Het voordeel van een grijs kenteken is dat u geen BPM betaalt bij de aanschaf van de auto en dat u minder wegenbelasting betaalt dan voor een auto met een 'gewoon kenteken'. Anders dan de naam doet vermoeden, heeft een bestelauto met grijs kenteken geen grijze kentekenplaat. Deze is gewoon geel.
De belangrijkste twee voordelen zijn: Je betaalt minder wegenbelasting. Je betaalt geen BPM (Belasting op Personenauto's en Motorvoertuigen) bij de aankoop van een nieuwe bedrijfsbus.
U hoeft de auto niet te laten ombouwen, u mag als particulier gewoon rijden met deze bestelauto. Voor wat betreft de motorrijtuigenbelasting valt u in het hoge tarief, bestelauto particulier.
In aanmerking komen voor een grijs kenteken
Om een grijs kenteken te krijgen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: Je bent zzp'er of ondernemer met een btw-nummer; De bestelauto staat op jouw naam en jij bent de rechtspersoon; Van alle zakelijke kilometers die je rijdt, rijd je minimaal 10% in deze bestelauto.
Het antwoord op deze vraag is kort en bondig: ja! Je mag privé rijden met een grijskenteken auto. Let er daarbij wel op dat je voldoende zakelijke kilometers rijdt zodat je aan de voorwaarden van de grijskentekenregeling blijft voldoen en jouw belastingvoordelen blijft houden.
Als ondernemer betaal je €304 per jaar wegenbelasting, ongeacht de brandstof. Niet voor niets kiezen veel ondernemers voor een dieselauto. Je hebt dan dubbel voordeel, omdat ook je brandstof goedkoper is.
Voordelen grijs kenteken
Een auto met een grijs kenteken is niets anders dan een auto die door de Belastingdienst als bestelauto wordt gekwalificeerd. Je betaalt geen BPM bij aanschaf van jouw bestelbus als je deze op een grijs kenteken kunt zetten en ook betaal je een stuk minder wegenbelasting.
De bijtellingsregels voor auto's op grijs kenteken zijn in principe gelijk aan de bijtellingsregels voor andere auto's. Dus als zzp'er met een auto op grijs kenteken krijg je te maken met fiscale bijtelling als je je bestelauto meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt.
Geen bijtelling bestelauto (grijs kenteken auto)
Wanneer u als ondernemer minder dan 500 KM privé rijdt met uw zakelijke auto. Dan hoeft u geen bijtelling te rekenen voor dit privé gebruik. Wel moet je een kilometeradministratie bijhouden en hieruit moet blijken dat je niet meer dan 500 KM privé hebt gereden.
Bijtelling afkopen is alleen mogelijk als je een bestelauto hebt die door meerdere werknemers gebruikt wordt. Als je als zzp'er geen rittenregistratie wilt bijhouden, kun je overwegen een verklaring 'Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' in te vullen.
Wat is een grijs kenteken? De naam doet vermoeden dat u auto's met dit kenteken kunt herkennen aan de kleur van het nummerbord, maar dat is niet het geval. In de meeste gevallen gaat het om bestelauto's, bestelbusjes of auto's met een open laadbak met een kenteken dat begint met de letter “B” of “V”.
Een bedrijfsauto kopen als particulier is mogelijk. Er zijn dan een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Is de bedrijfsauto jonger dan vijf jaar, dan geldt een naheffing van de aanschafbelasting (BPM) voor de verkoper. Die zul je vaak terugzien in een hogere verkoopprijs.
Een auto met een 'grijs kenteken' is na 5 jaar BPM vrij. Je kunt deze auto als particulier kopen zónder dat er BPM nog verwerkt wordt in de aanschafprijs. De auto blijft overigens 'grijs' en wordt niet ineens 'geel'. Aan de auto verandert technisch niks en blijft bij de RDW gewoon geregistreerd als Bedrijfswagen.
Een brommer (bromfiets) of bromscooter mag maximaal 45 kilometer per uur rijden. De brommer herken je aan een geel kentekenplaat. Het dragen van een helm is verplicht.
als de eigenaar van het voertuig tijdelijk afwezig is en het voertuig maximum 6 maanden onafgebroken in België staat. als een voertuig maximum 1 maand gratis ter beschikking wordt gesteld van een privépersoon die in België verblijft.
Het standaard bijtellingspercentage in 2021 is 22%. Om bijtelling te berekenen hanteer je de volgende rekensom: Oorspronkelijke catalogusprijs + BTW + BPM X 0,22. Let wel, dit is de bruto bijtelling van de bedrijfsauto.
Let op: een bus met dubbele cabine moet wél aan een aantal harde eisen voldoen om als grijs kenteken geregistreerd te worden. Denk hierbij aan het beschikken over: een gesloten laadruimte of open laadbak. maximaal één extra rij zitplaatsen.
De bijtelling voor een youngtimer is 35% over de dagwaarde (WEV) van de auto. Hiervan wordt afgeweken indien de youngtimer milieuvriendelijk is. Bij een uitstoot van 0 gram CO2 is het bijtellingspercentage 17%. De hoogte van de bijtelling van een youngtimer ligt gemiddeld 75% lager dan bij auto's jonger dan 15 jaar.
Werkgever verhuurt auto voor privéritten aan werknemer
De situaties zijn: Een auto van de zaak die tegen marktconforme huurtarieven wordt verhuurd aan de werknemer waarbij er een sluitende kilometeradministratie wordt bijgehouden, is toegestaan.
Het ombouwen naar grijs kenteken kan al vanaf € 4.000,- ex. btw. Uiteraard moet het fiscaal voordeel wel opwegen tegen de kosten van het ombouwen van de auto.
Een youngtimer is een auto van 15 jaar of ouder. Auto's ouder dan 40 jaar noemen we oldtimers, hoewel autoverzekeraars vaak een grens van 25 jaar hanteren. De youngtimers zijn moderner dan hun oudere broers. Wie dus van 'klassieke' auto's houdt, maar wél meer moderne snufjes wil, komt al snel uit bij een youngtimer.
Een grijs kenteken wordt alleen afgegeven voor bestelauto's. Een bestelauto is niet bedoeld voor het vervoer van personen. In kleine bestelauto's kunnen maar twee personen mee: de bestuurder en één passagier (wordt je betrapt op een meerijder in de laadbak dan riskeer je een fikse boete!)
De youngtimer regeling houdt in dat er een bijtelling van 35 procent op de dagwaarde geldt bij voertuigen van minimaal 15 jaar oud. Doordat de dagwaarde veel lager uitvalt dan de cataloguswaarde, wordt de youngtimer regeling door ondernemers geprijsd voor de gunstige bijtelling.
Lichte bedrijfsauto's (tot 3500 kg) V. Zware bedrijfsauto's (boven 3500 kg) B.