Tweede-stapmiddelen zijn codeïne en tramadol. Derde-stapmiddelen zijn de morfineachtige pijnstillers, zoals oxycodon. Een nadeel van morfineachtige pijnstillers is dat ze verstopping (obstipatie) kunnen veroorzaken. Oxycodon zorgt ervoor dat het 'bericht' in de hersenen niet of minder sterk aankomt.
Codeïne is een hoestprikkeldempend medicijn. Het vermindert de neiging tot hoesten. Verder heeft het een pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij hoest, pijn en diarree.
Oxycodon is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij hevige pijn, zoals pijn na een operatie of pijn als gevolg van kanker. Artsen schrijven het ook voor in de zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).
Oxycodon is een pijnstiller die chemisch gezien praktisch identiek is aan morfine en heroïne, en heeft grotendeels dezelfde uitwerking op het menselijk lichaam. De verschillende soorten opiaten verschillen voornamelijk van elkaar qua werkingsduur en inwerktijd.
Oxycodon geeft een ademstilstand na 8-48 uur. Flunitrazepam is een langwerkende benzodiazepine en daarom in hoge dosis doeltreffend voor een langdurige diepe slaap. ' Chabot heeft de informatie voor zijn boek ingewonnen bij toxicologen en ziekenhuisapothekers.
Er zijn veel bijwerkingen van oxycodon en niet slapen door wakker liggen of nachtmerries is er daar één van. Dit komt vooral voor wanneer je oxycodon voor het slapen gebruikt. De meeste artsen zullen je een ander slaapmiddel voorschrijven dan oxycodon voor slapen.
Bijwerkingen van oxycodon
De meest voorkomende bijwerkingen zijn sufheid, obstipatie, misselijkheid, hoofdpijn en jeuk. Maar ook verwardheid, depressie en ademhalingsproblemen komen vaak voor. Op de Spoedeisende Hulp belanden jaarlijks zo'n zevenhonderd patiënten met een ernstige bijwerking.
Richtlijnen en alternatieven
Als eerstelijnsbehandeling worden niet-opioïden aanbevolen zoals paracetamol, eventueel in combinatie met ontstekingsremmende pijnstillers. De tweedelijnsbehandeling bestaat uit het toevoegen van zwakwerkende opioïden zoals codeïne of tramadol.
Codeïne is een opiaat (afgeleide van de opium) en heeft een verdovende werking op het lichaam. In grote hoeveelheden kan je hallucinaties krijgen, out gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen. Vooral in combinatie met de promethazine en eventueel andere middelen zoals alcohol wordt dit risico extra vergroot.
De bekendste bijwerkingen zijn verstopping (obstipatie) en sufheid. Je bent mogelijk iets minder oplettend en een beetje slaperig. De volgende bijwerkingen van codeïne zijn bekend, maar treden zelden op: Misselijkheid.
Volwassenen. Tabletten: 30–60 mg per keer, zo nodig elke 6 uur; max. 240 mg/dag. Niet langer dan 3 dagen gebruiken bij onvoldoende effect.
Neem niet meer dan 240 mg per 24 uur. Bij doses hoger dan 60 mg per keer neemt het effect niet verder toe, wel de kans op bijwerkingen. Dit geneesmiddel mag niet langer dan 3 dagen worden gebruikt. Wanneer de pijn na 3 dagen niet beter is, moet u uw arts raadplegen.
Het ontwenningsmiddel naltrexon gaat de werking van codeïne tegen. Hierdoor heeft codeïne minder effect. Als u codeïne langdurig gebruikt, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Gebruik deze combinatie niet.
De combinatie van codeïne met paracetamol zou meer pijnstilling geven. Dit effect is echter nooit aangetoond. Binnen een half uur na inname merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt 3 tot 5 uur aan.
Tramadol is één van de zwakkere opiaten. Oxycodon is een sterker opiaat, net als morfine. De werking van oxycodon is dus beter dan die van tramadol. Behalve de werking zijn ook de bijwerkingen en het risico op verslaving hoger bij oxycodon versus tramadol.
Volwassenen: Begindosering: 5 mg/2,5 mg 2× per dag. Zo nodig wekelijks optitreren. Meestal is 20 mg/10 mg per dag voldoende; de maximale dosering is 60 mg/30 mg per dag.
U mag van deze pijnstiller de eerste 24 uur na de operatie, 4 tot 6 x per dag een tablet of capsule innemen. Oxycodon werkt binnen 20 minuten en houdt ongeveer 4 uur aan. U krijgt voor maximaal 1 dag oxycodon mee naar huis. U mag oxycodon in combinatie met paracetamol en een NSAID gebruiken, maar niet met tramadol.
Oxycodon is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij hevige pijn, zoals pijn na een operatie of pijn als gevolg van kanker. Artsen schrijven het ook voor in de zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).
Het middel is twee keer sterker dan morfine en dus ook extreem verslavend. Oxycodon werkt erg goed bij het onderdrukken van pijn, maar tolerantie treedt al snel op. Het afbouwen van oxycodon is daarom heel moeilijk als de pijn is geweken. Deze vorm van drugsverslaving noemen we een medicijnverslaving.
Oxycodon heeft geen voordelen boven morfine. Daarnaast kan gebruik van oxycodon duurder zijn dan morfine. De medicamenteuze behandeling van een niersteenkoliek bestaat uit pijnstilling en bevordering van de steenlozing. Ten aanzien van de acute pijnstilling heeft diclofenac intramusculair de voorkeur.
"Zorg dat je regelmatig contact hebt met de dokter die de oxycodon heeft voorgeschreven en bespreek de kans op verslaving. Neem de oxycodon alleen voor het bestrijden van acute hevige pijn, kankerpijn of pijn na een operatie. Bespreek ook de duur van de behandeling en de mogelijkheden die er zijn na de behandeling.
De dosering is van Oxycodon CR (OxyContin): start 10 mg per dag. Per 3 dagen ophogen met 10 mg. Twee maal daags. Maximaal 2 x 60 mg.
U mag maximaal 6x per dag een tablet of capsule innemen. De werking begint binnen 20 minuten. Oxycodon kan de stoelgang vertragen. U krijgt daarom een laxeermiddel mee (bijvoorbeeld macrogol of lactulose).