Dessertrijst of paprijst of puddingrijst is een rondkorrelige rijst die na het koken zacht en plakkerig wordt. Deze rijst wordt gebruikt voor het bereiden van rijstpudding, rijstevlaai en rijstepap. Maak er eens deze Rijstpudding met sinaasappelmarmelade mee.
Rijstepap maken met dessertrijst is het makkelijkst, want die rijst neemt lekker veel vocht op en wordt 'papperiger' als je het kookt. Risottorijst is daarom een goed alternatief, maar eventueel kun je ook rijstepap maken andere soorten rijst zoals basmatirijst of zilvervliesrijst.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Eigenschappen van dessertrijst
Onze dessertrijst behoort tot de soort »Arborio« en is ideaal voor rijstepap zoals grootmoeder die maakte. Strikt genomen is de biologische Arborio zelfs een risottorijstsoort. Door zijn lichtzoete smaak is hij echter veel lekkerder in zoete gerechten zoals rijstepap.
Basmati komt oorspronkelijk uit India, maar tegenwoordig wordt het ook veel in Pakistan verbouwd. Omdat de korrel fijner is, is basmati net iets sneller gaar dan witte rijst. De smaak is iets aromatischer maar de voedingswaarde is vergelijkbaar met die van witte rijst. Er bestaat ook volkoren basmatirijst.
Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft. In combinatie met het heerlijke subtiele aroma maakt dit Basmati rijst ideaal voor gerechten zoals curry, pilav en rijstsalades.
De koolhydraten uit zilvervliesrijst worden in het bloed namelijk minder snel omgezet naar suiker dan de koolhydraten uit niet-volkoren producten. Gevolg: je hebt minder snel honger. Dus ook ideaal als je wil afvallen!
Paella wordt gemaakt in een brede pan met een gelijkmatige dunne laag rijst, om overal eenzelfde garing van het gerecht te krijgen. Je mag niet roeren, waardoor elk stukje van de pan zijn eigen smaak-identiteit krijgt (als een veld vol micro-smaakjes).
Welke rijst je hebt gekozen: basmati is bijvoorbeeld droger dan pandanrijst. Wil je plakkerige rijst of juist niet? Vraagt het gerecht om plakkerige rijst, dan doe je er goed aan om de rijst juist níet af te spoelen.
Andere rijstkorrels
Je begrijpt nu misschien beter waarom je met basmati- of zilvervliesrijst geen risotto kunt maken. Deze rijstsoorten bevatten weinig zetmeel en nemen weinig tot geen kookvocht op.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt. Het advies geldt vooral voor baby's en peuters, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen ook te veel binnenkrijgen, als ze vaak en veel rijst en rijstproducten eten.
Beide varianten zijn dus geschikt binnen een afvaldieet. Desalniettemin heeft bruine rijst het voordeel dat het meer vezels en voedingsstoffen bevat dan witte rijst, waardoor dit een gezondere keuze is. Kortom: Bruine rijst is gelinkt aan gewichtsverlies en betere vetwaarden in het bloed.
Rijstpap komt oorspronkelijk uit Bagdad in Irak en is waarschijnlijk via Marokko in Andalusië, Spanje terechtgekomen. De legertroepen van keizer Karel maakten daar kennis met het gerecht en introduceerden het in de zestiende eeuw in de Zuidelijke Nederlanden.
Om dit wat te vermijden kan je de rijstpap iets minder lang laten inkoken, als je proeft en de korrels zijn zacht, dan mag je het vuur uitzetten en niet wachten tot de rijstpap de dikte heeft die je wil. Dan is hij wel veel slapper in warme toestand, maar ook minder vast als hij afgekoeld is.
Pap is een gerecht dat meestal bestaat uit melk die is gebonden met een zetmeelproduct (zoals meel). Vaak worden aan pap nog zoetstoffen toegevoegd, zoals suiker, stroop of rozijnen. Pap wordt meestal genuttigd als nagerecht of als ontbijt.
Pandanrijst, ofwel jasmijnrijst, heeft een langere korrel en komt uit Thailand. Het is een witte rijst die gekookt is met aromatische pandanbladeren. De rijst staat bekend om zijn nootachtige geur en smaak. Pandanrijst wordt vaak gebruikt in de Chinese, Indonesische en Thaise keuken.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto gerechten of sushi.
Haar naam heeft basmatirijst te danken aan haar fijne geur. Basmati is namelijk afgeleid van 'vasmati' uit het Sanskriet, wat geurig betekent. De rijstsoort is vergelijkbaar met pandan, maar is dunner, langer en droger. Lekker met Indiase gerechten als dahl, kedgeree of een kip tikka masala.
Paellarijst en risottorijst bestaan niet
Beide termen zijn geen namen voor specifieke producten. Het is alleen een classificatie waarvoor je ze kunt gebruiken, namelijk in de paella of in de risotto. Onderliggend zijn er verschillende rijstsoorten voor beide gerechten.
Er bestaan namelijk ontzettend veel verschillende soorten rijst, waarvan 5 soorten erg geschikt zijn voor de paella. Dit zijn de: J. Sendra, Senia, Bahia, Albufera en Bomba rijst. Deze rijstsoorten zijn goed in staat om vocht en smaak te absorberen en koken niet al te snel kapot.
Paella rijst is uiteraard de beste rijst voor het maken van paella. Paella rijst is er echter in verschillende soorten. De meest gebruikte soorten paella rijst zijn; Bomba rijst, Albufera rijst en Redondo rijst.
Minder calorieën in rijst
Gewone gedroogde pasta bevat bijvoorbeeld 371 calorieën terwijl dat bij rijst slechts 347 calorieën zijn. Gekookte pasta is dan weer goed voor 141 calorieën terwijl je met gekookte rijst amper 101 calorieën binnen krijgt.
Eet volkorenproducten: producten van wit meel, witte bloem en gepelde granen zijn niet goed voor de darmen. Vervang wit brood, witte rijst en witte pasta daarom voor meergranenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta als je darmklachten wilt voorkomen.
Bulgur gezond? Het zit boordevol met koolhydraten, maar dat is niet per definitie ongezond! Vergeleken met rijst zit er in bulgur 50% minder koolhydraten. En hierbij gaat het om koolhydraten die laag scoren op de glycemische index.