Het managementteam (MT) is gemotiveerd om leiding te geven aan deze beweging in de school. Het is een kwetsbaar proces, omdat het uiteindelijk gaat om het groeien in nieuw gedrag en dat bovendien kunnen volhouden.
Het mt zorgt voor een veilige, open cultuur die op leren gericht is. Bespreken en aanspreken behoort tot de cultuur van de school, net als hoge verwachtingen. Goede scholen zijn gericht op voortdurende ontwikkeling en leren. Deze ontwikkelende houding stimuleert de zoektocht naar steeds beter onderwijs.
Een taak van een MT lid is het coachen van medewerkers om de strategie foutloos uit te voeren. Het gaat erom dat je niet vertelt hoe het moet, maar dat je suggesties aanreikt. We noemen dat dienend leiderschap.
Waarom zou u in de MR gaan? Als MR-lid kunt u een positieve bijdrage leveren aan de gang van zaken op de school van uw kind. U bent nauw betrokken bij de school, u kunt meepraten en –beslissen over het beleid, krijgt meer contact met andere ouders, het team en het bestuur en u doet een schat aan ervaring op.
Elke school moet een MR instellen. In de medezeggenschapraad (MR) kunnen leerkrachten en ouders meedenken over het beleid van de school (denk bijvoorbeeld aan de verkeersveiligheid of pesten). Over sommige onderwerpen beslist de MR zelfs mee (zoals onderwijstijd/vakantierooster of ouderbijdrage).
De medezeggenschapsraad is een wettelijk ingestelde raad. Hierin kunnen ouders en leerkrachten meedenken over het beleid van de school. De MR heeft vaak een adviserende, maar zeker ook wel eens een beslissende rol in beleidszaken.
Voor het lidmaatschap van de (g)mr geldt een verplichte band met de school als ouder, leerling of docent. Zonder band met de school is het niet namelijk niet mogelijk om de eigen achterban te vertegenwoordigen. Het lidmaatschap van een (g) mr stopt automatisch als: een leerling in de (g)mr de school verlaat.
Hoe kom je in de MR? De ouders in de oudergeleding worden door en uit de ouders van de school gekozen. Alle ouders mogen zelf kiezen (actief kiesrecht) en zich verkiesbaar stellen (passief kiesrecht). Als er meer kandidaten zijn voor beschikbare plaatsen in een geleding, worden er verkiezingen uitgeschreven.
Daarin staat dat u tenminste 60 uren voor het lidmaatschap hoort te krijgen als u lid bent van de medezeggenschapsraad of de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. Mocht u lid zijn van beide raden dan heeft u recht op tenminste 100 uren.
In het Nederlandse onderwijs is een Medezeggenschapsraad (MR) verplicht. De MR bestaat uit personeel en ouders. Zij beslissen o.a. mee over onderwijsinhoudelijke keuzes en over de besteding van de vrijwillige ouderbijdrage.
Een goed werkend MT bestaat uit de algemeen directeur en vertegenwoordigers van afdelingen, teams of verantwoordelijkheids-disciplines. Je komt MT's tegen bij organisaties van 10 werknemers tot aan multinationals toe. Ze zijn in wezen allemaal georganiseerd en samengesteld volgens dezelfde principes.
Maak concreet wat je samen moet doen
Bespreek daarom concreet de onderlinge verwachtingen over de samenwerking. Bepaal wat je écht samen moet doen en hóe je dat samen gaat doen. Monitor samen de voortgang en voor de rest kan je je lekker terugtrekken op je eigen eiland. Dat is wel zo duidelijk.
Wat wordt er besproken
Alle besluiten die een enkele discipline in de organisatie qua impact overstijgen, worden door het MT genomen. Van elk MT-lid wordt verwacht dat hij/zij volledig geïnformeerd is over alles wat de afdeling of het team of de discipline die hij/zij vertegenwoordigt aangaat.
Een managementteam is uit oogpunt van flexibiliteit en besluitvaardigheid beter af met vijf tot zes leden. Een team van vier mensen bereikt vaak de optimale mix van betrokkenheid, enthousiasme en vertrouwen.
Het managementteam (of MT) vormt de leiding van een organisatie of bedrijf. Alle disciplines van een bedrijf worden in het managementteam vertegenwoordigd door een of meerdere leden van het MT. Het managementteam is verantwoordelijk voor het beleid van het bedrijf.
Als ouder in de mr heb je geen zeggenschap, maar het is wel mogelijk om bepaalde zaken een andere richting in te sturen. In onze mr hebben we bijdragen kunnen leveren aan een pestprotocol, het verkeersplan en de verbouwing. Zo zorg je er dan voor dat de school van je kinderen er nog wat beter voor komt te staan.”
De drie algemene rechten zijn het recht op overleg, het recht op informatie en het initiatiefrecht. De twee bijzondere rechten zijn het adviesrecht en het instemmingsrecht. Het recht op overleg houdt in dat de MR recht heeft om te overleggen met het bevoegd gezag en het toezichthoudend orgaan van de school.
De Wet medezeggenschap op scholen (WMS) schrijft voor dat een medezeggenschapsraad (MR) uit ten minste vier leden bestaat (artikel 3 lid 2 WMS), waarvan twee ouderleden (artikel 3 lid 3b1) en twee personeelsleden (artikel 3 lid 3b3).
In het medezeggenschapsreglement staat de zittingsperiode van de mr vermeld. Meestal gaat het om twee of drie jaar. Bij aftreden is een mr-lid direct herkiesbaar. Het modelreglement stelt geen grenzen aan het aantal termijnen en dat past bij de praktijk op sommige scholen.
Wat is een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR)? Wanneer er meerdere scholen onder één bevoegd gezag vallen, dan is er naast de MR op de scholen ook nog een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. De GMR vertegenwoordigt dan meerdere scholen.
Het primaire doel van medezeggenschap is dat werknemers meer betrokken raken bij hun werk, het bedrijf en het bedrijfsbeleid. Als je je personeel via de OR of PVT laat meedenken en meepraten over de belangrijke bedrijfsbeslissingen, creëer je veel goodwill en tevredenheid onder werknemers.
De wet stelt geen eisen aan het aantal vergaderingen per jaar of de wijze waarop overleg moet plaatsvinden. De wet schrijft wel voor dat op verzoek van de medezeggenschapsraad of een geleding daarvan (bijvoorbeeld de oudergeleding) er een overleg plaatsvindt met het schoolbestuur (art. 6 lid 1 Wms).
Een MR is een raad die bestaat uit drie geledingen (groepen), namelijk: personeel, ouders en leerlingen. Deze groepen gaan met elkaar vergaderen om de problemen op school te bespreken dat noem je een MR-vergadering. Een MR vergadert altijd eerst met elkaar en zonder de directie en/of het bestuur.
Alle vergaderingen van de MR zijn in principe openbaar. Een van de uitgangspunten van de medezeggenschap op school is zelfs dat de MR openheid bevordert (art. 7 lid 1 Wms). In principe is iedereen binnen de schoolgemeenschap van harte welkom.