadwerkelijk te bouwen.
Al deze werkzaamheden duren naar verwachting ongeveer zes tot acht maanden.
Fase 1: de ruwbouw
Het woord zegt het eigenlijk al: dit is de 'ruwe bouw' van de woning. Onder ruwbouw vallen bijvoorbeeld de fundering, de riolering, een groot deel van de leidingen, de dragende muren en het dak. Als de ruwbouwfase is afgerond, is de nieuwbouwwoning wind- en waterdicht.
Bij het kopen van nieuwbouw heb je als voordeel dat je overdrachtsbelasting bespaart. Verder krijg je bij een nieuwbouw hypotheek een betere rente, dan bij het afsluiten van een hypotheek op een bestaande woning.
Als de gehele bouw is ingepland kunnen de (vaak) mannen starten met stap 2: de ruwbouw. Dit begint natuurlijk met de fundering. Vervolgens worden de begane grond vloeren gestort en worden de muren gemetseld. Ook het isoleren van de woning is een belangrijk onderdeel tijdens deze ruwe bouwfase.
Werkbare werkdagen zijn dagen waarop in de bouw wordt gewerkt. Een kalenderjaar telt gemiddeld 180 werkbare werkdagen. De volgende dagen vallen hier buiten: erkende rust- en feestdagen, collectieve vakantiedagen, en de zogeheten 'onwerkbare dagen'.
Werkzaamheden die horen bij de ruwbouwfase zijn; grondwerk en funderingen, draagconstructie maken, binnenwanden en buitenwanden plaatsen, dakconstructie bevestigen, kozijnen en ramen en deuren monteren, isolatiemateriaal aanbrengen, vloeren leggen en trappen installeren.
Conclusie. Zoals je ziet duurt een nieuwbouw gemiddeld tussen de 1,5 en 2 jaar. Tenminste, indien je alles zelf laat uitvoeren en niet met een bouwpartner als Durabrik samenwerkt.
De kostprijs van ruwbouw: een ruwe schatting
Meestal wordt uitgegaan van een gemiddelde kostprijs van 1.000 tot 1.300 euro per vierkante meter voor een leefruimte en 500 euro voor een onbewoonde ruimte (kelder, garage, berging). Opgelet: deze schatting is inclusief afwerking.
Tegenwoordig kan je kiezen voor een fundering uit beton. De fundering moet ten allen tijde op vaste grond en minimum 60 cm diep zijn. Op een vaste ondergrond is een wapening niet noodzakelijk, maar in twijfelgevallen is een lichte wapening in de lengterichting zeker aan te raden.
Nadelen nieuwbouw
Vaak moet je lang wachten totdat het huis wordt opgeleverd (meestal 1 tot 1,5 jaar). Bovendien kan de bouw vertraging oplopen, waardoor je niet precies weet wanneer je de sleutel krijgt. Nieuwbouwwijken zijn in het begin vaak nog kaal en onontwikkeld, omdat ze nog opgebouwd moeten worden.
Het 'bouwen, bouwen, bouwen' om het woningtekort op te lossen valt niet mee. De stikstofcrisis en inflatie zorgen voor vertraging en hogere kosten. Een nieuwbouwwoning kan bijvoorbeeld later opgeleverd worden en de koopprijs kan hoger uitvallen.
Een huis bouwen vanaf een kleine 2 ton is nog nooit zo eenvoudig geweest. Zo is het model Alblas al beschikbaar vanaf € 226.900. Deze ruime eengezinswoning is de voordeligste vrijstaande woning op de markt en kan al vanaf drie maanden gebouwd worden.
De afbouw van een gebouw vindt plaats na de ruwbouwfase, met name als het gebouw wind- en waterdicht is. Tijdens de afbouwfase wordt het gebouw afgewerkt en kunnen systeemplafonds, scheidingswanden, inbouwverlichting, brandwerende bekleding, vloerbedekking, kantoorinrichting etc. worden aangebracht.
Bij een winddichte ruwbouw – ook wel gesloten ruwbouw genoemd – is het buitenschrijnwerk al geplaatst en het huis binnen volledig afgeschermd van de weersomstandigheden. En hij is ook waterdicht. Met de winter in zicht bescherm je de onafgewerkte ruwbouw maar beter tegen invloeden van buitenaf.
De gemiddelde hoogte van een woonlaag is in Nederland 2,6 meter. Zoals je ziet, bestaat het complex uit vijf woonlagen. We hoeven nu alleen 2,6 te vermenigvuldigen met 5. Dus het gebouw zal ongeveer zo'n 14 meter hoog zijn.
De kosten van het bouwrijp maken van grond verschillen aan de hand van wat er gedaan moet worden. De prijs varieert tussen de €30-50 per m2, maar dit kan ook een veelvoud hiervan zijn (denk aan enkele honderden euro's). Onverwachte zaken kunnen afhankelijk van de aard ervan een forse stempel drukken op uw budget.
Een bodemonderzoek is verplicht als u een bouwvergunning hebt aangevraagd (omgevingsvergunning, activiteit bouw). Of als u een aanschrijving hebt ontvangen voor funderingsherstel. In een aantal gevallen hoeft u geen bodemonderzoek te doen. U moet dan wel een ontheffing aanvragen.
Vooraleer een bouwput kan worden uitgegraven voor een fundering moet het perceel bouwrijp worden gemaakt. Concreet betekent dit het verwijderen van alle obstakels, bomen, struiken, stenen, ... Na het bouwrijp maken kan het bouwen van de woning of ander bouwproject gestart worden.