ð± Hoeveel Stekken Kun Je Nemen van een Moederplant? Dit hangt af van het formaat, de gezondheid en de leeftijd van je plant. We raden aan om slechts 2-3 stekken per keer te nemen van kleine, jonge moederplanten.Van grote, bossige moederplanten kun je daarentegen gemakkelijk 6-8 stekjes per keer nemen.
Nederland heeft een gedoogbeleid. Dat houdt in dat het kweken van wiet verboden is, maar binnen zekere beperkingen (mate van professionaliteit) wordt toegelaten. Het kweken van maximaal 5 planten per huishouden wordt gedoogd.
Bloei je testplanten af, verwijder de mannelijke planten en bijbehorende stekken zodra je het geslacht ziet. Bepaal na de oogst welke plant het beste fenotype is en kies de bijbehorende stek als moeder. De rest van de stekken kunnen weg. Laat je uitverkoren stek verder groeien, dit is je moederplant.
Normaal gesproken kost een stekje ongeveer 1,50 euro.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
Het stekken van planten met stekpoeder is niet echt nodig
De ervaring leert dat het weinig uitmaakt of er met of zonder stekpoeder gewerkt wordt. Sommige mensen zweren bij stekpoeder.
Mag ik wietzaden kopen? (Opiumwet)
Zoals je wellicht wel weet is het kweken van cannabis voor consumptie bij de Opiumwet verboden. De verkoop en daarmee ook de aankoop van cannabiszaden is echter uitgesloten, wat inhoud dat je de zaden van deze prachtige plant wel mag kopen.
Stekpoeder is een poederachtige samenstelling van talkpoeder en plantenhormonen die de groei van een planten stimuleren. Door stekpoeder te gebruiken bij stekjes neemt de kans dat deze jonge plantjes aangroeien enorm toe. Dat komt door de plantenhormonen in het poeder.
Het snijden van de stekken is waarschijnlijk nog het gemakkelijkste. Houd een scherpe schaar en een kopje water bij de hand want iedere stek die je van je moederplant knipt moet meteen in het water. Neem stekken op ongeveer een centimeter of 10 van de bovenkant van een tak.
Neem een stengel waar nog geen bloemknop aan zit en knip deze af op ongeveer vijftien centimeter. Verwijder de onderste bladeren van het stekje, laat ongeveer een derde van het blad zitten. Steek de stengel in stekpoeder en zet hem in een potje met stekgrond. Druk de grond rond het stekje goed aan.
Een kopstek is het deel dat wordt afgenomen van het uiteinde van een tak of de top van de moederplant. De jonge delen van een plant dus. Deze stekjes kan je het beste recht afknippen, boven een blad van de moederplant. Zorg er hierbij voor dat de stek ongeveer 15 centimeter groot is, afhankelijk van de plant.
Wietstekken zijn eigenlijk niets anders dan dubbelgangers van een andere wietplant. Een kloon van de moederplant die wordt gemaakt door een stukje van haar af te snijden en opnieuw tot leven te wekken. Eenmaal in nieuwe aarde zal een stekje nieuw leven vinden en eigen wortels gaan creëren.
Hennep kweken is verboden. Dat staat in artikel 3 van de Opiumwet. Gaat het echter om vijf planten of minder dan is er volgens het Openbaar Ministerie geen sprake van beroeps- of bedrijfsmatig handelen.
* de opbrengst per plant is hierbij afhankelijk van de onderlinge afstand van de planten. Als gemiddelde wordt gehanteerd dat een plant 28,2 gram verkoopbare hennep oplevert.
De wettelijke straf voor een wietkwekerij
De maximale straf voor een wietkwekerij is neergelegd in artikel 3 sub b jo. artikel 11 van de Opiumwet. De maximale gevangenisstraf is 2 jaar. Als iemand van het telen zijn beroep of bedrijf maakt is dit 6 jaar.
Zaai- en stekgrond zelf maken
En het moet niet teveel voeding bevatten, omdat je zaailingen dan al snel doorschieten. Het basisrecept om je eigen zaaigrond te maken: gebruik 3 delen bladaarde of potgrond en meng het met 1 deel grof zand. Metselzand, brekerzand of rivierzand zijn prima, je koopt het bij de bouwmarkt.
Wanneer u kaneel licht over grond verspreidt, gaat het schimmels en paddenstoelen in de bovenlaag tegen. Ook tegen schimmels op potgrond en planten zelf kan kaneelpoeder gebruikt worden. Gebruik er in de tuin echter niet teveel van, want als kaneel te diep in de bodem komt, kan het ook nuttige bodemschimmels doden.
Stekpoeder zelf maken zal wellicht niet lukken met die precieze afmetingen van de planthormonen, maar er is wel een stekpoeder alternatief beschikbaar. Naast stekpoeder werkt wilgenwater ook om de groei van wortels bij stekplanten te stimuleren. Wilgenwater maak je door een paar wilgentakjes samen met water te koken.
Gemiddeld kun je aanhouden dat iets minder dan €10,- per gram een mooie prijs is voor witte wietsoorten, soorten als White Widow bijvoorbeeld. Een krachtige Amnesia of Lemon Haze kan rustig oplopen tot zo'n 13-15 euro per gram.
De beste tijd van het jaar om je planten te stekken is in de lente en de zomer. Dan zitten je planten vol nieuwe energie, om snel nieuwe wortels te maken en goed te gaan groeien.
Stekken kan alleen in de lente of zomer. Anders is de overlevingskans van jouw plantenbaby's te klein. In de warmere periodes zitten planten namelijk middenin hun groeispurt waardoor de wortels van jouw stekkies beter zullen groeien en aarden. Iedere plantensoort heeft zijn eigen manier van stekken.
Water geven
De grond waarin je stekken staan, dient goed vochtig te zijn. Geef ze alleen niet te veel water, dan verdrinken ze. Drie keer per week is voldoende.