Een obsessief-compulsieve stoornis (OCS) is vaak ook gekend als OCD van het Engels 'obsessive compulsive disorder'. Kinderen hebben vaak bepaalde leeftijdsgebonden rituelen, zoals de volgorde waarin ze hun kleren aantrekken of de manier waarop ze hun schoolgerief op de tafel schikken.
Definitie en symptomen
OCD is een psychiatrische stoornis die wordt gekenmerkt door obsessieve gedachten en compulsieve handelingen zoals schoonmaken, controleren, tellen of hamsteren. Deze handelingen zijn irrationeel, beangstigend en het is moeilijk om er vanaf te komen.
Een dwangstoornis kan ontstaan na een ernstige, ingrijpende gebeurtenis waarin iemand heel bang was (psychotrauma). Een dwangstoornis kan ook ontstaan door een lichamelijke ziekte, het gebruik van bepaalde medicijnen of het gebruik van drugs.
Dwanghandelingen of compulsies zijn bepaalde handelingen die iemand met OCS steeds wil herhalen. Mensen met OCS kunnen hiervan veel last ervaren. Ze zitten het dagelijks leven erg in de weg en nemen ook veel tijd in beslag. OCS treedt gewoonlijk op rond de leeftijd van 20 jaar.
Praat regelmatig met je kind, zodat je weet wat er in hem omgaat en je hem kunt helpen als hij ergens mee zit. Als je kind zelf last heeft van de rituelen of het dwangmatige gedrag, praat er dan samen over. Stel vragen, luister goed en probeer te begrijpen wat maakt dat je kind de rituelen van zichzelf moet doen.
En dwangstoornis gaat niet vanzelf over. Het helpt wanneer je steun en begeleiding krijgt van je naasten en hulpverleners . De volgende tips om met jouw dwangstoornis om te gaan kunnen jou mogelijk helpen.
Een dwangstoornis gaat niet vanzelf over. De aandoening is wel goed te behandelen. Afhankelijk van de ernst van de aandoening bestaat de behandeling uit cognitieve gedragstherapie, medicijnen of een combinatie van beide.
Inmiddels gaat men er in zijn algemeenheid van uit dat de interactie van genetische en omgevingsfactoren de vatbaarheid voor het ontwikkelen van OCS veroorzaakt.
OCS gaat meestal niet vanzelf over, maar dwangklachten kunnen goed worden behandeld. In de intakefase kijk je samen met je behandelaar naar mogelijke oorzaken, hoeveel last je hebt van je OCS en wat jij met de behandeling wilt bereiken. Zo kunnen jullie de beste therapievorm kiezen.
Wat gebeurt er in de hersenen? Een hersengebied dat vaak in verband wordt gebracht met OCS is de basale ganglia. Dit is een verzameling structuren onder de hersenschors. Het gebied maakt gewenst gedrag mogelijk en stopt ongewenst gedrag.
Erfelijkheid. Mogelijk speelt erfelijkheid een rol bij het ontstaan van OCD. Wanneer er binnen je familie iemand een dwangstoornis heeft, is de kans groter dat jij ook een dwangstoornis ontwikkelt.
Belangrijk om te weten: herhalende gedachten en gedragingen wijzen bij mensen met autisme zeker niet altijd op een OCD; ze horen namelijk ook bij autisme. Er is dan ook een duidelijk verschil tussen OCD en herhalende gedachten en gedragingen van mensen met autisme.
Mensen met een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis, ook wel een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis genoemd (OCPS), ervaren een sterke drang om alles onder controle te hebben. Ze zijn voortdurend bezig om hun taken ordelijk en foutloos te uit te voeren, vaak zonder enige emotie.
Heb je veel last van gedachten en/of handelingen die je moeilijk kunt stoppen? Heb je de neiging om alles wat je doet te controleren en daarna nogmaals te controleren? En als je het niet doet, heb je daar dan last van? De dwangstoornis test geeft aan of je mogelijk OCD hebt.
Dwangstoornis (obssessieve-compulsieve stoornis - OCD) kan op vele manieren behandeld worden: met cognitieve gedragstherapie, medicijnen en operatieve behandelingen. Medtronic biedt diepe hersenstimulatie (DBS-therapie) voor patiënten met chronische, ernstige, therapieresistente OCD.
De vijf SSRI's citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline zijn voor de behandeling van de obessieve compulsieve stoornis (OCS) effectiever bevonden dan placebo. Met een behandeling met SSRI's verbetert 50% van de patiënten klinisch relevant. Het effect is te evalueren na 12 weken behandeling.
Symptomen dwangstoornis
alles in het leven perfect willen regelen, controledwang. nergens onbekommerd van kunnen genieten, veel stress. een verstoorde dagelijkse routine hebben door voortdurende dwanghandelingen. last hebben van verstoorde sociale activiteiten door voortdurende dwanghandelingen.
Gevolgen op lange termijn. Wanneer je OCD niet behandeld kan dit flinke impact op je leven hebben. Door de stress die de schaamte over je stoornis met zich meebrengt (omdat je compulsieve gedrag bijvoorbeeld probeert te verbergen voor vrienden) kun je fysieke klachten ontwikkelen.
Obsessief-compulsieve stoornissen komt voor bij 0,3 tot 3% van de kinderen en adolescenten. Bij een derde tot de helft van de volwassenen met OCD traden de eerste symptomen op tijdens de kindertijd.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van een dwangstoornis: erfelijkheid. Familieleden hebben ook een psychische aandoening. persoonlijkheidskenmerken.
Als je last hebt van dwanggedachten en/of dwanghandelingen, heb je een dwangstoornis. We noemen het ook wel een obsessief-compulsieve stoornis. Een dwangstoornis komt voort uit angst: eigenlijk wil je vooral je angsten uit de weg gaan. Met dwanghandelingen probeer je dan te voorkomen dat gebeurt waar je bang voor bent.