Behandeling van Giardia
Voor het behandelen van Giardia bij honden wordt een ontwormingsmiddel gebruikt. Tijdens de behandeling moet het dier vaak ook gewassen worden met hondenshampoo.
De incubatietijd, de tijd tussen opname en het ontstaan van ziekteverschijnselen, bedraagt 5 tot 16 dagen. De uitscheiding van de besmettelijke cysten begint ongeveer 7 dagen na opname en vindt gedurende 4 – 5 weken met tussenpozen plaats. Deze besmettelijke periode kan veel langer duren als het dier zich herbesmet.
Symptomen Giardia bij de hond en kat
Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn.
Licht verteerbaar voedsel
Kies voor voeding met hoogwaardige eiwitten zoals gekookte kip of kalkoen, van bijvoorbeeld KIVO, DARF, Carnilove of Brit hondenvoer. Vermijd vetrijk voedsel, omdat dit de symptomen kan verergeren.
Symptomen van giardia herkennen
De meest voorkomende klacht is diarree en met name wisselende ontlasting, van waterdun tot 'koeienvlaai' en af en toe vast, waar ook veel slijm en bloed bij kan zitten. Tevens kan een hond braken of misselijk zijn en daardoor veel minder eetlust hebben.
Daarnaast kan er in sommige gevallen bloed bij de diarree zitten of kan de ontlasting slijmerig en stinkend zijn. Verder zijn braken, gewichtsverlies en een verminderde eetlust symptomen van Giardia. Deze klachten kunnen maandenlang aanhouden, wanneer een infectie niet wordt behandeld.
Met name jonge dieren kunnen er zeer ziek van zijn. Ze vermageren en gaan braken. De infecties bij pups en kittens kunnen een dodelijke afloop hebben.
Deze parasiet komt ook veel voor bij dieren als honden, kalveren, bevers en muizen. De meeste van de Giardia-soorten die bij deze dieren voorkomen zijn niet besmettelijk voor mensen. Giardia wordt vaak gevonden bij kinderen, maar de meeste kinderen worden er niet ziek van.
De symptomen van Giardia bij je hond
Diarree: erg zachte en waterige ontlasting. Slijmerige ontlasting die erg stinkt: naast diarree, zit er vaak ook slijm in de ontlasting en ruikt het zeer sterk. Bloed bij de ontlasting: Naast slijm kan er af en toe ook wat bloed bij de ontlasting zitten.
Perioden met klachten worden vaak afgewisseld met perioden waarin er nauwelijks of geen klachten zijn. In zeldzame gevallen zijn de klachten ernstiger. Soms kan de infectie het dunne darmslijmvlies ernstig beschadigen waardoor voedingsstoffen niet goed meer opgenomen kunnen worden.
Er bestaat een groter risico op complicaties zoals lactose-intolerantie, ontsteking van de pancreas of van de galwegen. In zeldzame gevallen kan giardiasis aanleiding geven tot groeistoornissen bij kinderen, huidaandoeningen, oog- of gewrichtsontstekingen.
Kleedjes en andere dingen waar uw dier op ligt, moet u zo vaak mogelijk en zo heet mogelijk wassen. Mandjes en dergelijke kunt u het beste met een dampreiniger behandelen (giardia sterft pas bij minstens 70 graden heet water). Water- en voerbakjes iedere dag met kokend water afwassen.
Metronidazol is een antibioticum. Het doodt bepaalde bacteriën en parasieten, zoals amoeben. Werkt binnen enkele dagen. Bij infecties van het maagdarmkanaal, bijvoorbeeld giardiasis, amoeben-dysenterie en dientamoeba-infecties.
Panacur: 5-7 dagen Panacur 5-7 dagen Pauze 5-7 dagen Panacur, of: 5-7 dagen Metronidazol 5-7 dagen Pause 5-7 dagen Metronidazol, Door de meeste dierenartsen wordt 10 dagen metronidazol aanbevolen .. dan zou de Giardia uitgeroeid moeten zijn.
De parasiet zit dan in een cyste. Op deze wijze kan Giardia meerdere maanden in de omgeving blijven voortbestaan. De cysten overleven het langst onder vochtige, koele omstandigheden maar kunnen niet goed tegen droogte en hitte.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
Giardia komt voor in 2 vormen:
De zeer infectieuze cyste kan wel in de ontlasting worden aangetoond. Na uitscheiding via de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigheden verscheidene weken tot maanden besmettelijk.
De dosering is 50 mg fenbendazol/kg lichaamsgewicht per dag gedurende 3 opeenvolgende dagen. 5,1 tot 6 kg lichaamsgewicht dagelijks 6 eenheden gedurende 3 dagen etc. Vooral in situaties van een zware besmetting kan bij individuele dieren de eliminatie van Ancylostoma tubaeforme bij volwassen katten, Giardia spp.
Tegenwoordig is er ook een test beschikbaar waarbij ontlasting van één dag genoeg is. Deze ontlasting wordt opgestuurd naar het laboratorium en met twee werkdagen heeft u al een uitslag. Giardia kan worden behandeld met Metronidazol (Metrazol, Metrobactin).
Langdurige en terugkerende diarree (dit betekent dat de diarree meerdere weken tot zelfs maanden aanwezig is) is het hoofdsymptoom van Giardia. Diarree als gevolg van Giardia is kenmerkend doordat deze vaak brijachtige en stinkend is. Er kan slijm en bloed bij zitten.
Door middel van een Giardia snap® test (ontlastingsonderzoek) kunnen wij zien of je huisdier besmet is met Giardia. Voor dit onderzoek hebben we drie mespuntjes ontlasting van drie opeenvolgende dagen nodig). De behandeling van Giardia bij honden en katten bestaat onder andere uit een driedaagse kuur tabletten.
Er worden met behulp van een giardia snaptest de antigenen, kleine stukjes van de giardia zelf, aangetoond. Meestal als een dier diarree heeft testen we al direct op eenmalige ontlasting. Om de diagnose echter bij chronische klachten te stellen, kan het soms nodig zijn om van 3 dagen ontlasting te verzamelen.
Giardia kan met ontlasting onderzoek aangetoond worden. Soms voldoet een direct uitstrijkje van ontlasting, maar vaak wordt een speciale test ingezet om te onderzoeken of Giardia aanwezig is.