Het bestaat uit lijnolie en natuurlijke, afbreekbare en herwinbare pigmenten. Lijnolieverf is geheel afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu. Reguliere verf die je in de bouwmarkt of de verfwinkel koopt, ook wel plastic houdende verven genoemd, worden gemaakt van aardolieproducten.
Bij lijnolieverf is het bindmiddel gemaakt van lijnolie. Lijnolie wordt gemaakt van vlaszaad, een onuitputtelijke natuurlijke bron. Lijnolie is de best drogende natuurlijke olie. Lijnolieverf was tot na de Tweede Wereldoorlog de standaard.
Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten.Ook beschermt lijnolie houten oppervlakken tegen uitdroging door bijvoorbeeld zonlicht of warmte. Nog een handige tip: zet je kwasten na het schilderen in lijnolie. Dan drogen ze niet uit en kun je ze langer bewaren!
Wat is lijnolie? Lijnolie gebruik je voor veel verschillende dingen. Zo kan je het gebruiken om je kwasten in conditie te houden, het soepel houden van hout en het impregneren van stuivende betonvloeren. Lijnolie gebruik je ook als bescherming ter voorkoming van doorroesten.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Verschil olie en beits
Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn. Voor houtbehandeling buiten kun je in sommige gevallen beter kiezen voor beits in plaats van olie, omdat de weersinvloeden natuurlijk veel groter zijn.
* Het te behandelen oppervlak kun je goed beschermen / impregneren door aan de gekookte lijnolie zo'n 20 % tot 30 % terpentine toe te voegen. De terpentine zorgt ervoor dat het lijnolie diep intrekt. Hoe meer terpentine, hoe dieper de indringing. De terpentine verdampt, waarna het lijnolie achterblijft.
De rauwe lijnolie van Allback kan op 2 manieren worden verwerk: Aanbrengen met een kwast en gebruik warme lucht om de olie te verwarmen om zo de olie dieper te laten indringen in het hout, in laten dringen en overtollige wegnemen met een doek.
Oud hout. Verwijderen kan alleen door schuren. Maar: lijnolie hardt uit - polymeriseert - en is daarna volledig compatibel met alle normale afwerkingen, zeker lakken, vernissen en verven op oplosmiddelbasis.
Dubbel Gekookte Lijnzaadolie
Gekookte lijnzaadolie is uitstekend geschikt voor het impregneren van hout om dit te conserveren maar kan daarnaast ook prima gebruikt worden voor het bewaren van kwasten, het oliën van ladders en dergelijke. Lijnzaadolie kan desgewenst verdund worden met Terpentijnolie. Tip!
Lijnolie kan worden toegepast op alle houtsoorten. Als u echter niet wilt dat uw teak onherstelbaar zwart wordt, raad ik u aan geen lijnolie aan te brengen. Voor alle andere houtsoorten kunt u lijnolie op uw hout aanbrengen met een zachte doek of een kwast. Het hangt af van het oppervlak dat je moet bedekken.
Lijnolie is in veel gevallen de basisstof van de hardhoutolie, en is ook prima aan te brengen met een roller. Kies bij voorkeur een roller die niet heel erg pluist, en die als eigenschap heeft dat het een glad eindresultaat geeft. Deze verfrollers zorgen er namelijk voor dat ook de houtolie beter vloeit.
Wat is nou de beste olie voor je houten broodplank, snijplank of kaasplank? Er zijn heel veel oliesoorten die je kunt gebruiken, maar niet allemaal zijn ze even geschikt. Olijfolie bijvoorbeeld wordt afgeraden. De olijfolie reageert als het wordt blootgesteld aan lucht, en dit komt je plank niet ten goede.
Gekookte lijnolie is verhit tot 270 graden en kan door de oxidatie die er dan plaatsvindt veel sneller drogen. Gekookte lijnolie is zuiverder dan rauwe lijnolie en vergeelt minder. Gezuiverde lijnolie bevat helemaal geen onzuiverheden meer en vergeelt totaal niet.
Je kan bij elke laag steeds iets meer van dit medium gebruikt. Een goede lijnolie is de Van Beek gebleekte lijnolie. Het verhoogt de glans en transparantie en maakt de consistentie van je olieverf gladder.
Langharige varkensharen kwast, speciaal voor het verwerken van verf op lijnoliebasis (Verfolie en Lijnolieverf). Handgemaakt kwaliteitsproduct. De platte vorm van deze kwasten maakt het mogelijk om brede planken en de smalle zijkanten ervan met één model kwast te schilderen.
Gekookte lijnzaadolie is uitstekend geschikt voor het impregneren van hout om dit te conserveren maar kan daarnaast ook prima gebruikt worden voor het bewaren van kwasten, het oliën van ladders en dergelijke. Lijnzaadolie kan desgewenst verdund worden met Terpentijnolie.
Rauwe Lijnolie is geheel voedselveilig en wordt zelfs ook in de keuken gebruikt.
Lijnolie wordt gebruikt voor de verduurzaming van onbehandeld hout. Verdunde lijnolie dringt diep door in het hout, beschermt het hout en geeft het zijn karakteristieke uitstraling. Door de zuurstof in de lucht droogt de olie en dit voorkomt dat er vocht in het hout kan dringen.
De Calciumzeep + lijnolie geeft geen verkleuring en bouwt geen lagen op. Het maakt de vloer echter wel water- en vuilafstotend, en geeft de natuursteen zijn natuurlijke glans en kleur terug.
Verf- en houtrotherstel adviseur
Waarom de (gekookte) lijnolie verdunnen met terpentijn / terpentine? Hiermee vermindert u de conserverende eigenschappen omdat het als oplosmiddel werkt.
Laat de olie goed intrekken. Breng de olie net zo vaak aan totdat het hout helemaal verzadigd is. Gemiddeld heb je daar twee á drie lagen voor nodig.
Wasbenzine is vanwege de samenstelling minder schadelijk dan terpentine of thinner. Wasbenzine kan ook worden gebruikt als verdunner of reinigingsmiddel. Daarnaast kan het worden gebruikt als aanstekerbenzine en in sommige benzinebranders.
Lijnolie. Lijnolie, verkregen uit de zaden van de vlasplant, is al meer dan vijfhonderd jaar het meest belangrijke bindmiddel van olieverf. Andere drogende oliën geven een minder duurzame verflaag, kunnen sterk verdonkeren of hebben een veel te lange droogtijd.
Voor het beschermen en verfraaien van natuursteen, zoals bijvoorbeeold Belgisch Hardsteen, wordt vaak Ruwol Gekookte Lijnolie gebruikt. Ruwol Gekookte lijnolie dringt in de zeer kleine poriën van de steen waardoor het beschermd wordt tegen vuil en water. Deze toepassing is zowel voor binnen als buiten geschikt.