Een ribblokkade kan het beste worden losgemaakt middels een manipulatie door de Manueel Therapeut. Daarnaast worden er oefeningen gedaan om het opstrekken van de midden en bovenrug te verbeteren.
Behandeling van een gekneusde of gebroken rib
Meestal geneest een gekneusde of gebroken rib vanzelf binnen een paar weken. U kunt nog wel langere tijd pijn voelen bij bepaalde bewegingen of hoesten. Dit kunt u 6 tot 12 weken na het ongeval nog voelen, soms zelfs nog langer. U kunt pijnstillers nemen (paracetamol).
Een ribblokkade is een blokkade ter hoogte van het gewricht tussen de rib en de ruggenwervel (het costovertebraal gewricht) aan de achterzijde. Er is sprake van een minimale verschuiving van dit gewrichtje waardoor die niet meer in staat is om te bewegen. Een ribblokkade gebeurt meestal in inademingstand.
Vanuit wetenschappelijk onderzoek weten we dat manuele therapie van de ribbenkast zeer effectief is. Als de verbinding die uw ribben maken met de wervels vast zit, dan helpt een manipulatie zeer goed. Het manipuleren (“kraken”) in dit gebied is veilig toe te passen en blijkt zeer goed effect te hebben.
Als de ribbenkast voor je gevoel wat vast zit, kan dat komen door stress, een verkeerde houding of ademhaling. Door een aantal simpele oefeningen toe te passen ontstaat er vanzelf weer ruimte.
Oorzaken: houdingsafwijkingen: veel onderuit gezakt zitten met de bovenrug in een bolling. luchtweg infectie. verkeerde ademhaling: oppervlakkig en hoog ademhalen.
Verrekte tussenribspier
Als een of meerdere tussenribspieren overbelast of verrekt zijn, is de kans groot dat u pijn hebt bij het ademen. Gelukkig is een verrekte tussenribspier niets waarover u zich ernstige zorgen hoeft te maken. Meestal verdwijnt de pijn alweer na een paar dagen of weken.
Als je ribben aan de voorkant gekneusd zijn, is het verstandig om op je rug te slapen. Zo krijgt je borstkas alle rust en kan 'ie sneller herstellen. Andersom geldt hetzelfde. Mochten de ribben aan de achterkant gekneusd zijn, dan slaap je op je buik.
Het kraakbeen van één of enkele ribben is ontstoken. Je borstbeen kan daarbij gezwollen zijn. Door de zwelling is bewegen, zuchten of hoesten vaak pijnlijk. Ook is je huid soms rood verkleurd op de pijnlijke plek(ken).
Een gekneusde of gebroken rib komt meestal door een val of ongeluk. Klachten zijn pijn aan uw borstkas bij bewegen, hoesten, niezen of ademhalen. Bij een gekneusde rib is het weefsel rondom een rib beschadigd. Bij een gebroken rib zit er een scheur in de rib.
Een arts kan niet veel doen aan een gekneusde rib. Wel kunt u pijnstillers nemen, zoals paracetamol, om te zorgen dat u diep kunt blijven ademhalen.
Als u klachten ervaart aan het middenrif, kunt u bij een van onze fysiotherapeuten terecht voor informatie, advies en oefeningen. Manuele therapie kan u helpen indien uw klachten te maken hebben met bewegingspatronen, immobiliteit of een hoogstand van het middenrif.
Bij een blokkade vermindert de ruimte tussen de wervels en kunnen zenuwen geïrriteerd raken. Door geïrriteerde zenuwen verslechterd de communicatie tussen het centrale zenuwstelsel en het lichaam waardoor het lichaam minder optimaal gaat functioneren, klachten kunnen ontstaan en de gezondheid achteruit gaat.
Deze pijn komt meestal doordat de spieren tussen de ribben te hard gewerkt hebben. Bijvoorbeeld doordat u dagen achter elkaar moet hoesten. Of bijvoorbeeld doordat u lang stevig heeft geklust (schilderen, metselen, schoonmaken). U kunt ook een stekende pijn voelen op de plek waar de ribben aan het borstbeen vastzitten.
De lever ligt aan de rechterkant van je lichaam boven in de buikholte vlak achter de ribben.
De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een langgerekte trosvormige klier die bovenin de buik ligt, vlak achter de maag. De alvleesklier maakt hormonen aan en geeft deze af aan het bloed.
Wat is het syndroom van Tietze? Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk. De pijn zit meestal aan één kant. Bij hoesten en niezen kan de pijn erger worden.
Als het kraakbeen tussen een of meerdere ribben en het borstbeen ontstoken is en er daarbij een zwelling van het kraakbeen optreedt, dan spreken we van het syndroom van Tietze. Wanneer er geen zwelling optreedt, of het kraakbeen van de ribben aan de rugzijde ontstoken is, dan spreken we van costochondritis.
Oorzaken van het syndroom van tietze
De pijn zit meestal aan één kant, de precieze oorzaak is niet bekend. Mogelijke oorzaken zijn: veel hoesten of niezen waardoor de ribben veel bewegen. een klap tegen de borstkas.
Denk hierbij aan simpele ademhalingsoefeningen, diep inademen, je adem 3 seconden vasthouden en rustig weer uitblazen bijvoorbeeld. Ook regelmatig een keer hoesten om het sputum uit de longen te krijgen kan nuttig zijn. Ga het bewegen rustig weer opbouwen onder de begeleiding van je fysiotherapeut.
FAQ gekneusde- en gebroken rib
Kan je een gekneusde of gebroken rib tapen? De therapeut kan, door Medical Taping toe te passen, veel ondersteuning bieden bij de pijnklachten, hematomen en ademhalingsproblemen om op deze manier het herstel te bespoedigen.
Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan. De opgesomde symptomen kunnen namelijk ook op een botbreuk wijzen.
Rusten, de plek te koelen met ijs, er een drukverbandje omheen te doen en omhoog te houden het beste. Rust is belangrijk! Geef je lichaam de kans om de gescheurde delen te helen voordat je het weer gaat belasten. Je kunt het beste drie dagen rust houden, alhoewel je dan nog niet volledig hersteld bent.
Koel het lichaamsdeel met koud stromend water of door er ijs op te leggen. Zorg dat het ijs niet onmiddellijk in contact komt met de huid om vrieswonden te voorkomen. Doe dit een viertal keer per dag tot het letsel voldoende genezen is. Leg het getroffen lichaamsdeel omhoog om de zwelling te verminderen.
Costochondritis veroorzaakt een pijnlijke ontsteking van het kraakbeen van de ribben. Dit kraakbeen bevindt zich onder andere aan de voorzijde van de borst waar het de ribben met het borstbeen verbindt, maar ook aan de rugzijde, waar de ribben aanhechten aan de wervelkolom.