Mentale fitheid is de conditie van de geest. Als je mentaal fit bent, zit je lekker in je vel, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas. Meet daarom hier je mentale fitheid en kijk wat je kunt doen om mentaal fit te worden of te blijven.
Mentale vitaliteit is het vermogen om dagelijks met positieve energie en motivatie te leven.
Mentale gezondheid gaat over cognitief (denken), emotioneel (voelen) en sociaal welzijn. Mentaal gezonde personen voelen zich over het geheel genomen tevreden, zijn in staat om te genieten, denken positief, kunnen omgaan met tegenslagen en zijn tevreden met hun sociale relaties.
Sport elke dag. En natuurlijk doet regelmatig bewegen je mentale gezondheid ook goed. Niet alleen helpt het de dagelijkse stress te verminderen, maar zorgt het er eveneens voor dat je fijner in je vel zit, energieker bent en geestelijk in evenwicht.
Bij mentaal welbevinden gaat het om aspecten als tevredenheid, geluk en kwaliteit van leven. Psychische klachten zijn bijvoorbeeld gevoelens van stress, angst of somberheid. Bij psychische stoornissen is op basis van de aard en ernst van de psychische klachten een diagnose gesteld.
Fysiek betekent alles wat met je lichaam heeft te maken. Fysieke gezondheid is een gezond lichaam. Heb je echter mentale problemen dan kunnen die zich uiten in fysieke klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, enz.
Mensen van 25 tot 35 jaar hebben het vaakst ooit in het leven één of meer psychische aandoeningen gehad en mensen van 55 tot 65 jaar het minst vaak. Stemmingsstoornissen komen het vaakst voor bij mensen van 45 tot 55 jaar, angststoornissen bij 35 tot 45-jarigen en middelenstoornissen bij 18 tot 35-jarigen.
Waar gezondheid draait om een stabiele basis creëren voor lichaam en brein, gaat vitaliteit over meer uit het leven halen. Het gaat om meer energie krijgen, fitter en sterker worden, jezelf ontwikkelen en positief in het leven staan.
Mentaal sterk zijn betekent niet dat je je emoties uitschakelt. Het gaat er juist om dat je je in evenwicht bent, op zowel emotioneel gebied als verstandelijk gebied. Het gaat erom dat je om kunt gaan met gevoelens en weet wanneer je naar je gevoelens handelt en wanneer naar wat je hoofd je ingeeft.
Mentale vermoeidheid
Vaak voel je je lusteloos, sloom en alsof je hoofd vol zit. Als je mentaal vermoeid bent, kan het voor jou ook moeilijker zijn om prikkels te verwerken. Je bent snel gestrest, hebt in weinig dingen zin en bent soms ook negatief. Vaak voel je je ook moe en futloos.
Om stress en mentale uitputting tegen te gaan, is het namelijk belangrijk om de Hippocampus en de frontale lob te stimuleren. En dit gebeurt onder andere door beweging, het luisteren van muziek en genoeg slaap, zoals hij uitlegt in dit interessante mini-college.
Mentale pijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, een burn-out of een depressie. U ervaart fysieke pijn, maar hier is geen lichamelijke oorzaak voor te vinden. U heeft bijvoorbeeld geen blessure of andere kwetsuur. De pijn heeft een geestelijke oorzaak.
Je neemt minder makkelijk langetermijnbeslissingen, je gedrag wordt impulsiever. Je hebt meer moeite met plannen, organiseren, informatie verwerken, emoties reguleren, je concentreren en voor jezelf zorgen. En om die chaos in je hoofd te bedwingen, steek je ook nog eens een sigaretje op.
Je bent mentaal gezond als: je lekker in je vel zit, minder last hebt van stress, je kan genieten van het leven, goed om kan gaan met veranderingen en tegenslagen beter aan kunt.
Emoties en stress kunnen de lichamelijke kwetsbaarheid versterken en kunnen vervolgens leiden tot lichamelijke klachten en pijn. Andersom kunnen lichamelijke klachten ook bijdragen aan mentale symptomen.
Blijf er vooral niet mee rondlopen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als je niemand weet, zoek dan hulp via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.
Een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid berust niet op toeval; wordt in grote mate bepaald door leefstijl. Een goede gezondheid is dus afhankelijk van een goed evenwicht van werken en duurzaam ontspannen, de juiste voeding en een goede verzorging van lichaam en geest.
Vitaliteit vormt met de onderwerpen werk & loopbaan, werk-privé balans, geldzaken en ontwikkeling het begrip duurzame inzetbaarheid. Werken aan vitaliteit betekent dus automatisch werken aan duurzame inzetbaarheid. De term gezondheid hangt nauw samen met vitaliteit.
Zorg voor welbevinden, goed in je vel zitten, is voor iedereen belangrijk en heeft een positieve invloed op de lichamelijke gezondheid. Ouderen met een slechtere fysieke gezondheid ervaren minder welbevinden dan gezonde ouderen. Andersom geldt ook dat ouderen die zich goed voelen, fysiek gezonder zijn.