Licht heeft kleur en richting en het kan hard of zacht zijn. Het gaat er zeker niet alleen om hoe helder het licht is: het soort licht bepaalt de kwaliteit van een foto. En die kwaliteit kan je foto's maken of breken.
Er zijn natuurlijke lichtbronnen, zoals de zon, vuur, bliksem, glimwormen. en er zijn kunstmatige lichtbronnen, meestal lampen, bijvoorbeeld de booglamp, gloeilamp, de TL-buis, de ledlamp of de plasmaboog.
Het grote verschil zit hem in het contrast dat je zal zien op de foto: Hard licht zorgt voor harde (afgelijnde) schaduwen waardoor je veel contrast zal krijgen in het beeld. Zacht licht heeft veel minder afgelijnde schaduwen waardoor het contrast ook veel kleiner is in je beeld.
Wat is hard licht? ✅ Licht dat zonder verzachting op een onderwerp valt en komt van een kleine lichtbron, noemen we hard licht. Twee factoren bij hard licht: Zonder verzachting – het licht van de lichtbron valt zonder tussenkomst van diffuus makende objecten direct op het onderwerp.
Bij tegenlicht kun je hele mooie en creatieve foto's met een silhouet maken. Je stelt scherp op je onderwerp. Door een klein diafragma (groot getal) en een korte sluitertijd te gebruiken kun je de foto onderbelichten, zodat er minder details zichtbaar zijn van het silhouet.
Instellingen camera bij vogelfotografie
Fotografeer in diafragma voorkeur (A of Av) en let vervolgens goed op je sluitertijd. Bij stilzittende vogels is een sluitertijd tussen de 1/60 en 1/250 voldoende. Bij vliegende vogels heb je een sluitertijd nodig tussen de 1/500 en 1/2000.
Zacht licht
Het licht is egaal, dat wil zeggen dat er geen diepe schaduwen zijn of hinderlijke reflecties. De foto's zijn meestal wat 'vlak'. Maar wel met veel detail, iets wat vooral belangrijk is in de fotojournalistiek of bij het maken van een portret. De primaire kleuren zijn helder.
In de natuur spreken we per definitie van diffuus of egaal licht, als het zonlicht gelijkmatig wordt gebroken door wolken, nevel of bomen, zodat het zich zacht en egaal verdeelt. Thuis kun je dit effect nabootsen door verlichting die het licht breed verspreidt en op deze manier tevens een zacht lichtoppervlak creëert.
Natuurlijk licht is 'volledig spectrum' en 'dynamisch'. Volledig spectrum betekent dat het licht alle kleuren van de regenboog bevat, waar dynamisch betekent dat de lichtintensiteit en kleurtemperatuur veranderen met het tijdstip van de dag.
LED-lampen zijn energiezuinig: ze zetten maar liefst 50% van de energie om in licht. LED-lampen gaan langer mee: zo'n 50.000 uur! LED-lampen geven direct 100% licht: bij spaar- en halogeenlampen duurt het even voordat hij opgewarmd is en vol licht kan geven.
Met direct licht bedoelen we het licht dat vanuit een lichtbron rechtstreeks op een gebied of object schijnt. Dit licht wordt gecreeërd door een lichtbron met een schijnrichting die een bepaalde focus (stralingshoek) bezit. In de praktijk wordt er een scherp contrast tussen licht en schaduw gecreëerd.
Licht is elektromagnetische straling in het frequentiebereik dat waarneembaar is met het menselijk oog. Het niet zichtbare infrarood, met een iets lagere frequentie, en ultraviolet, met een iets hogere frequentie, worden soms foutief als infrarood licht en ultraviolet licht aangeduid.
Licht is een vorm van elektromagnetische straling, maar dan wel specifiek de straling die waarneembaar is met het menselijk oog. Hieronder zie je het spectrum van elektromagnetische straling dat we kennen en waar licht in dit spectrum valt. Zoals je ziet is zichtbaar licht maar een heel klein deel van het hele spectrum.
Licht ontstaat als atomen veel energie bevatten. De atomen geven die energie af door licht uit te stralen. Kijk naar de zon, onze grootste lichtbron. Die bestaat uit allerlei gezellige gassen, die met elkaar reageren.
Voor een portretfotografie kun je je camera het beste instellen op 1/250 seconde. Personen bewegen nu eenmaal. Wil je een foto maken van een spelend kind, een sporter of een beweeglijk hier, dan kun je je sluitertijd het beste instellen op 1/1000 tot 1/1250 seconde.
Diafragmavoorkeuze (A- of Av-stand) is het populairste belichtingsprogramma onder portretfotografen. Wanneer je deze stand gebruikt hoef je alleen maar zelf het diafragma te kiezen, de camera bepaalt dan zelf de bijpassende sluitertijd. Diafragmavoorkeuze geeft directe controle over de scherptediepte.
Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand. Denk hierbij aan lenzen van minimaal 400mm of meer.
Je kunt vogels het beste in de ochtend of in de avond fotograferen. Deze tijden zijn ze het meest actief met het zoeken naar voedsel, territorium verdedigen, zingen enz. Daarnaast is het vaak rustiger met mensen (die de vogels kunnen verjagen) en het licht is extra mooi.
Licht is eigenlijk zichtbare warmte. Als iets heel warm wordt, gaat het licht geven. Vuur geeft bijvoorbeeld licht. En zo werkt het ook met een kaars; het vlammetje wordt zo snel warm dat het licht gaat geven.
Hoe ziet een lichtstraal eruit? Net als geluid, ziet één lichtstraal eruit als een golfbeweging. Licht beweegt met een snelheid van 300.000 km/s. De snelheid van geluid is 343 m/s.
Door de breking en weerkaatsing van het witte zonlicht in waterdruppels wordt het gehele kleurenspectrum die we met onze ogen kunnen waarnemen zichtbaar. De grootste bron van zichtbaar licht op aarde is afkomstig van de zon en zonder dit zonlicht was er geen leven op aarde mogelijk.
Er zijn veel verschillende soorten straling. De minst energieke zijn radiogolven, in het midden hebben we zichtbaar licht en de meest energierijke straling is gammastraling. Zichtbaar licht is dus niks speciaals.