Een nul-op-de-meterwoning houdt in dat een woning over het hele verbruiksjaar gezien net zoveel energie verbruikt als er lokaal op een duurzame manier wordt opgewekt. In veel gevallen wordt zelfs meer stroom geproduceerd dan er daadwerkelijk wordt verbruikt.
Er wordt gesproken van een nul-op-de-meter-woning als uw huis aan deze eisen voldoet: De woning heeft een energieprestatiecertificaat van een gecertificeerde adviseur. Daaruit blijkt dat het saldo van het energieverbruik en de opgewekte energie uitkomt op nul of lager (uitgaande van een normaal gebruik).
In een notendop: een nul-op-de meter-woning is een huis dat zelf duurzame energie opwekt en zó goed geïsoleerd is dat er verder geen of weinig energie nodig is. Een warmteterugwinsysteem zorgt voor ventilatie en gebruikt de vertrekkende warme lucht om de frisse lucht tijdens de aanvoer te verwarmen.
Een energieneutrale woning wekt de gebouwgebonden energie zelf op. Daar hoort een EPC bij van 0, wat energieneutraal betekent. Een Nul-op-de-meter woning wekt zowel de gebouwgebonden energie als de gebruikersgebonden energie zelf op. Over het jaar heen wordt er net zoveel energie opgewekt als dat er gebruikt wordt.
Moderne PV panelen zijn thans zo'n 300 WP (Mono en Poly Kristalijn) en brengen, indien goed geplaatst en zuid gericht, 270 kWh per jaar op. Dat betekend dat we 5293 kWh : 270 kWh = 20 PV panelen moeten plaatsen om met deze woning tot nul op de meter te komen.
Wil je je huis verwarmen op zonne-energie? Dat is met een zonneboilercombi of zonnepanelen goed mogelijk. Warmtepompen vormen een goed alternatief voor deze toestellen: ze werken dan wel niet op zonne-energie, maar je kan er je woning ook op een milieuvriendelijke manier mee verwarmen.
Rekenvoorbeeld gemiddelde dagopbrengst zonnepanelen
Het vermogen van 10 zonnepanelen is 3650 Wp. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dan: (3650 x 0,85) / 365 = 8,5 kWh.
Nieuwbouwwoningen moeten aan steeds strengere energienormen voldoen. Vanaf 2020 zal elke nieuwbouwwoning een nul-op-de-meterwoning zijn. Eigenaren en bewoners van een dergelijke woning betalen dan niets of vrijwel niets meer voor hun energie.
Elektriciteitsaansluiting nodig? Over een jaar gemeten verbruikt een nul op de meter-woning geen energie. Toch heeft het huis wel een elektriciteitsaansluiting nodig, omdat de zonnepanelen in de winter meestal minder stroom produceren dan u nodig heeft.
Als je een huis met dit energielabel wil verduurzamen dan begin je met isoleren (van het dak, de muren en/of de vloer). Dit brengt vaak een behoorlijke verbouwing met zich mee en daarom is het aantrekkelijk om direct ook een warmtepomp te plaatsen en/of andere systemen om je oude huis zo energieneutraal te maken.
Gasvrij douchen en afwassen
Er zijn meerdere manieren om warm water in huis te hebben zonder gas te gebruiken. Met water uit een warmtepomp, zonneboilersysteem of directe elektrische verwarming kun je prima douchen of de afwas doen. Milieu Centraal geeft je tips voor warm water zonder gas.
Als het primair fossiel energiegebruik nul is, is de woning dan nul op de meter? BENG rekent uitsluitend met het gebouwgebonden energiegebruik. Bij nul-op de-meter telt ook het huishoudelijk energiegebruik mee, zoals dat van de computer of koelkast. Je kunt deze dus niet zomaar vergelijken.
een gezond binnenmilieu, bijvoorbeeld door goede ventilatie. Dit voorkomt vocht, schimmel en ophoping van schadelijke stoffen; prettige en leefbare huizen, gebouwen, wijken en steden; duurzaam slopen, om zo materialen die vrijkomen bij de sloop opnieuw te gebruiken (hergebruik);
In Nederland zal een gemiddeld gezin bijvoorbeeld 3500 kWh per jaar verbruiken en hiervoor heb je dus een zonnepanelen installatie voor nodig van 4100 Wp (3500 kWh x 0.85 = 4100 Wp). Gebruik je hier zonnepanelen voor met een vermogen van 295 Wp, dan heb je in totaal 14 zonnepanelen nodig.
Een woning wordt als een lage-energiewoning bestempeld van zodra een isolatiepeil gehaald wordt van minder dan 30. Vanaf een isolatiepeil van minder dan 15 hebben wij het over een passieve woning, dit is een woning die supergeïsoleerd is en alleen maar wat bijverwarming nodig heeft.
De salderingsregeling zorgt dat de overtollige zonne-energie wordt teruggeleverd aan het net. Dat wil zeggen: als je dus meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt, gaat deze energie terug het net op.
Een energiezuinige woning heeft weinig energie nodig en wekt zelf energie op. U kunt een energiezuinig huis makkelijk op een constante temperatuur houden en er is altijd genoeg frisse lucht. Nieuwe woningen zijn over het algemeen een stuk zuiniger met energie dan oudere woningen.
En omdat een zonnepaneel gemiddeld 300 kWh aan elektriciteit per jaar opbrengt, kun je vervolgens ook eenvoudig uitrekenen hoeveel panelen je nodig hebt. Deel het verbruik (2857) door het vermogen van een zonnepaneel (300). Dit betekent dat je gemiddeld 9 of 10 zonnepanelen nodig zult hebben voor je warmtepomp.
Onderstaande geldt voor voor NOM renovatie maar ook voor NOM nieuwbouw: Zonnepanelen: gemiddeld worden 24 tot 30 m2 aan zonnepanelen per woning geïnstalleerd; Verwarming: in de meeste gevallen vindt verwarming plaats met een elektrische warmtepomp en lage temperatuurverwarming.
Productie zonnestroom in Nederland. Juli 2022, wederom een uitstekende maand. De stroomproductie uit zonnepanelen was in juli 2022 circa 13% hoger dan normaal. Voor de exacte cijfers en het overzicht voor heel Nederland verwijs ik iedereen naar de pagina met de 'Landelijke Opbrengstberekening'.
De opbrengst van zonnepanelen per maand in de maand mei is gemiddeld het hoogste, gevolgd door juni en juli. In deze periode is het aantal dagelijkse zonuren het hoogst. De maand mei scoort vaak iets beter dan juni en juli, omdat de gemiddelde temperaturen dan minder hoog zijn.
Van de stroom die u opwekt met zonnepanelen mag u jaarlijks 5000 kilowattuur aan teruggeleverde elektriciteit verrekenen (salderen) met uw afname. Sommige leveranciers salderen ook boven de wettelijke grens van 5000 kWh per jaar. Dit is dus interessant als u meer verbruikt en meer opwekt dan 5000 kWh.