Het materiële privaatrecht omvat, kort gezegd, de rechten en plichten van burgers en bedrijven. Het formele privaatrecht omvat de regels van het aan deze rechten en plichten gekoppelde procesrecht (denk aan de procesgang, de tenuitvoerlegging van vonnissen e.d.).
Onder materieel recht wordt verstaan de regels die betrekking hebben op de inhoud van rechten en plichten. In het materieel recht wordt bepaald hoe (rechts)personen zich naar elkaar toe moeten gedragen in hun onderlinge verkeer. Tegenover het materieel recht staat het formeel recht, ofwel procesrecht.
Het formeel privaatrecht is het burgerlijk procesrecht: het geeft regels over de handhaving van de materiële regels. Kenmerkend voor het burgerlijk recht is dat betrokkenen zelf het recht moeten activeren. Er is, anders dan bij het strafrecht, geen centrale instantie die een zaak voor de rechter brengt.
Het materieelrechtelijke legaliteitsbeginsel wil zeggen da ter alleen straf kan worden opgelegd als die berust op een voorafgaande wettelijke strafbepaling art.
Het materieel recht omvat alle wettelijke regels die zien op de inhoud van rechten en plichten. Bijvoorbeeld zoals hoe personen zich onderling moeten gedragen en wanneer een bepaalde rechtshandeling nietig of vernietigbaar is.
Een ander voorbeeld van een materieel (inhoudelijk) recht is het recht van de student op studiefinanciering door de overheid. En in het verkeer op straat kennen we regels van materieel recht waaraan we ons (meestal) houden: Verkeersregels. ' Hoe het materieel recht gehandhaafd dient te worden.
Het zelfstandige naamwoord materieel komt alleen als verzamelnaam voor en heeft dan ook geen meervoudsvorm. De betekenis is 'al wat nodig is voor werk of bedrijf, in het bijzonder machines en middelen voor het vervoer van personen of goederen'.
Het strafrecht heeft dus een materieel en een formeel deel (een procedureel – procesrechtelijk – deel). Het materiële gedeelte van het strafrecht bestaat onder andere uit de feiten die door de wetgever in het Wetboek van Strafrecht strafbaar zijn gesteld.
Een voorbeeld van materieel recht is het Wetboek van Strafrecht, dat een omschrijving geeft van strafbare feiten.
Het materiële bestuursrecht gaat over de juridische normen die gelden in de relatie tussen bestuur en burger en over de verhouding tussen organen van het bestuur onderling. Het gaat daarbij onder meer om regels waaraan de overheid zich moet houden bij het nemen van besluiten.
Het materiële privaatrecht omvat, kort gezegd, de rechten en plichten van burgers en bedrijven. Het formele privaatrecht omvat de regels van het aan deze rechten en plichten gekoppelde procesrecht (denk aan de procesgang, de tenuitvoerlegging van vonnissen e.d.).
Het eerste rechtsgebied dat binnen het privaatrecht valt, is het Personen- en Familierecht. Hieronder vallen onder andere echtscheidingen en voogdijzaken. Alle zaken die binnen een gezin of familie kunnen spelen, worden afgevangen in dit rechtsgebied.
Onder privaatrecht vallen onder andere de subgebieden arbeidsrecht, huurrecht en contractenrecht. De meeste conflicten ontstaan bij het niet nakomen van bepaalde afspraken die gelden tussen partijen.
Het Materieel belastingrecht bestaat uit alle regels die bepalen hoeveel belasting iemand is verschuldigd. Het formeel belastingrecht bestaat uit de regels die toezien op de wijze van vaststellen van de belastingschuld en het incasseren hiervan.
Ze zijn afgeleid van het Engelse bijvoeglijk naamwoord material, dat cruciaal, essentieel of elementair betekent. Informatie is materieel of heeft een materieel belang als het weglaten, verkeerd weergeven of versluieren ervan invloed kan hebben op de economische besluitvorming van de gebruikers van de informatie.
Vrijwel in elk rechtsgebied zijn er regels van materieel en formeel recht. Een goed voorbeeld hiervan is het strafrecht. Het Wetboek van Strafvordering bevat regelingen omtrent het procesverloop in een strafrechtelijke procedure en behoort daarmee tot het formele recht.
Onder het publiekrecht vallen. » Meer over bestuursrecht bestuursrecht, staatsrecht, strafrecht en belastingrecht.
Het Wetboek van Strafvordering (afgekort tot Sv.) bepaalt hoe strafbare feiten vervolgd worden (formeel strafrecht). Wat de strafbare feiten zijn en welke straffen ervoor kunnen uitgesproken worden, is te vinden in het Wetboek van Strafrecht (materieel strafrecht).
Materiële strafrecht: Bepaalt of , wie en hoe er gestraft kan worden.Het gaat over de inhoud.Welk gedrag is strafbaar en wat voor straf staat daar voor. Formele strafrecht: Regelt hoe de staat d.m. zijn organen het recht tot straffen en strafoplegging doet gelden en omvat dus het strafproces.
Tot het materieel bewijsrecht behoren de volgende bewijskwesties: het bewijsthema, de bewijslastverdeling (art. 150 Rv), de bewijsvermoedens, de bewijstoelating (art. 152 lid 1 Rv) en bewijskracht van bewijsmiddelen en de bewijsovereenkomst (art. 153 Rv).
Het verschil tussen formeel en materieel strafrecht
Het formeel strafrecht ziet op alle procedures die omtrent het proces van een verdachte gevolgd moeten worden, terwijl het materieel strafrecht alle strafbaarstellingen bevat.
In het Wetboek van Strafrecht treffen we voornamelijk materiële bepalingen aan (wat is strafbaar en welke sancties kunnen worden opgelegd). Het Wet- boek van Strafvordering bevat daarentegen uitsluitend bepalingen van for- meel strafrechtelijke aard (het strafprocesrecht).
Materiële schade is schade die direct in geld is uit te drukken. Voorbeelden hiervan zijn schade aan eigendommen, misgelopen inkomsten, kosten voor medische zorg of het inhuren van huishoudelijke hulp. Immateriële schade is schade veroorzaakt door verdriet, pijn en het verlies aan levensvreugde na een ongeval.
in de lijst met antoniemen (woorden met een tegengestelde betekenis): materieel ≠ geestelijk, psychisch.
In deze betekenis betekent materieel fysiek of stoffelijk. Voorbeelden van materiële vaste activa zijn grond, gebouwen en machines. De immateriële vaste activa zijn de niet-stoffelijke bedrijfsmiddelen.