Pantera® is hét Nederlandse topmerk koudschuim, het heeft een bijzondere kwaliteit en behoort tot het hoge segment. Het Pantera® schuim is uitermate geschikt om matrassen van te maken. Dankzij de vele voordelen die Pantera® koudschuim kent, durven wij het Pantera® matras wel het beste
Bultex is een hoogwaardig schuim met een onregelmatige honingraatstructuur. En dat onregelmatige is wat Bultex zo uniek maakt. Door die unieke onregelmatige structuur kunnen de cellen zich perfect aanpassen aan de druk die je lichaam uitoefent.
Wat kost een écht goed koudschuim matras? Een goed koudschuim matras (HR 50 of meer) in de maat 90 x 200 met een luxe matrastijk en een dikte van 20 cm zou minimaal € 500,- moeten kosten.
Koudschuim (ook bekend onder de merknaam Bultex) matrassen kenmerken zich door een goede luchtdoorlaatbaarheid en vochtcirculatie. Door zijn open celstructuur voelt een matras van koudschuim niet warm aan. Vooral voor mensen die wat meer zweten of het snel warm hebben is dit zeer aangenaam.
Koudschuim staat ook wel bekend als High Resilience schuim of HR-schuim. High Resilience houdt in dat het schuim zeer veerkrachtig is, wat ook weer een van de redenen is dat het zeer geschikt is voor matrassen.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Dikte koudschuim matras
De regel is dat hoe dikker het matras, hoe comfortabeler. Ik zou u minimaal 18 cm aanraden maar nog beter is 22 of zelfs 25 cm dik.
Koudschuim ook Bultex genoemd is een schuim dat bestaat uit ronde vormen, hierdoor is het veerkrachtiger, duurzamer en zakt het dus minder snel door. Koudschuim matrassen hebben een langere levensduur en bieden voldoende ondersteuning voor een kwalitatieve nachtrust.
In het kort heeft koudschuim een beter ventilerend vermogen dan polyether en is koudschuim veel veerkrachtiger dan polyether. Maar er zijn meer verschillen. De levensduur van polyether is vele malen korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en de cellen al snel kapot gaan waardoor er kuilvorming ontstaat.
De eigenschappen van polyether matrassen zijn niet echt goed. Polyether heeft een gesloten celstructuur waardoor het slecht vocht opneemt en relatief warm aanvoelt. Door deze gesloten celstructuur krijgt men ook al snel last van zogenaamde 'kuilvorming'.
Nadelen koudschuim
Een ander nadeel is het verschil in kwaliteit. Vaak zegt de prijs van het matras iets over de kwaliteit van het matras. In de winter wordt koudschuim niet altijd als even prettig ervaren. Het matras heeft een hoog ventilerend vermogen, waardoor deze ook in de winter koel blijft.
Een koudschuim matras
Koudschuim is een zeer veerkrachtig schuim dat een open celstructuur heeft. Door de opencelstructuur heeft het een goed ventilerend vermogen en komt er ook geen kuilvorming in dit type matras de jaren. Een koudschuim matras is een prettig comfortabel matras dat veel steun biedt.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Een goede kwaliteit koudschuim als bankstelvulling voldoet het beste. Neem een soortelijk gewicht van boven de 40 in de door u gewenste hardheid. Meestal heeft u een keuze uit soft, medium en hard, waarvan de medium variant het lekkerste zitcomfort heeft.
Kies dan voor koudschuim. Dit materiaal heeft een lange levensduur en veel veerkracht. Een ander bijkomend voordeel van koudschuim is dat het vlamvertragend is. Voor de echte luxepaarden onder ons is er pantera, ook wel comfortschuim genoemd.
Nog veerkrachtiger dan koudschuim zijn kussens van lastilux. Wanneer je in een bank of fauteuil met dit materiaal gaat zitten, vormt het schuim zich volledig naar de contouren van je lichaam. Hierdoor biedt het optimaal zitcomfort. Bovendien ventileert het schuim zeer goed en is het materiaal erg duurzaam.
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.
Koudschuim, ook wel een HR (High Resilience) genoemd is het meest gebruikte materiaal voor matrassen. Het beschikt over een goede veerkracht en een hoog comfort. Een koudschuim matras geeft je veel voordelen, zo voelt het matras altijd fris aan en wordt vocht goed geabsorbeerd. Daarnaast heeft het een lange levensduur.
Levensduur van polyether en koudschuim
Zou u een koudschuim gekocht hebben met een SG van 35 dan zou dit tussen de zes en tien jaar mee gaan afhankelijk van de ondervering. Koudschuim heeft een open en onregelmatige celstructuur waardoor het materiaal, beter ventileert, veerkrachtiger is en vooral veel langer mee gaat.
Bovendien bieden de koudschuim en latex matrassen betere ventilerende eigenschappen dan polyether. De voordelen zijn zeer hoog comfort, zeer goede veerkracht en goede hygiëne. Uw baby zal niet beter slapen dan op één van deze soorten.
Bij schuimwinkel.nl kun je koudschuim kopen als een plaat met vaste afmetingen of als koudschuim op maat. Onze koudschuim platen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Deze kun je eenvoudig op maat snijden met een scherp keukenmes.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
Een matras moet de contouren van uw lichaam kunnen volgen en ondersteunen. Een dikte van 15 cm is minimaal vereist, beter zijn de matrassen van 17-20 cm. Over het algemeen is een dikker matras comfortabeler en biedt deze een langere levensduur.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.