Kip moet omwille van de voedselveiligheid eerst gestoomd of geblancheerd worden vooraleer je ze in de droogmachine legt. De droogtijd kies je wat in functie van de weersomstandigheden. In de zomer droog je best zo goed mogelijk tot je een droge en vezelige structuur bekomt.
Vrijwel elk vlees is geschikt om te drogen - varkensvlees, kip, rundvlees en nog veel meer. In elk geval wordt rekening gehouden met de eigenaardigheid van het vlees, wat de tijd van "veroudering" van het product rechtstreeks beïnvloedt.
Ik droog mijn vlees dus op 40 graden en dat duurt dan zo ongeveer 8 a 10 uur. Als het goed droog is en niet vet en in kleine stukjes, dan gaat het sneller dan als het nog wat vochtiger is en wat vetter.
''Je kunt alle soorten groente, fruit, kruiden, vlees of vis drogen. Maar ook kaas, noten, pasta en zelfs sommige soorten bloemen kun je in een droogoven drogen. Het fijne is: gedroogd voedsel smaakt veel beter dan de verse variant. De smaak is veel intenser!''
Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel, vooral als u zelf voedsel droogt. Onderzoek dat gedaan is naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel is meestal gedaan op voedsel dat onder commerciële omstandigheden is gedroogd.
Je kunt zelf niet op een praktische manier vriesdrogen, maar het gebeurt in onze vriezers – vaak ongewenst – toch een beetje. Wie herkent er immers niet dat ingevroren voedsel uitdroogt als je het niet goed in diepvrieszakjes en dergelijke inpakt?
Bij het drogen van vlees, vis en kip is het belangrijk om in het begin een voldoende hoge temperatuur te hebben van ongeveer 70°C om mogelijke contaminatie te vermijden, daarna kan je eventueel de droogtemperatuur wat zakken naar pakweg 50°C.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat WMF KITCHENminis® de beste voedseldroger is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de WMF KITCHENminis® is de Steba ED 4 voedseldroger.
Er zijn drie aspecten nodig om thuis zelf voedsel te drogen:
Hitte - De hitte moet minstens 60°C zijn om water uit de producten te onttrekken. Dit om te voorkomen dat bacteriën en schimmels kunnen groeien. Droge lucht - De droge lucht zorgt ervoor dat het vrijgekomen water uit de voeding wordt opgevangen.
Vooral na een training of laat op de avond is gedroogd vlees een gezond tussendoortje bij uitstek. Dankzij het lage vetgehalte valt het niet zwaar op de maag en de eiwitten kunnen 's nachts een positief effect hebben op de regeneratie van de spieren.
Het drogen van voedsel wordt al eeuwen lang gedaan om het te conserveren. Uit studies blijkt dat je voedsel, mits goed gedroogd, wel 30 jaar kunt bewaren, daar kan geen diepvries tegenop!
Op papier zijn onze gedroogde worsten minimaal 2 maanden goed. Hoe langer men de worsten bewaart hoe droger ze worden en hoe krachtiger de smaak wordt. Dit kan natuurlijk ook wanneerze aangesneden zijn. Het gemiddelde van onze klanten ligt echter op 2-3 dagen.
Enkele voorbeelden van makkelijke snacks om zelf te drogen zijn: kippennekken, konijnenoren, kabeljauwhuiden, spiering, sprotjes, lamslong, runderlong of heel mager spiervlees zoals bijvoorbeeld het ganzenvlees.
Werkingsmechanisme van drogen
Door (nagenoeg) alle water uit voedingsmiddelen te onttrekken, ontstaat een omgeving waarin micro-organismen niet kunnen leven en zal het voedingsmiddel niet bederven. Ook werken enzymen die in de voedingsmiddelen aanwezig zijn, niet meer in een droge omgeving.
Hoe berekenen we nu de kosten van deze "droogbeurt"? Dus: een voedseldroger met een stroomverbruik van 250 Watt kost ongeveer € 1,32 per 24 uur. Per uur is dat dus slechts € 0,055 ( = slechts 5,5 cent!).
U kunt gedroogd fruit of groenten fijn mixen en er fruitpoeder van maken voor bv smoothies of groentepoeder om soepen mee te maken. U kunt het fruitpoeder ook toevoegen aan bijvoorbeeld een kwarktaart, meng het door ijs of bestrooi er een bolletje ijs mee.
Een voedseldroger gebruikt een verwarmingselement en een ventilator om warme lucht te creëren en daarna langs het voedsel te blazen om hierdoor vocht te onttrekken aan het voedsel.
De meest gebruikte fruitsoorten om te drogen zijn appels, peren, pruimen, ananas, bananen en frambozen. Bij de groenten zijn komkommer, rabarber, wortels, uien, rode bieten en prei populair. Let op: niet alle groenten zijn geschikt. Prik bij het drogen van fruit met een schilletje, zoals bessen, eerst in de schil.
Vriesdrogen Een alternatief op luchtdrogen is vriesdrogen. In dit proces wordt voedsel tot zeer lage temperatuur bevroren (-50 tot - 80 C). Bij deze temperaturen verandert het ijs langzaam in waterdamp door sublimatie. Vriesdrogen is bekend van oploskoffie.
Voordelen van Vriesdrogen
De houdbaarheid van het voedsel wordt aanzienlijk verlengd. De voeding blijft al zijn goede voedingsstoffen behouden. Zo blijft gevriesdroogde groente en fruit vol vitamines en mineralen. De smaak en textuur blijven op deze manier van drogen beter behouden.
Net zo gezond als vers fruit
Net zoals bij diepvriesfruit gaat er bij gevriesdroogd fruit geen smaak verloren. Ook blijven alle voedingswaarden bij het vriesdrogen hetzelfde. Maar door het fruit te vriesdrogen, blijft het langer houdbaar.
Deze ijskristallen vormen snel een laag ijs in de condensorkamer. Door middel van ontdooiing wordt het ijs verwijderd. Als er zich geen ijs meer vormt is het proces klaar en kan de voorraadkamer geopend worden (altijd weer een leuk moment). Dit hele proces duurt ongeveer 14 dagen.