Ovengedroogd fruit. Appels, pruimen en tomaten kunnen heel goed gedroogd worden in een gewone oven. Was en droog de vruchten goed, halveer ze of snijd ze in stukjes of schijfjes zodat ze sneller drogen. Zet de oven op de laagste stand of temperatuur en leg het fruit op een rooster onder in de oven.
''Je kunt alle soorten groente, fruit, kruiden, vlees of vis drogen. Maar ook kaas, noten, pasta en zelfs sommige soorten bloemen kun je in een droogoven drogen. Het fijne is: gedroogd voedsel smaakt veel beter dan de verse variant. De smaak is veel intenser!''
Een magnetron
Het is perfect voor het drogen van kleine kleding stukken zonder extra elementen zoals plastic knopen en metalen ritsen. Het enige wat je hoeft te doen is voor 20 seconden kledingstuk in te stoppen en het daarna kort schudden. Als je deze actie 2-3 keer herhaalt, moete het droog zijn.
Probeer om je kleding te drogen in een slacentrifuge.
Stop je natte kleding in een slacentrifuge, als je die hebt. Hiermee kun je op een snelle manier al het overtollige water uit je kleding centrifugeren. Het voordeel is dat je geen elektriciteit verbruikt zoals de wasdroger.
Drogen in de oven
Zet de oven op de laagste stand, leg de kruiden erin en laat de oven open staan. Bak de kruiden voor 2 à 4 uur. De kruiden zijn klaar wanneer ze gemakkelijk 'kruimelen'. Deze kruiden verliezen door het drogen hun vocht en dus ook een beetje hun smaak.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat WMF KITCHENminis® de beste voedseldroger is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de WMF KITCHENminis® is de Steba ED 4 voedseldroger.
Drogen op normale temperatuur
Betekenis wassymbool: drogen kan op een normaal of heet programma. Geschikt wasprogramma: drogen tot 60 graden. Welk kledingstuk heeft dit symbool? Handdoeken en beddengoed.
Een harmonica wasrek of uittrekbaar wasdroogrek aan de muur
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken.
Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten. Er gaat dan natuurlijk wel wat warmte verloren, maar een stuk minder dan wanneer het raam de hele dag open staat. Bovendien is dat minder erg als je kleren al droog zijn.
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Gedroogd fruit mag in verhouding dan een stuk meer suikers bevatten dan vers fruit, toch is het veel beter gedroogd fruit te snacken dan een zak snoep. Zoals hierboven beschreven bevat gedroogd fruit ontzettend veel vezels, vitamines en mineralen wat gedroogd fruit een gezonde snack maakt.
Leg de plakjes banaan in de voedseldroger, en zet de temperatuur op 60 graden. Bij 60 graden is de droogtijd ongeveer 8 tot 9 uur, maar welk omdraaien als de ene kant goed droog is.
Een droogoven is een oven, die niet bakt maar droogt dankzij een warme lucht-circulatie. Hierdoor blijft de temperatuur ook onder de ingestelde temperatuur, wat zeer gunstig kan zijn voor mensen die rauw voedsel eten. Voedseldrogers waren tot voor kort dan ook voornamelijk bekend onder deze voedselstromingen.
Wanneer je je standaard katoenen shirts of broeken droogt, gebruik je het katoenprogramma. Dit is het meest gebruikte programma van een wasdroger. Om je veelgebruikte kleding goed te verzorgen en energie te besparen, kies je voor droogtegraad 'kastdroog'.
Wat betekent kastdroog nu precies? Vanaf nu weet je het: Kastdroog betekent dat je was droog genoeg is om direct opgeborgen te worden in je kast, maar…de was is nog niet helemaal kurkdroog, dus het is slim om je was niet te lang in de kast te laten liggen.
Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel, vooral als u zelf voedsel droogt. Onderzoek dat gedaan is naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel is meestal gedaan op voedsel dat onder commerciële omstandigheden is gedroogd.
Hoe berekenen we nu de kosten van deze "droogbeurt"? Dus: een voedseldroger met een stroomverbruik van 250 Watt kost ongeveer € 1,32 per 24 uur. Per uur is dat dus slechts € 0,055 ( = slechts 5,5 cent!).
Het drogen van voedsel kan op verschillende manier gedaan worden. Dit kan met behulp van zon, vuur een oven of een droogoven. Het steriliseren van voedsel in een ander proces dan het drogen van voedsel.
Kruiden drogen met een oven
Wil je het toch proberen, zet je oven dan op de allerlaagste temperatuur en schik je kruiden op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de kruiden in de oven tot ze volledig gedroogd zijn (check dit elke 30 minuten): dit zal variëren van 1 tot 4 uur.
Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt. Stop de gedroogde kruiden daarna in een potje en je kunt ze meteen gebruiken!