Boerenkool is een goede detox groente.
Boerenkool zit vol vezels en zwavel, twee stoffen die belangrijk zijn bij het ontgiften van het lichaam en het behoud van een gezonde lever. Ook bevat boerenkool zeer veel chlorofyl, dat ook bekend staat als een krachtige detoxer.
Als we deze stamppotten uit het overzicht met elkaar vergelijken, dan komen de stamppot met zuurkool en hutspot het beste uit de bus. Deze twee gerechten bevatten in vergelijking met de andere soorten de minste kilocalorieën. Met name de zuurkoolstamppot bevat vrij weinig vet in vergelijking met de anderen.
Ondanks de hoeveelheid calorieën is een stamppot niet helemaal ongezond; de vele gekookte groenten die erin zitten zijn zeker een pluspunt. Maar kook die niet te lang, anders gaan goede vezels en vitamines verloren. En schep, om minder calorieën binnen te krijgen, meer groenten op dan aardappels en vlees.
Om te beginnen zit er in boerenkool een grote hoeveelheid calcium en vitamine K, die zorgen voor sterke botten. De vezels houden niet alleen de darmen in goede conditie, maar houden ook de bloedsuikerspiegel op peil.
Voor boerenkool stamppot kun je uitgaan van ongeveer 125 gram kant en klare of 250 gram verse boerenkool per persoon.
Stamppot met boerenkool staat bovenaan dit rijtje, met 336 kcal. Dat valt natuurlijk allemaal wel mee voor een avondmaaltijd, maar mocht je een beetje op je calorieën willen letten, dan kun je dus het beste voor zuurkool gaan.
Een portie boerenkool van 250 gram bevat ruim 100 kilocalorieën. Je kunt er dus gerust een bord vol van eten. Denk er wel aan dat als je ouderwetse stamppot maakt met spekjes en rookworst dat daar veel verzadigde vetten in zitten. Je zou ze kunnen vervangen door magere varianten.
Andijvie is superrijk aan vitamine K, goed voor sterke botten. De vitamine K helpt ook bij de opname van calcium, waar andijvie rijk aan is. Daarnaast vind je in deze bladgroente ook ijzer en kalium op je bord. Polyfenolen.
Het vaak eten van rauwe boerenkool, in die smoothie of salade, kan leiden tot scheetjes laten, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Het werkt gewoon niet lekker op je darmen. Al met al blijkt veelvuldig rauwe boerenkool eten, niet zo goed. Beter dus de groente op onze eigen Hollandse manier klaarmaken door het te koken.
Boerenkool is lastig te verteren
Boerenkool doet voor je darmen wat een cactus doet wanneer je het over je huid wrijft: het vaak en in grote hoeveelheden eten, wat nu gebeurt met smoothies en salades, verergert de problemen voor je darmen.
Verwar boerenkool niet met groene kool. Boerenkool bestaat uit allemaal losse bladeren met een gekrulde rand, vandaar ook de naam krulkool. Groene kool (of savooikool) heeft meer die echte knolvorm zoals bijvoorbeeld rode of witte kool. Om boerenkool te bewaren laat je de stengels best ongewassen.
Of is dat een fabel? Het is een fabel, aldus het Voedingscentrum. Er is praktisch gezien geen verschil tussen onbewerkte groente (en fruit) in vergelijking tot groente uit de diepvries. Er zitten evenveel voedingsstoffen in als in verse groente.
Hoeveel calorieën zitten er in stamppot boerenkool met worst & spekjes? Er zitten 142 kilocalorieën in 1 opscheplepel (100 gram) stamppot boerenkool met worst & spekjes.
Hoeveel calorieën zitten er in stamppot boerenkool met worst kant-en-klaar? Er zitten 475 kilocalorieën in 1 portie (500 gram) stamppot boerenkool met worst kant-en-klaar.
In de winter hutspot eten
De maaltijd is ideaal om naast de helende eigenschappen van ui voldoende bètacaroteen binnen te krijgen, zodat voldoende retinol en dus weerstand wordt opgebouwd. Ook knabbelen aan een rauwe peen of het eten van gaar gekookte wortelen is zeer goed, waardoor het zien goed wordt ondersteund.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.