'Als mensen gewend zijn om in de ochtend te snoozen met drie of vier wekkers, kunnen ze het beste geleidelijk stoppen door iedere keer een wekker weg te halen. Dan bouw je af naar steeds minder wekkers. Zo word je steeds iets later wakker en snooze je minder vaak', aldus Hofman.
Mensen beoordelen de slaap vaak slechter. Als je je wekker vroeg zet om te kunnen snoozen, kan het ook zijn dat je de REM-slaap onderbreekt. Hierdoor hebben je hersenen minder tijd voor het verwerken van informatie. Dit zou een negatieve invloed kunnen hebben op je geheugen en verdere mentale functioneren.
Nederlanders zijn dol op snoozen
Tweederde (66 procent) van de deelnemers snoozed bijna elke dag en ruim een derde drukt twee of drie keer op de snooze-knop. 79 procent van de ondervraagden blijft maximaal 25 minuten na de wekker liggen. Ruim 17 procent komt tussen de 25 en 45 minuten later het bed uit.
Het snoozen kan je REM-slaap verstoren. Dit is de fase van je slaap waarin je droomt. Als je die REM-slaap doorbreekt, door bijvoorbeeld je wekker extra vroeg te zetten zodat je nog een paar keer kunt snoozen, heb je minder tijd om door middel van dromen de gebeurtenissen en emoties van overdag te verwerken.
De oude wekkers werden ingesteld op een delay van 10 minuten, maar waren minder precies. Om een veilige marge in te bouwen, zodat niemand te laat op zijn werk kwam, werd gekozen voor 9 minuten en een beetje. De digitale wekkers van nu zijn preciezer, maar werden toch afgerond naar 9 minuten.
Als je een Iphone hebt, kan het je niet ontgaan zijn: negen minuten is de enige optie. Als je een Android-toestel hebt kun je ook andere snooze-mogelijkheden instellen, al staat deze standaard veelal op de heilige negen minuten ingesteld. Waarom?
Wanneer je de iPhone, iPad of iPod Touch gebruikt als wekker dan weet je vast en zeker dat je door middel van een tap de wekker kan snoozen. Hierdoor zal deze over exact 9 minuten weer opnieuw afgaan, hierdoor kun je nog even blijven liggen voor je naar je werk gaat.
Zorg voor fel licht in de kamer, dat aangaat zodra de wekker afgaat. Dit is gemakkelijk te realiseren met een tijdklok. Van fel licht word je binnen een mum van tijd wakker en bovendien heb je minder kans weer in slaap te vallen. Voor de echte slaapkoppen is er zelfs een speciale wake-up light.
Wakker worden op een natuurlijke manier ontstaat door het licht van de ochtendschemering dat via je gesloten ogen signalen naar de hersenen stuurt. Hierdoor worden er wekhormonen vrijgegeven, waardoor je geleidelijk aan wakker wordt. Je kunt dan heerlijk uitgerust opstaan en voelt je helemaal uitgeslapen.
Uit het onderzoek blijkt dat snoozen de kans op stress en depressie vergroot. Het snoozen zorgt er voor dat je hersenen constant een schok te verwerken krijgen. Zo val je langzaam in slaap en word je met een schok weer wakker, en dat telkens opnieuw. Die 5 minuten extra slaap heeft geen kwaliteit.
Je wordt bij snoozen dus telkens gewekt uit je diepe slaap, waardoor je de hele dag slaperig en daardoor minder productief bent. Wakker worden hoort dus te gebeuren in je lichte slaap, als je al wat meer bij bewustzijn bent. 90 minuten voor je wakker wordt, maakt je lichaam het hormoon ACTH aan.
Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
Een gemiddelde volwassene heeft ongeveer 7 uur slaap per nacht nodig om gezond en fit te blijven. Als je lijdt aan een slaaptekort hebben je fitnessschema en dieet lang niet zoveel effect als je zou verwachten. Slaaptekort kan een training al snel 20 tot 30 procent minder effectief maken.
Zodra je wakker bent, is het verstandig om je zo snel mogelijk compleet uit te rekken, nog voordat je uit bed stapt. Volgens Harvard-psycholoog Amy Cuddy begin je met meer zelfvertrouwen aan de dag als je je even goed hebt uitgerekt. Sowieso is slapen in foetushouding geen goed idee, zegt Cuddy.
De wekker gaat af in vliegtuigstand, want dan werkt 'ie gewoon. Je zet 'm uit, draait nog een keertje om en drentelt na de snooze richting douche. Frisgewassen schuif je aan bij het ontbijt, paar happen granola en een koffietje.
De reden voor 9 minuten snooze-tijd ligt namelijk diep verankerd in de geschiedenis van wekkers. In de tijd dat wekkers nog uit radertjes en tandwielen bestonden, was het praktisch onmogelijk om een snoozetijd van precies 10 minuten te bereiken.
Zodra je de app hebt gedownload en bezig bent met het instellen van je alarm, zoek je naar de optie "Geavanceerd" onder aan je scherm. Tik hierop. In het volgende scherm, tikt u op "Snooze Interval." Tik hierop en kies hoeveel minuten je wilt dat je iPhone sluimert.
Een wekker snoozen of stoppen
Tip: U kunt de snoozeduur wijzigen en instellen dat u wekkers kunt snoozen of negeren met de volumeknoppen van uw telefoon Meer informatie over het wijzigen van de instellingen van de Klok-app.