Navelstrengbloed is het bloed dat achterblijft in de navelstreng en de moederkoek. Na de geboorte heeft het navelstrengbloed geen functie meer voor u en uw baby. Door het te doneren, kunt u een leven redden.
Ja, waarom zou je dat navelstrengbloed moeten bewaren? In navelstrengbloed zitten stamcellen die bloedcellen kunnen maken. Deze bloedvormende stamcellen kun je bewaren en later gebruiken voor de behandeling van verschillende bloedziekten, zoals leukemie, lymfeklierkanker en ernstig bloedtekort.
Privéopslag van navelstrengbloed
Je kunt de stamcellen ook zelf weer gebruiken als je eigen kind een keer ziek wordt en de stamcellen nodig heeft. Dat kost tussen de 800 en 2000 euro voor een opslag van 25 jaar. Over het privé opslaan van stamcellen zijn echter wel kritische tegengeluiden te vinden.
Nadat de navelstreng is doorgeknipt blijft er een restje zitten: het navelstompje. Dit stompje droogt snel in, wordt hard, kleurt zwart en verschrompeld. Tussen de vijf en 14 dagen na de geboorte valt het stompje er vanzelf af.Wat achterblijft is een litteken: de navel.
Nadat je baby geboren is krijg je nog wat naweeën, zodat de placenta loskomt van de baarmoederwand.De placenta heeft dan namelijk geen functie meer. Ongeveer 10 minuten tot een half uur na de geboorte van je baby moet je nog even persen. Daardoor komt de placenta eruit, dit wordt de nageboorte genoemd.
Opeten van de placenta kan rauw of gebakken en het smaakt naar een combinatie van lever en biefstuk.
In het ziekenhuis zal de placenta onder narcose worden verwijderd. Je krijgt dan een lichte narcose waardoor je er niets van merkt en de gynaecoloog gaat dan met z'n hand de baarmoeder in (via de vagina) om de placenta los te halen van de baarmoeder.
Het eerste uur na de geboorte is heel bijzonder en belangrijk. In dit uur, ook wel het gouden uur genoemd, wordt de basis gelegd voor de band tussen moeder en kind.
Het afvallen van de navelstreng doet meestal geen pijn voor de baby. Het is een natuurlijk proces en baby's hebben meestal geen last van het afvallen van hun navelstreng. In sommige gevallen kan het navelstompje echter gevoelig zijn, maar dit is normaal en verdwijnt meestal snel.
Het beschermt je baby direct na de geboorte tegen kinkhoest. De verloskundige of gynaecoloog geeft je hier informatie over. De 22 wekenprik zit in het Rijksvaccinatieprogramma en krijg je gratis aangeboden. Vanaf 16 december 2019 kan je deze vaccinatie op het consultatiebureau halen.
Volgens een onderzoek, waar lokale media woensdag over schrijven, betalen Chinezen ongeveer 25 euro voor het orgaan. Veel mensen geloven dat het eten van placenta's goed is voor de gezondheid.
Wat is een lotusbevalling
Bij een lotusbevalling blijven de navelstreng en placenta met de baby verbonden totdat deze zijn ingedroogd en de navelstreng vanzelf loslaat. Dit gebeurt meestal 3 tot 10 dagen na de bevalling, net als een navelstompje dat van je baby loslaat.
Navelstrengbloed redt levens. Dankzij de stamcellen in het navelstrengbloed helpen we patiënten met verschillende ziektes:Bloedziektes, zoals leukemie. Afwijkingen in het beenmerg.
Als het navelstompje is afgevallen, gemiddeld na 7 tot 14 dagen, kan het navelhof iets bloeden of er kan iets pus opzitten, maak dit schoon bij iedere verschoning met schoon water en dep goed droog met een schone hydrofiel luier. Als de navel mooi droog is hoef je er verder geen extra aandacht meer aan te besteden.
Het bloedvat dat vanaf het kind richting de placenta gaat, wordt de navelstrengslagader genoemd. Dit bloedvat bevat zuurstofarmbloed. De navelstreng bevat twee navelstengslagaders. Vanaf de placenta komt er zuurstofrijkbloed binnen via de navelstrengader.
Uit onderzoek blijkt dat het langer intact laten van de navelstreng gezondheidswinst oplevert voor de baby, vooral te zien in het ijzergehalte.Hierdoor is er een bewezen minder hoge kans op bloedarmoede.
Na de geboorte zal je baby zelf gaan ademen. De navelstreng is niet meer nodig en wordt doorgeknipt. Dit wordt ook wel afnavelen genoemd. Er blijft een klein stompje over bij je baby, dat er na ongeveer 10 dagen af valt.
Bij ongeveer 0,2% van de zwangerschappen blijft de placenta de uitgang blokkeren waardoor je baby niet vaginaal geboren kan worden. Een voorliggende placenta wordt meestal herkent doordat het hoofdje niet indaalt en kan daarnaast veel bloedverlies veroorzaken tijdens je zwangerschap.
Meestal vallen baby's de eerste 3 tot 4 dagen af, dan blijven ze een dag stabiel en vervolgens gaan ze groeien.
Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Het kenmerkende van voorweeën is dat ze niet in kracht en frequentie toenemen en na een paar uur weer afzwakken.
Adrenaline is een hormoon dat vrijkomt tijdens stress en spanning. Dit hormoon remt de bevallingshormonen en endorfine en daardoor de weeën Overdag heb je altijd wat meer adrenaline in je lichaam doordat het licht is, er meer geluiden zijn en meer indrukken. Daarom bevallen de meeste vrouwen ook 's nachts!
Het ziet er misschien niet zo fris en fotogeniek uit, toch is het verstandig om je kind niet meteen helemaal schoon te maken na de bevalling. Het laagje vernix heeft na de bevalling een antibacteriële werking die goed is voor je baby.
Geboorte placenta
Hier zijn weer samentrekkingen van je baarmoeder voor nodig. Sommige vrouwen voelen nog echt weëen in deze fase, anderen merken hier niets meer van. Op een contractie van de baarmoeder kun je meepersen en wordt de placenta geboren. Dit kost niet zoveel inspanning en pijn als de geboorte van je kindje.
Nageboorte: nadat je baby is geboren, moet de geboorte van de placenta plaatsvinden. Dit wordt ook wel de nageboorte genoemd. Enkele minuten tot een half uur na de bevalling zal je vanzelf nageboorteweeën voelen, waarmee je eens of een paar keer krachtig kunt persen om je placenta geboren te laten worden.
De placenta vormt een scheiding tussen de bloedsomloop van de moeder en de bloedsomloop van het embryo. Voedingsstoffen gaan van de moeder naar het embryo door middel van de placenta.