In principe kun je elk type plint op een PVC vloer leggen. Bij Knulst kiezen de meeste mensen voor MDF plinten op de PVC vloer. MDF is een type plaatmateriaal dat gegrond is in witte verf. MDF plinten zijn zeer geschikt voor de PVC vloer.
Een verlijmde PVC vloer kan strak tegen de muur of met een staande plint gelegd worden. Hierdoor zijn er geen platte plinten nodig voor de afwerking van de vloer. Dit scheelt veel werk. Wel raden we aan om altijd hoge plinten te plaatsen.
PVC vloeren zijn ook zeer geschikt voor vochtige ruimtes omdat er geen hout in zit verwerkt zoals in laminaat of parket. Daarnaast kunnen PVC vloeren strak tegen de muur of plint worden gemonteerd.
Het voordeel van kunststof plinten is dat ze kras- en stootvast zijn. Bovendien zijn ze brandwerend en zijn ze gemakkelijk te bewerken en te monteren. Deze plinten worden daarom veel gebruikt in ruimtes waar de vloeren gereinigd worden met groot materieel, of ruimtes waar hygiëne van belang is.
PVC vloer afkitten, welke kit? Een PVC vloer afkitten kun je doen met elke zuurvrije kit die geschikt is voor het opvullen van de gaten en het netjes afwerken van de vloer. Door de vloer langs de randen af te kitten ben je verzekerd van een nette en waterdichte afwerking en optimale bescherming van de vloer.
Kies voor de aansluiting tussen vloer en plint een elastische voegkit, zoals Soudal Parketkit. Die vangt de beweging van de voeg op. De bovenste voegen van de plint moeten minder beweging kunnen opvangen. Die vul je op met Soudal Schilderskit.
Onderkant afgekit:
Na het plaatsen van de hoge plint wordt deze aan de onderkant met een transparante/grijze kit of een kleurkit afgekit. Dit zorgt voor een strakker resultaat en hierdoor valt eventuele glooiing in uw vloer veel minder op.
MDF is een ideaal materiaal om af te werken. Door de homogene samenstelling van het product is het makkelijk te schilderen, te lijmen en te schroeven. Wij gebruiken voor onze plinten nagenoeg altijd vochtwerende MDF.
Waarom plinten van MDF? Omdat MDF plinten geschilderd in dezelfde kleur als uw interieur een extra accent aan de ruimte geven en het ruimtelijk gevoel vergroten. Omdat het materiaal vochtwerend MDF relatief goedkoop èn goed verwerkbaar is, geen noesten heeft en nagenoeg geen werking te zien geeft.
Bij klik pvc dient men 5 mm ruimte vrij te houden tussen de muur en de eerste paneel PVC, ook bij verwarming buizen e.d. omdat een klik-PVC vloer altijd iets moet kunnen werken. Dit is ook de reden dat wij afkitten van een klik-PVC vloer afraden.
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is, waardoor oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
Een vloer heeft in principe een plint nodig als deze zwevend en vrij van de wand wordt gelegd, met name om rekening te houden met de werking van de vloer. Bij bijvoorbeeld laminaat, parket, klik PVC of marmoleum is de zwevende plaatsing van toepassing, waarbij kieren tussen de vloer en de wand zichtbaar zijn.
Een PVC vloer zet niet uit en krimpt niet omdat ze geen vocht opnemen.
Type vloer
Het weglaten van plinten is heel geschikt in combinatie met een gietvloer. Een gietvloer wordt namelijk naadloos gegoten tot aan de wand. Zo sluit de vloer mooi aan op de muur. Bij een gietvloer zijn plinten niet per se nodig, maar ze bieden wel extra bescherming.
Het verschil tussen plak PVC en Click PVC
Een plak PVC vloer wordt door een vakman verlijmd en een klik PVC vloer kunt u zelf leggen op een ondervloer dankzij de eenvoudige klik verbinding! Wilt u het beste rendement uit uw vloerverwarming halen, dan is een verlijmde kunststof vloer de beste keuze.
De juiste ondervloer in combinatie met de juiste PVC vloer zorgt ervoor dat er een geluidsreductie van 10dB of meer wordt gehaald op een betonnen ondervloer. Dit is de toegestane norm voor appartementen en daarom kunnen onderburen nooit gegronde klachten hebben over uw PVC vloer die te veel geluidsoverlast zou geven.
Een plakplint wordt tegen de muur geplaats en op het laminaat geplakt. Een muurplint is beter dan een plakplint omdat de vloer helemaal vrij kan bewegen onder de plint die tegen de muur is bevestigd.
De aanbevolen methode om de plinten vast te zetten gaat als volgt: plak de plint op de muur en trek hem meteen weer los. Laat de plint 5 minuten liggen om de lijm te laten drogen en duw hem dan stevig op zijn plaats, of klop hem vast met een hamer. Gebruik hierbij een stukje afvalhout om de plint niet te beschadigen.
Medium-Density Fibreboard (MDF) is een materiaal dat bestaat uit samengeperste houtvezels. De houtvezels in MDF worden gewonnen uit afvalhout. Hierdoor zijn MDF-plinten een voordelig alternatief voor houten plinten.
Kleur plinten
Naast de hoogte en de vorm is ook de kleur van de plint belangrijk. Een mooie witte plint tegen een grijze muur is een eyecatcher, terwijl een crèmekleurige plint tegen een lichtgrijze muur zelfs wat viezig aandoet.
De gemiddelde hoogte van een plint is zo'n 9 à 12 centimeter. Hoge plinten zijn echter weer helemaal terug van weggeweest! Deze kunnen wel 20 centimeter hoog zijn en geven een ruimte een chique uitstraling. Daarbij is het wel belangrijk dat je de hoogte van de plint afstemt op de hoogte van je muur.
De meest verkochte vloerkit is toch wel de Ottoseal S51. Deze professionele, kleurrijke siliconenkit op aminoximbasis is geschikt voor vloerbedekkingen uit PVC, rubber, linoleum en marmoleum.
Met montagekit kan je de plinten monteren. De kit met een kitspuit aangebracht en als de plint op de muur is gemonteerd kan je deze nog verplaatsen en positioneren. Kitten geeft geen rommel en is relatief snel gedaan. Daarnaast kan kit oneffenheden van de muur opvangen.
Schilder eerst je plinten en daarna de muur. Het is namelijk makkelijker om muurverf van je plinten te verwijderen, dan om lakverf van een geverfde muur te halen.