Dus gemiddeld genomen: 1 teen knoflook = iets meer dan 1/2 theelepel knoflookpoeder. Natuurlijk verschilt het ook hoe groot de teen is, hoe groot je lepels zijn en wat er in de rest van het gerecht zit. Voeg altijd toe naar smaak en proef tussendoor. Zo kun je jouw perfecte hoeveelheid uitkiezen.
Een teentje knoflook weegt slechts 2 gram. Knoflook is dus geen krachtpatser als het gaat om gewicht, maar wel om smaak. Breng andere groenten hiermee op smaak, zo zit je sneller aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram!
Het hele 'hoofd' wordt de knoflookbol genoemd en elk segment wordt een teentje genoemd. Knoflook is een bolgewas en groeit op goed doorlatende grond en in de volle zon in veel delen van de wereld.
Een knoflookbol kan tot 20 teentjes knoflook bevatten. Knoflookbollen worden in hun geheel gedroogd. Het verschil met de andere uien is dat knoflook niet bestaat uit "rokken", maar is opgebouwd uit verschillende kleine "teentjes" die samen een bol vormen,verpakt in een papierachtig omhulsel.
Fijnsnijden doe je zo
Maak een teentje knoflook los van de bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel vervolgens voorzichtig met een mesje de schil van de teen. Voor het fijnsnijden van een teentje knoflook druk je met de platte kant van een keukenmes op de knoflook, de schil laat dan gemakkelijk los.
Het gebruik van verse knoflook (1 tot 2 teentjes per dag) is aan te raden. Nederlanders eten relatief weinig knoflook. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spanjaarden, die per persoon gemiddeld anderhalve kilo knoflook per jaar eten, wat neerkomt op zo'n 450 teentjes: zo'n beetje de aanbevolen hoeveelheid.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Wat is een knoflook:
De solo knoflook heeft namelijk slechts één teentje, onder een wit met paars gestreept velletje. Hierdoor is solo knoflook eenvoudiger en sneller in het gebruik, omdat hij sneller en gemakkelijk te pellen is. De bollen zijn 3 tot 3,5 cm groot en worden verkocht in mandjes van 250 gram.
Goed voor je bloeddruk
Uit een Australische meta-analyse uit 2019 blijkt dat rauwe knoflook ook goed is voor je bloeddruk: het werkt bloeddrukverlagend. En dat is weer goed voor je hart- en bloedvaten. Vooral bij mensen met hypertensie, dus een hoge bloeddruk, kan rauwe knoflook dus mogelijk een uitkomst bieden.
Waarom knoflookpoeder eten? Knoflook als medicinale lekkernij is bij veel mensen bekend. Je kunt dagelijks verse teentjes knoflook kopen. Je hebt knoflookpoeder niet echt nodig om aan je voedingstoffen te komen.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Knoflook helpt bij een te hoge bloeddruk
Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam. Ook wordt de bloedcirculatie verbetert wat allemaal bloeddrukverlagend werkt.
De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen.
De standaard omrekening van theelepel naar eetlepel voor elk ingrediënt is 3 theelepels = 1 eetlepel. Dus als 1 teentje knoflook = 1 theelepel gehakte knoflook, dan 3 teentjes knoflook = 1 eetlepel gehakte knoflook.
Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp. Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent. Het is daarbij ook lichter verteerbaar en de geur blijft minder lang aanwezig in je adem – mooi voordeel.
Knoflook bevat vitamines A, B1, B2, B3, C en E. Ook zit er ijzer in, calcium, koolhydraten en vezels. Knoflook kent veel geneeskrachtige effecten. Is goed voor lichaam en geest, ondersteunt afweersysteem, helpt tegen hartkwalen, hoge bloeddruk en aderverkalking en is een natuurlijk anti-bioticum.
Knoflook ondersteunt de leverenzymen die helpen je lichaam bij het ontgiftingsproces. Knoflook heeft ook een hoog gehalte aan allicine en selenium, twee natuurlijke stoffen die helpen bij leverreiniging.
KNOFLOOK EN KALIUM
100 gram knoflook levert een gezonde dosis van 20% van de ADH kalium. Kalium is onder andere goed voor de spieren, het zenuwstelsel goed en de bloeddruk in je lichaam.
De allerlekkerste knoflook komt uit Nederland: uit Slootdorp. Al sinds 1986 teelt de familie Biesheuvel verse Noord-Hollandse knoflook. Niet die gedroogde bolletjes in een netje. Nee, verse sappige witte bollen met een mooie groene stengel.
Het sterkst is de smaak van uitgeperste knoflook. Hoe langer knoflook meestooft, hoe fijner en zoeter de smaak wordt. Aan knoflook worden verschillende heilzame werkingen toegeschreven. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en werkt bacterie dodend.
Er zitten 64 kilocalorieën in 1 bolletje (50 gram) knoflook.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.
Knoflook puur eten
Sommige mensen eten teentjes knoflook puur, zoals ze ook tabletten slikken, bedoeld om ziekten te voorkomen of gewoon om de bloedcirculatie te versterken. Nodig is dat niet: dat rauwe knoflook het meest gezond is, betekent nog niet dat je die dan maar puur moet eten.
Knoflook is goed voor de huid en wordt voornamelijk gebruikt bij de behandeling van de medische aandoening psoriasis. In knoflook zitten namelijk veel ontstekingsremmende stoffen. Het wrijven van knoflookolie op het gebied met psoriasis kan de problemen verminderen.