Huisuitzetting betekent dat iemand gedwongen zijn woning moet verlaten. Het is een ingrijpende maatregel. Daarom moet de verhuurder altijd aan de kantonrechter toestemming vragen om de huurovereenkomst te (laten) ontbinden. Pas hierna is daadwerkelijke huisuitzetting toegestaan.
Ja, maar niet zomaar. Om je gedwongen uit huis te kunnen zetten moet je partner een uitvoerbare titel hebben, bijvoorbeeld: een vonnis van de vrederechter. Het feit dat je gedomicilieerd bent in de woning, beschermt je niet tegen uithuiszetting.
De voornaamste vereiste om huurders uit uw woning te zetten is dat er sprake moet zijn van een huurachterstand van minimaal drie maanden. Dat wordt “de woning ontruimen” genoemd.
De rechter stopt uw huurcontract vaak bij een huurachterstand van 3 maanden of meer. Of als u regelmatig te laat betaalt. Als de rechter uw huurcontract stopt, moet u uw huis uit.
Deze procedure bij de rechtbank vergt gemiddeld minimaal een maand, maar de duur van de procedure tot uithuiszetting loopt soms op tot wel zes maanden. De verhuurder mag uw woning gedurende deze uithuiszettingsprocedure bij de rechter niet ontruimen.
Uit huis zetten kan niet zomaar
En wil uw verhuurder u uit huis zetten? Dan moet dit via de rechter. De rechter beslist of uw huis ontruimd mag worden. Moet u voor de rechter verschijnen, schakel dan juridische hulp in.
Bel de politie als je gast nog steeds niet wil vertrekken.
Tenzij hij een rechtmatige bewoner van het huis is, wat betekent dat hij daar gedomicilieerd zou staan of op het huurcontract staat vermeld, kan hij uit je eigendom worden verwijderd als 'indringer'. Haal de politie er enkel bij in het uiterste geval.
Huisuitzetting betekent dat iemand gedwongen zijn woning moet verlaten. Het is een ingrijpende maatregel. Daarom moet de verhuurder altijd aan de kantonrechter toestemming vragen om de huurovereenkomst te (laten) ontbinden. Pas hierna is daadwerkelijke huisuitzetting toegestaan.
Vraag noodopvang bij de gemeente aan. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier bijzondere bijstand van uw gemeente. Heeft u gemeente geen standaardformulier om een aanvraag te doen, schrijf zelf een schriftelijk verzoek voor “noodopvang door de gemeente” in verband met (dreigende) uithuiszetting.
In geval van een dreigende huisuitzetting is het belangrijk dat u zo spoedig mogelijk met ons contact opneemt. Tevens kunnen wij ook helpen door actieve bemiddeling met de deurwaarder om op deze manier tot de meest passende oplossing te komen.
Wanneer u in de procedure de huurachterstand van 3 maanden erkent, zal de rechter de eis van de verhuurder tot ontbinding van de huurovereenkomst en de ontruiming van uw woning toewijzen. De gerechtsdeurwaarder mag u vervolgens, binnen drie dagen na de betekening van het ontruimingsvonnis, uit huis zetten.
In de wet staat dat bij 2 maanden huurachterstand het verzuim van rechtswege in gaat. Een ingebrekestelling is niet nodig en de woningbouwvereniging mag bij een huurschuld van 2 maanden incassomaatregelen treffen. De meeste verhuurders doen dit niet.
Over het algemeen gaat de rechter over tot ontbinding van het huurcontract als de huurachterstand langer is dan 3 maanden. Naast het niet betalen van de huur, kan ook stelselmatig te laat betalen tot gevolg hebben dat een huurovereenkomst door een verhuurder wordt opgezegd.
Als je het huis verlaat, vervallen alle rechten
Indien ten tijde van het huwelijk jullie gezamenlijk eigenaar waren van het huis, blijft dit ook zo in het geval één van beiden het huis verlaat. Het is niet zo dat degene die vertrekt ook het eigendom verliest.
door u of een huurder, kunt u direct de politie inschakelen om de 'indringer' buiten te zetten. Als het pand onbewoond is, kunt u als eigenaar ofwel een strafklacht neerleggen bij de politie of bij het parket ofwel naar de vrederechter stappen.
Het domicilieadres is enkel een vaststelling van waar iemand verblijft. Het crëert op zich geen recht om daar te blijven wonen. Je partner kan je wel niet zomaar de toegang tot de woning weigeren. Om je uit huis te kunnen zetten, moet hij/zij het aan de vrederechter vragen.
Heb je plannen om alleen te wonen en wil je daar hulp bij? Vraag na hoe het OCMW je kan ondersteunen. Dat kan een leefloon zijn, als het OCMW dat goedkeurt.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
Alternatieve woonvormen als een camper, een tiny house, een containerwoning of een yurt zijn verkrijgbaar voor bedragen ruim onder de 50.000 euro. Deze woonopties zijn niet alleen goedkoper, maar staan ook meer in harmonie met de natuur, bieden meer mobiliteit en zijn milieuvriendelijker.
Wanneer een huurder niet betaalt, heeft u als verhuurder in beginsel twee mogelijkheden: u verlangt van de huurder dat hij alsnog betaalt (en laat hem verder rustig wonen), u gaat voor ontbinding van de huurovereenkomst of u vraagt schadevergoeding. Een combinatie van mogelijkheden is over het algemeen ook mogelijk.
Als u uw huurder wilt buitenzetten, moet u naar de vrederechter om de beëindiging van de huurovereenkomst en de uithuiszetting te vragen. Een clausule in het huurcontract die u toelaat zonder vonnis tot een uitzetting over te gaan is niet geldig.
Een huurder uitzetten betekent dat de huurovereenkomst door de rechter ontbonden moet worden. Dat kunt u helaas niet zelf doen. Een rechter maakt een einde aan de huurovereenkomst als de huurder de huur niet betaalt.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.
Je mag niet zomaar je partner uit de woning zetten als de woning van jullie beiden is. Bij een echtscheiding moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de woning. Dit kan betekenen dat één van jullie beiden de woning overneemt of dat de woning verkocht wordt.
U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.