Opvallend is dat de meeste mensen spijt hebben van de keuzes die ze in hun leven hebben gemaakt: maar liefst 86% zou het achteraf anders hebben willen doen. Slechts 14% zou precies dezelfde keuzes maken, als ze hun leven over mochten doen.
Waarom spijt eigenlijk iets positiefs is
Misschien kijk je terug op iets wat je gedaan hebt en had je dat achteraf graag anders willen doen. Dat kan komen doordat je actie negatieve gevolgen had of had kunnen hebben. Wanneer je die spijt met je meedraagt, wapent dat je voor de toekomst.
Je maakt geen fouten: je hebt enkel ervaringen. Zelfs al is het niet altijd raak, door beslissingen te blijven nemen, groeit jouw ervaring: je leert bij. Begin met te denken over 'slechte' beslissingen als leeropportuniteiten. Door elke beslissing als een kans te zien om iets te leren, ga je volledig anders denken.
Spijt aanvaarden kan soms maanden duren, maar vaak komt er wel het moment dat je achterhaalt waar je in de toekomst geen spijt van wil krijgen. Er kunnen namelijk zoveel verlangens vervuld worden. Als je trouw blijft aan je verlangens, kunnen mensen in positieve zin geraakt worden.
Spijt kan, als je die gevoelens te lang blijft hebben, negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Toch kunnen de gevoelens van spijt je ook helpen iets te leren, maar dan wel door er op de goede manier mee om te gaan.
Het is die hoop dat hen nog dieper in het misbruik sleurt. De enige verontschuldiging is veranderd gedrag. De enige manier om te zien of iemand echt spijt heeft, is dat ze stoppen met jou pijn te doen. Als dit niet gebeurt, dan is de kans heel groot dat ze geen spijt hebben!
Het nut van spijt
Spijt heeft in zo'n geval vaak uiteindelijk een positieve invloed op mensen. Het kan nuttig zijn in je ontwikkeling. Als je je schuldig voelt ga je het bijleggen met iemand, word je wakker geschud en probeer je jezelf te verbeteren, schreven we eerder.
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.
Spijt is een negatieve emotie met de wens dat men anders had gehandeld bij het besef of vermoeden dat een alternatieve handeling een beter resultaat tot gevolg had gehad.
Narcisten zijn ongevoelig voor het knuffelhormoon oxytocine, waardoor ze niet goed in staat zijn tot emotionele binding en intimiteit. Dit heeft tot gevolg dat vaak de relatie geen diepgang kan bereiken op verschillende niveaus – zowel seksueel als emotioneel.
Niet zo vaak
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Doorgaans is dat 30 dagen. Je ex kan alleen op die manier zichzelf afvragen wat jij allemaal uitspookt. De ene keer zorg je dat je wat informatie geeft over jezelf, en de andere keer ben je weer heel ongrijpbaar. Als een man onzeker is over jou en hoe het met je gaat is dat juist prima.
Jochem Steenman - Hij wordt gepest en pleegt zelfmoord door zichzelf te verdrinken in een meer na een schoolfeest. David Smit - De jongen die spijt krijgt, omdat hij niet voor Jochem opkwam.
spijt hebben van {werkwoord}
be sorry about {ww.} regret {ww.}
Spreek een tijd af met jezelf, bijvoorbeeld een kwartier of halfuur. Besteed je geplande loslaat-tijd effectief om erachter te komen hoe je je emotionele wond kunt genezen. Hierdoor vecht je niet langer tegen en laat je je wrok als het ware smelten.
Oefening baart kunst
Dit is een nieuwe manier van omgaan met onprettige gevoelens en doorloop je keer op keer. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt en je zult steeds meer innerlijke rust ervaren doordat het onprettige gevoel en het verleden jou loslaat. Het zet zich niet meer vast in je lichaam.
De functie van schuldgevoel is eigenlijk heel mooi. Het zorgt ervoor dat je niet te ver afwijkt van waarden die voor jou belangrijk zijn. Bijvoorbeeld dat je zelf met mensen omgaat zoals je wilt dat zij met jou omgaan. Schuldgevoel helpt je sorry te zeggen wanneer je over iemands grenzen bent gegaan.
Maar mannen blijken nog veel langer last te hebben van pijn na een relatiebreuk dan vrouwen. Dat trauma kan soms jaren aanslepen en zelfs decennia later nog de kop opsteken, blijkt uit onderzoek. Dat is zelfs het geval als ze zelf de relatie beëindigen en ze daar achteraf wat spijt over hebben.