Niet composteerbaargekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...)inerte materialen zoals aarde, (hout)as, grond, klei, zand, leem, metaal, steen, kalk ...
Wanneer een materiaal composteerbaar is, dan betekent dit dat het materiaal binnen 6 weken voor minimaal 90% afgebroken kan worden in een industriële composteringsinstallatie. Het voldoet dan aan de EN 13432 norm voor composteerbare materialen en mag dus composteerbaar genoemd worden.
Spoorenberg (Groep Praktijkonderzoek Plant en Omgeving). „De schillen komen op een hoop terecht tussen ander organisch afval.Dus er komt uiteindelijk maar weinig van de stof in de compost terecht. Bovendien worden aardappelen tegenwoordig niet vaak meer bewerkt met een ontkiemingsremmer.
Wel en niet composteren
Resten van vlees, vis, botten en graten, brood, gebak, rijst, pasta, frieten, chips, snoep, gekookte groenten, koffiepads en theezakjes, kaas, boter, olie, vet en sauzen, timmerhout en uitwerpselen van katten en honden etc., composteer je niet thuis.
Hoe composteer je koffiedik? Door hun vochtige, fijne textuur is koffiedik een uitstekende toevoeging aan een composthoop met droog en houtachtig afval. Zo versnel je het composteringsproces.
Groenten- en fruitafval, eierschalen, theezakjes, koffiefilters en keukenpapier kan je kwijt in je compostvat of -bak. Aarde, saus, olie, houtskool, kattenbakvulling en dierlijk afval (zoals mosselschelpen en kippenbeenderen) verteren niet of te traag, en zijn dus te mijden.
Gooi het tomatenloof niet op de composthoop. Ten eerste omdat je geen ziektes wilt verspreiden met de compost, maar tomaat verteert ook slecht en kan daarom beter in de groencontainer.” “Als het echt gedaan is met de oogst, zul je het daarna moeten doen met je zelf ingemaakte tomaten.
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Conclusie. Volledige eierschalen zijn organisch afval en kunnen in principe op de composthoop. Weet wel dat ze niet echt van tel zijn voor het maken van goede compost en ze vaak na één cyclus nog steeds niet verteerd zijn. Als je ze toch wil vermengen met compost, plet ze dan dus liever fijn.
Niet composteerbaar
dierlijke producten (beenderen, vleesresten, charcuterie, haar en pluimen, kattenbakvulling, mosselschelpen, eierschalen ...) gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...)
Composteerbare verpakkingen en composteerbare producten zoals wegwerpbestek en schaaltjes, moeten bij het restafval. Het is niet geschikt voor het gft-afval of je eigen compost . Gft-inzamelzakken met het Kiemplantlogo of OK compostlogo zijn wel toegestaan, omdat ze ervoor zorgen dat mensen hun gft-bak gebruiken.
Kurk is bijvoorbeeld composteerbaar in een industriële composteerinstallatie. Maar in water of in de grond of zelfs in een composteervat thuis is dat niet het geval, omdat de temperatuur daar lager is.
Alle andere vruchten en afgevallen fruit zijn vooral geschikt om meteen te worden verwerkt, bijvoorbeeld in een appeltaart, appelmoes of appelsap. En zelfs de rotte of afgevallen appels die taart, moes of sap niet waardig zijn, kun je nog gebruiken. Op de composthoop, bijvoorbeeld!
Stro, hooi, zaagsel, kernen van maiskolven of houtsnippers en geperst inktvrij karton mogen bij het gft: deze zijn composteerbaar.
Deze laatste trekken ongedierte aan en kunnen je stapel verpesten. Maar tuinafval (stengels van erwten, bonen, aardappelloof, tomatenloof), grasmaaisel, afgevallen bladeren, onkruid dat niet in zaad is gekomen, groenteschillen, eierschalen, kippenmest, paardenmest, hooi,...zijn ideaal om te composteren.
Fruitresten en schillen van alle soorten inheems fruit maar ook van exotisch fruit zoals citrusvruchten, ananas en kiwi zijn het perfecte groene materiaal. Ze hebben een weinig stevige structuur, bevatten zeer veel vocht en heel wat voedingsstoffen voor de micro-organismen.
De schillen van een sinaasappel zijn eigenlijk een hele voordelige meststof. Breek wat sinaasappelschillen in kleine stukjes en strooi het mengsel op de grond of vermeng het met de aarde. Binnen een korte tijd zal de grond de sinaasappelschillen opnemen en composteren.
De meeste verteren zelfs vrij snel. Enkel perzik-, nectarine- en abrikozenpitten hebben wel wat tijd nodig om te verteren, het is mogelijk dat je ze nog deels onverteerd tegenkomt bij het gebruik van je compost, maar dan gooi je ze gewoon terug op je composthoop en volgende keer zullen ze wel verteerd zijn.
Wormen en andere organismen zijn actiever als je compostbak in de winter warm blijft.Wordt de temperatuur te laag, dan stoppen ze hun werkzaamheden. Bedek daarom je composthoop of -vat met grote stukken karton, een oud tapijt of grote plastic zakken gevuld met stro.
Milieu Centraal adviseert om. bloemen niet thuis op de composthoop te gooien, maar. bij het GFT afval zou dan weer wel ok zijn.
Compost verspreidt je in het voorjaar of najaar op je tuin. Zorg ervoor dat je voldoende lucht in je composthoop houdt. Karton, zaagsel, hooi en grasmaaisel zijn een risico, dit kan een ondoordringbare laag vormen, die slecht composteert.
Gooi nooit gekookt voedsel of brood op de composthoop: dit trekt ratten aan. Alles wat maar een beetje eetbaar is, wordt door ratten gegeten! Vervang een losse composthoop door een bak op vaste ondergrond of een vat met deksel.Dek de compostbak af met kippengaas, en span dit ook over de verluchtingsgaten.
Je zal er inderdaad minstens twee nodig hebben. Zo kan je de compost een keer omzetten. Nog beter is een reeks van drie. Twee keer omzetten levert immers compost op van nog hogere kwaliteit.