Je smid noemt het waarschijnlijk gewoon 'de hoefwand afronden'. Hoe je het ook noemt, de mustang roll is een essentieel onderdeel van een goede bekapping. Het voorkomt vervormen en scheuren van de hoefwand. Het helpt bij het genezen en uitgroeien van problemen.
Het paard moet sowieso één keer in de zes tot acht weken beslagen of bekapt worden, afhankelijk van de snelheid van de hoorngroei en aan de slijtage van het beslag.
De hoeven van wilde paarden slijten af op de rotsachtige of anderszins harde bodem waarover ze de hele dag lopen. De hoeven van onze huispaarden slijten onvoldoende af, zeker als ze voornamelijk op stal of in de wei staan. Daarom moeten paardenhoeven regelmatig bijgewerkt worden: het bekappen.
Met bekappen werk je alleen aan onderste rand van de hoefwand (inclusief hielen en eventueel steunsels). Alle andere onderdelen wordt niet in gesneden of gevijld, alleen eventueel wat schoongekrabd. Hoeven trimmen is dus in feite niets veel anders dan nagels knippen.
De natuurlijke bekapper volgt de natuurlijke vorm van de hoef en bootst de slijtage van de hoef na van een (wild) paard dat zelf trimt door vele kilometers te lopen over een gevarieerde ondergrond.
Voorkomen van rotstraal
Krab de hoeven uit, spuit de stralen regelmatig schoon en gebruik bij paarden met gevoelige hoeven een middel dat goed diep indringt voor het grondig reinigen van de zool, de witte lijn en oude hoefnagelgaten. Gebruik alleen zalf of teer als de stralen goed schoon zijn.
Hoe ziet een gezonde hoef er uit? Een gezonde hoef stinkt niet en is egaal, dus de hoef bevat geen scheuren, brokkelige stukken of ribbels in het hoorn. Het hoorn is de buitenste laag van de hoef. Een hoef moet vocht opnemen om gezond te blijven.
De zool en straal komen bij het landen wat naar beneden. Het is de bedoeling dat de straal eerst iets naar beneden komt voor hij de grond raakt. Raakt de straal eerder al de grond kan dat een negatief effect hebben op de doorbloeding. Daarnaast kan het zorgen voor pijn: de straal is voorzien van tastzenuwen.
Bekappen en beslaan
Naast een goede dagelijkse verzorging moeten de hoeven ook elke 6 tot 10 weken bekapt of beslagen worden zodat ze kort genoeg blijven en niet beginnen barsten. Indien dit niet gebeurt blijven de hoeven gewoon doorgroeien, met alle gevolgen van dien (kreupelheid, verkeerde stand, barsten, pijn,...).
Hoefijzers van paarden moet om de 6 weken gecontroleerd en vervangen worden. Voor paarden zonder hoefijzer geldt een periode van 2 – 4 maanden, dit hangt af van de kwaliteit de hoeven van het paard. Bij zachte hoeven helpt het ze regelmatig in te vetten. Als de hoef gezond is, moet het invetten vermeden worden.
Het rondom bekappen van een paard kost ongeveer € 40,00. Staat je paard op ijzers dan worden de hoefsmid kosten direct wat duurder zo rond de € 115,00.
een harde ondergrond is gevoelig als ze te krot bekapt zijn. en klopt dat het bij het ene paard wat langer duurt dan het andere. mijn ervaring is eigenlijk dat het na een anderhalve week/2 weken wat verbeterd. dan is de hoef weer wat gegroeid en is het minder gevoelig...
Voeding. De paardenhoef groeit per maand ongeveer 1 centimeter. Met een evenwichtige voeding zorg je dat de kwaliteit van de hoefgroei goed is. Er zijn veel verschillende voedingsstoffen belangrijk voor de hoef zoals: eiwitten, energie, vitamines, mineralen, aminozuren en sporenelementen.
Het verzorgen van de hoeven met hoefolie of hoefvet wordt aangeraden op dagelijkse basis. Het dagelijks verzorgen met hoefvet zorgt ervoor dat de hoeven de juiste verzorging krijgen.
Omdat de paarden van De Paardenkamp met pensioen zijn en niet meer hoeven te werken, zijn ijzers bijna nooit nodig. Alleen bij paarden die in het verleden ooit hoefbevangen zijn geweest, een pees- of ander beenprobleem hebben, kan het nodig zijn om speciale ijzers te gebruiken, om ze te ontlasten.
Vezelrijk, natuurlijk voedsel met een laag suiker- en zetmeelgehalte is essentieel voor gezonde hoeven. Bepaalde aminozuren (eiwitten) en omaga vetzuren zijn onmisbaar voor hoeven. Je zult moeten nagaan of alle mineralen in de juiste hoeveelheid en verhouding in het voer voorkomen.
hoefsmid (100 euro, iedere 8 weken) wormonderzoek en wormkuren (50 euro per jaar) inentingen (40 euro per jaar + voorrijdkosten dierenarts) rijles (30 euro per les, 2 keer per maand)
Wanneer een paard iets mankeert aan de hoeven kan het paard vaak niet meer normaal functioneren. Daarom is het belangrijk dat de hoeven van een paard altijd in goede conditie zijn. Hoeven krabben draagt in hoge mate bij tot het in stand houden van gezonde hoeven.
De juiste hoefverzorging
Je kunt de hoef van een paard vergelijken met je eigen hand. Je hand is gevoelig, de nagels kun je knippen. De kroonrand (buitenrand) van de hoef is te vergelijken met je nagels. Het paard heeft hier geen gevoel in.
Belangrijk om te weten over fenylbutazon
Fenylbutazon stilt pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts. Bij ernstige gewrichtsontsteking, zoals de ziekte van Bechterew en het syndroom van Reiter. De pijn wordt binnen 2 uur minder. Dit effect houdt 1 tot 2 dagen aan.
Een zoolzweer of hoefzweer kan erg pijnlijk zijn voor het paard. Het is een ontsteking die wordt veroorzaakt doordat vuil door de hoef naar binnen dringt, ook kan een kneuzing van de hoeflederhuid ontstoken raken. In de zoolzweer krijgen bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.
Rotstraal kan zeer pijnlijk worden voor het paard als het te diep de straal weg eet en in het straalkussen terecht komt. Jouw paard zal in dat geval liever niet teveel op de straal willen landen.
hoe lang de ijzers goed vast blijven zitten hangt af van de kwaliteit van de hoefwand bij jou paard en de ondergrond waar het op staat. Dus er zijn paarden die met moeite 4-6 weken doen met hun ijzers en er zijn er die met gemak 8-12 weken doen.