Liefde is een gevoel dat door je ziel, geest en lichaam reist. Eigenlijk is het een constant gevoel van opwinding dat door je lichaam reist. Het kost tijd om liefde te ontwikkelen tot iets. Ja, het is soms zo dat iemand meteen zal weten dat dit de persoon voor hem of haar is.
Liefde is samen zijn, liefde is voor altijd, liefde is elkaar de ruimte geven, elkaar accepteren, respecteren en er voor elkaar zijn in goede en slechte tijden. Een mix van hard werken en dingen vanzelf laten gaan, dat is echt liefde! Maar ook voor iemand anders dan je partner kun je onvoorwaardelijke liefde voelen.
Vertrouwen is het belangrijkste in een relatie, als je jouw vriend/vriendin niet of moeilijk kan vertrouwen zit er niet zoveel potentieel in, vertrouwen is de basis voor een goede succesvolle relatie. Daarnaast is respect ook belangrijk, je moet elkaars keuzes, interesses, voorkeuren accepteren.
Wanneer je naar je eigen relatie kijkt, en het ene uiterste is verliefdheid: gericht zijn op jezelf, nemen, halen of willen hebben wat je zelf nodig hebt. De ander moet jouw tekort opvullen. En het andere uiterste liefde: gericht op de ander, geven wat de ander nodig heeft, er voor de ander zijn.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
In gezonde, sterke relaties draait het om het geluk en welzijn van beide partners. Je ontwikkelt je in een fijne relatie niet alleen samen maar ook individueel. Zo'n relatie biedt een veilige basis, waardoor je moed en vertrouwen hebt om nieuwe ervaringen op te doen in dit leven.
Je denkt voortdurend aan die ander. Het liefst wil je altijd bij die persoon zijn. Wanneer je bij die ander in de buurt bent: voel je vlinders in je buik, ga je blozen, trillen je knieën, ga je sneller ademen. Je voelt je alsof je de wereld aankan: je hebt heel veel energie.
Psychologen, primatologen en neurowetenschappers hebben liefde gedefinieerd als een intens en complex gevoel van diepe affectie. Ze zijn die dan ook gaan zien als dé sleutel tot paarvorming op lange termijn en hechte relaties. De eerste psychologische hulpmiddelen om liefde te meten kwamen er in de jaren 1940.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
De liefde van je leven moet jou een gevoel van waardering geven, precies voor wie jij bent. Daarnaast klinkt het misschien voor de hand liggend, maar respect is een vereiste. De ware respecteert niet alleen jou, maar ook je familie, vrienden en alles wat jou gelukkig maakt in het dagelijks leven.
Zielsverwantschap duidt op een band, relatie, connectie of verbinding. Het gaat over zielscontact. Dat is een diepe spirituele connectie tussen twee personen die herkenning, resonantie en harmonie ervaren. Zielsverwantschap is onvoorwaardelijke liefde, begrip, vertrouwen en verbondenheid.
Liefde kun je voelen voor een ander, een mens, een kind, muziek of een dier. Liefde kun je ook voelen voor jezelf. Als een blije energie, een stroom van goed voelen, van acceptatie of gewoon het gevoel oké te zijn met jezelf. Liefde voel je in jouw hart, vanuit jouw hart, een open hart.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan.Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
Sommige mensen geloven dat je in je leven slechts één grote liefde kunt hebben, terwijl de ander elk jaar een nieuwe partner heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je in je leven op drie mensen écht verliefd wordt.
Cosmopolitan USging op zoek naar het antwoord op de vraag: "Bestaat liefde op het eerste gezicht echt?" Dit is het antwoord: "Een super sterke connectie voelen wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, bestaat echt.Dat gevoel is zeker mogelijk," aldus Niloo Dardashti, psycholoog en relatie-expert.
Checklist ware liefde:
Elkaar de ruimte geven, vrij om jezelf te zijn bij elkaar (inclusief eigenaardigheden ; ) Op elkaar kunnen bouwen en elkaar volledig kunnen vertrouwen (controle durven loslaten) Elkaar steunen in de ontwikkelingen het beste in elkaar naar boven brengen (niet het slechtste)
Sterk gevoel van verbondenheid, respect, intimiteit en engagement voor een andere persoon. Mensen hebben veel gevoelens bij liefde in een relatie. Bijvoorbeeld: ze zijn blij om elkaar te zien, ze voelen zich goed bij de ander, ze begrijpen elkaar, ze vinden elkaar aantrekkelijk.
Verliefdheid wordt door de wetenschap vaak gezien als een 'middel' dat door de natuur is ontwikkeld om twee mensen sneller bij elkaar te brengen en te laten hechten waarna ze zich kunnen voortplanten. Ook is bekend dat er chemische stoffen vrijkomen in ons lichaam wanneer we verliefd worden.
Zo'n 80 procent van de mannen zegt dat zijn gevoelsleven dieper gaat dan anderen weten. Als de man blijdschap of boosheid voelt, laat hij dit meestal wel merken.Maar hij houdt zijn kwetsbaardere gevoelens vaak verborgen – vooral angst. Liefst 42 procent van de mannen die weleens bang zijn, laat dit nooit merken.
Onderzoek wijst uit dat mannen hun liefde willen betuigen na 97 dagen in een relatie, terwijl dat bij vrouwen wel 149 dagen kan duren. In heterorelaties lijken mannen eerder verliefd te worden dan vrouwen. In relaties tussen twee vrouwen worden er na zes maanden liefdesbetuigingen geuit.