De psycholoog en gedragswetenschapper doet onderzoek naar sociale angsten en ziet raakvlakken met belangst. Vooral als de angst om te telefoneren samenhangt met een angst voor ongemakkelijke momenten. 'Mensen met een sociale angst vinden bellen vaak spannend.
Telefoonangst, ook wel belangst of telefoonfobie, is een vorm van angst waardoor mensen niet durven te bellen. Het wordt gezien als een sociale fobie. Bij het gebeld worden kan het overgaan van de telefoon angsten oproepen die worden geassocieerd met spreken, presteren en converseren.
De meest voorkomende en lastige vorm van belangst is: angst om zelf te bellen. Telefoonangst is een vorm van Sociale angst: de angst om voor paal te staan. Je bent (bewust of onbewust) bang voor commentaar, kritiek en afwijzing. De sociale fobie/ angst is een soort van extreme verlegenheid.
Bijna 40 procent van de mensen tussen de 18 en 30 jaar bleek bang om te bellen of om gebeld te worden. Ze sturen liever een bericht via WhatsApp, Facebook of Instagram, dan te telefoneren. Inkomende gesprekken worden het liefst genegeerd of weggedrukt.
Daaruit blijkt dat maar liefst 38 procent van de jongeren van 18 tot 30 jaar last hebben van belangst, en liever een appje sturen. Toch blijkt belangst wel echt iets van deze generatie te zijn. Van de respondenten van 31 tot 70 jaar, gaf slechts 15 procent aan last te hebben van belangst.
Als u een sociale-angststoornis heeft, bent u heel erg bang voor wat anderen van u denken. U bent bijvoorbeeld bang dat anderen u raar vinden of vinden dat u zich slecht gedraagt. Die angst kan klachten geven, zoals hartkloppingen en benauwdheid.
In het geval van belangst betekent dat het moeten missen van sociale interactie met bijvoorbeeld vrienden, maar er komen ook praktische zaken om de hoek kijken. Denk maar eens aan iemand die niet de klantenservice van de Mediamarkt durft te bellen en daardoor wekenlang onnodig geen televisie kan kijken.”
Wanneer je de telefoon opneemt, dan begin je met een begroeting. Tot twaalf uur gebruik je “Goedemorgen”. Tussen twaalf en zes uur 's middags neem je op met “Goedemiddag”.
Neem de telefoon niet té snel op, hier kunnen klanten namelijk van schrikken. Maar laat de telefoon niet langer dan 3 tot 5 seconden overgaan. Klanten kunnen vanaf dat moment geïrriteerd raken en hangen op. Zorg dus voor voldoende bezetting.
Een sociale fobie gaat niet vanzelf over, maar is goed te behandelen. Behandeling van de sociale fobie heeft vaak een gunstig effect, dat wil zeggen dat de angst en het vermijdingsgedrag verminderen.
Sociale fobie is de meest voorkomende angststoornis, en vierde in de rij van de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen. Er zal worden ingegaan op het klachtenpatroon, het ontstaan, de oorzaken, de gevolgen en de behandeling van sociale fobie.
Oorzaken slecht bereik
Er zijn een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op je bereik: Locatie. Als je belt vanuit een hutje op de hei kan het zijn dat je slecht bereik hebt. In afgelegen gebieden staan vaak minder zendmasten, waardoor je minder goed bereik hebt met je telefoon.
Soms kan iets simpels als een herstart er al voor zorgen dat u weer kunt bellen. Start bij problemen altijd eerst uw telefoon opnieuw op. Er zijn functies zoals "vliegtuigmodus" of "Niet storen" die ervoor zorgen dat u niet bereikbaar bent of kunt bellen.
Heb je een telefoon die alleen 2G en 3G ondersteunt en ga je naar de USA, dan kun je een verminderde dekking en bereikbaarheid ervaren. Heb je een 4G-telefoon en ga je naar het buitenland, dan kun je, ook nadat alle 2G- en 3G- netwerken zijn uitgezet, gewoon data blijven gebruiken.
Vooropgesteld, het is strafbaar een gesprek op te nemen als je zelf niet deelneemt aan het gesprek en je dit gesprek ook niet in opdracht van een van de deelnemers opneemt. Zonder eigen deelname aan een gesprek of toestemming, mag je een gesprek niet opnemen en dus ook niet openbaar maken zonder toestemming.
Onder de eventuele live gesprekken staat de button Bekijk gesprekshistorie, klik hierop. Hier zie je de gesprekshistorie. Naast de gesprekken staat rechts een opname-symbool. Om het gesprek direct terug te luisteren klik je op de Playknop.
Het is heel moeilijk om erachter te komen wie u heeft gebeld. Maar aan de eerste cijfers van het telefoonnummer ziet u uit welk land het nummer is. Deze cijfers noemen wij de landcode. De landcode van Nederland is bijvoorbeeld 31 of +31.
Toets '#31#' in. Toets daarna het telefoonnummer in dat je anoniem wilt bellen. Je belt nu eenmalig anoniem.
De truc is mogelijk dankzij het bellen via internet. Met nummers van vaste lijnen valt bijna niet te sjoemelen, maar apps die via internet bellen 'plakken' zelf een nummer op een uitgaand gesprek. Met programma's zoals Voxox of Spooftel is het een koud kunstje om het nummer dat wordt meegestuurd zelf te wijzigen.