Voor ontvetten is vaak 1 dopje St Marc in een kwart liter water voldoende sterk om goed te kunnen ontvetten. Gebruik een witte doek zodat je kunt zien of de kast nog afgeeft. Blijf doorgaan tot je doek wit blijft. Als je alles goed schoon hebt gemaakt neem je de kast af met alleen water.
St Marc is een allesreiniger en ontvetter met denne-extracten die zorgen voor een frisse dennegeur in je huis. Dit schoonmaakmiddel bevat geen ammoniak en bijt niet wanneer deze in contact komt met je huid. Je kunt St Marc gebruiken voor het schoonmaken van oppervlakten die geschilderd gaan worden.
Hoe reinig en ontvet je de ondergrond? Een eenvoudige en doeltreffende reiniger en ontvetter die iedereen in huis heeft, is afwasmiddel, opgelost in water. Een ander oud en bekend ontvettingsmiddel is ammoniak, verdund in water.
Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Een muur verven zonder strepen lukt enkel als je niet te hard op de rol drukt. Bij voorkeur schilder je eerst van boven naar onder en vervolgens van links naar rechts, tot het vlak verzadigd is. Belangrijk is ook dat je een muur in één keer afwerkt en niet halverwege stopt. Zo kan de hele muur in één keer opdrogen.
St. Marc is een ontvetter op natuurlijke basis, en niet schadelijk voor het milieu. Ecologisch is het verantwoord om dit schoonmaakmiddel te gebruiken, wat 100% afbreekbaar is. Je kunt dit zelfs beter gebruiken dan ammoniak, terpentine of wasbenzine, wat al slecht is om in te ademen.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.
Wij krijgen vaak de vraag of het verstandig is om de houten vloer te dweilen met st marc. Dit is niet ons advies, dit namelijk geen product dat speciaal voor houten vloeren is bedacht, ook is dit een allesreiniger. Allesreinigers kunnen houten vloeren beschadigen.
Veel mensen vragen het zich af en weten het eigenlijk niet. Het is eigenlijk heel erg simpel, eerst ontvetten en dan pas schuren. Doe je dit niet of ga je eerst schuren dan schuur je het vuil en vet in de porien van het hout. Hierdoor zal de hechting minder goed zijn met alle gevolgen van dien.
1: Hardnekkige (vochtige) vlekken
Op een niet-afwasbare muurverf werkt warm water met afwasmiddel of baking soda. Of bedek de vlek met zout en een stuk karton. Omdat hier geen water aan te pas komt, kun je dit bij zowel afwasbare als de niet-afwasbare muurverf doen. Zout is vooral een wondermiddel voor wijn.
Doe een scheutje bleekwater of chloorbleekmiddel in een emmer water. Dep de vlekken voorzichtig met een doek en laat het kort inweken. Spoel dit vervolgens na met koud water. Tip: Sla niet zomaar muggen of insecten dood tegen het plafond.
Verwijder het schuurstof voor je gaat aflakken of verven. Eerst met een zachte borstel, daarna kun je het oppervlak afnemen met een iets vochtige doek.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Hoeveel lagen verf je nodig hebt, ligt aan het soort verf dat je gekocht hebt. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in dekking. Je hebt superdek, die er in 1x al vrij goed op zit, maar verf je de muur in een donkere kleur dan heb je vaak minimaal drie lagen nodig en soms wel vijf!
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Je kan muren overigens perfect ontvetten met een scheutje dreft. Vervolgens raden we voor de meeste soorten ondergrond ook aan om de muren nog eens onder handen te nemen met water en wat ammoniak. Zo is al het vuil zeker verwijderd.
Je muur of plafond moet voor het schilderen of verven goed schoon zijn. Een sopje met lauw water en zeep is voldoende. Daarna is het een kwestie van afwassen met een spons met water en een scheutje ammoniak. Zorg voordat je vervolgens gaat schuren er wel voor dat gaatjes en scheuren met plamuur zijn opgevuld.
Strepen in je verfwerk geven eigenlijk alleen maar aan dat je de verf te dun hebt aangebracht. Hierdoor kan de verf niet voldoende naar elkaar toe vloeien om tot een strak eindresultaat op te drogen. Zeker bij watergedragen lak is streeploos lakken alleen mogelijk door de verf voldoende dik aan te brengen.
Nat in nat schilderen is een schildertechniek waarbij je met natte verf op nat papier schildert. De verf vloeit in en uit over het papier, mengt zich met de papiervezels en de andere kleuren, waardoor er dromerige en kleurrijke beelden ontstaan.