Een lief gebaar, een diepgaand gesprek, een heerlijk potje vozen: romantiek hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Tijd voor elkaar maken, aandacht geven, samen leuke dingen doen.
Romantiek is de gemoedstoestand van mensen die op emotioneel en/of erotisch vlak geestverwantschap ervaren met elkaar. Deze gemoedstoestand kan opgeroepen worden door een context die beide personen stimuleert exclusieve aandacht aan de ander te besteden en waarin beide personen zich behaaglijk voelen.
Veel vrouwen zeggen het enorme te waarderen wanneer hun partner kleine lieve dingetjes voor hen doet waardoor ze het gevoel krijgen gewaardeerd te worden. Denk hierbij aan een lief berichtje op een beslagen badkamerspiegel of een klein briefje in haar broodtrommel waarop je zegt hoeveel je van haar houd.
Romantiek is een gemoedstoestand waarbij beide partners zich verbonden en gewaardeerd voelen. De momenten van romantiek worden dan ook vaak levenslang meegedragen, omdat het gevoel dat gewekt wordt door romantiek heel bijzonder is.
De romantiek wordt gekenmerkt door op vier eigenschappen: originaliteit in vorm en inhoud, aandacht voor onverklaarbare (bovennatuurlijke) zaken en voor de geschiedenis en het gebruik van tegenstellingen.
Tijdens de romantiek werd de subjectieve ervaring als uitgangspunt genomen.Hierdoor kwamen introspectie, intuïtie, emotie, spontaniteit en verbeelding centraal te staan. Als bron van weten stelden romantici het niet direct zintuiglijk waarneembare boven de verstandelijk rationele kennis.
Agapè-liefde is de hoogste Bron van liefde.
Liefde is samen zijn, liefde is voor altijd, liefde is elkaar de ruimte geven, elkaar accepteren, respecteren en er voor elkaar zijn in goede en slechte tijden. Een mix van hard werken en dingen vanzelf laten gaan, dat is echt liefde! Maar ook voor iemand anders dan je partner kun je onvoorwaardelijke liefde voelen.
De Romantiek is in feite één grote reactie op de Verlichting (de voorafgaande stroming). Het rationeel denken van die tijd maakte in de Romantiek plaats voor tegenovergestelde idealen: emotie, gevoel en verbeelding.
Je romantisch en/of seksueel aangetrokken voelen tot andere mensen noemen we seksuele/romantische aantrekking of seksuele/romantische oriëntatie. Hierin wordt vaak het onderscheid gemaakt tussen holebi (homo, lesbisch, bi) en hetero, maar er zijn veel meer uitingsvormen van iemands seksuele en romantische oriëntatie.
De romantiek ontstond rond het begin van de 19e eeuw als Europese beweging, uit weerstand tegen de cultuur van de verlichting en als reactie op de in Frankrijk gehandhaafde 'Latijnse traditie'. Het gevoelsleven staat centraal als reactie op het rationalisme.
Signalen van liefde die jij zelf merkt
Het voelen van vlinders in je buik en een licht gevoel in je hoofd wanneer je in de buurt bent van de persoon. Het hebben van een verlangen om tijd door te brengen met de persoon en het plannen van activiteiten samen. Het voelen van een sterke emotionele band met de persoon.
Als je je aangetrokken voelt tot iemand en je vertoeft in het gezelschap van die persoon, dan worden je pupillen groter. Dit komt door een spontane reactie van het zenuwstelsel. Maar niet alleen liefde en genegenheid maken de pupillen groter. Als je schrikt, dan verwijden de pupillen ook.
We kunnen onze liefde laten blijken – door het geven van het beste deel van onze tijd; – door bemoedigende woorden; – door cadeaus; – door hulpvaardigheid; – door lichamelijke aanraking.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan.Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
Liefde is diepe acceptatie van en genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander, of eventueel zichzelf. Het kan ook betrekking hebben op een dier, zaak of voorwerp. Eveneens kan liefde gevoeld worden voor handelingen, zoals een ambacht, vak, sport en bezigheid.
In de eerste helft van de 19e eeuw schrijven sommige romantische auteurs onheilspellende verhalen met een opvallende fascinatie voor het duistere en het onverklaarbare. Deze periode wordt in Nederlandse literatuurgeschiedenissen vaak geduid als de zwarte romantiek.
Romantiek (1800-1860)
Speelse humor tussen romantische partners is een cruciaal onderdeel voor gevoel van verbondenheid en het creëren van relationele duurzaamheid. Humor staat voor ons symbool voor de kwaliteit van een relatie.