Waarom hebben orthodoxe joden krullen bij hun oren? Met hun krullen en zwarte hoed en jas tonen orthodoxe joden hun sterke geloof. Orthodoxe joden laten het haar bij de slapen groeien omdat in hun heilige boek, de Thora, staat dat zij geen haar rond de oren mogen afronden en hun baard niet kort mogen knippen.
Door het dragen van het keppeltje laat hij zien dat hij zich onderwerpt aan iemand die boven hem staat. En wie staat er boven de mens? De Eeuwige, de Schepper. Het dragen van een keppeltje komt voort uit de Joodse regel dat men van buiten toont wat men van binnen gelooft.
Orthodoxe joden volgen heel nauwkeurig de wetten en voorschriften uit de joodse geschriften. Ze dragen wat meer traditionele kleding en de jongens en mannen hebben vaak lange krulletjes langs hun gezicht en een keppel of hoed op hun hoofd. De liberale joden gaan wat moderner om met de joodse wetten en voorschriften.
Het traditionele Jodendom kent veel stromingen: van liberaal tot ultra-orthodox. Orthodoxe joden accepteren de Thora als strikte waarheid en leven de joodse wetten volledig na. De zeer orthodoxe joden zijn herkenbaar omdat zij zich in het zwart dragen.
Volgens de joodse spijswetten mag bijvoorbeeld alleen vlees gegeten worden van dieren met gespleten hoeven die herkauwen: vlees van koeien en schapen mag dus wel, maar dat van varkens niet, want die herkauwen niet. Uit het water mogen alleen dieren gegeten worden met vinnen en schubben, dus geen schaaldieren of paling.
De geschiedenis van het Joodse volk begint bij de drie aartsvaders Abraham, Izaäk en Jakob, met wie God (in het Hebreeuws: JHWH: Jahweh) een verbond had gesloten. Omdat zij waren uitgekozen werden zij en hun nakomelingen gezien binnen het Jodendom als het uitverkoren volk, met Israël als door God uitverkoren land.
De Davidster of het Davidschild is het bekendste symbool van het Jodendom. Het is een zeshoekige ster die bestaat uit twee in elkaar geschoven driehoeken, het hexagram. De Davidster is genoemd naar het 'Schild van Koning David' dat hij volgens een legende droeg.
Rustdag voor joden: sabbat
Joden zetten de sabbat op vrijdagavond in met het branden van kaarsen. Op zaterdag gaan ze drie maal naar de synagoge om te bidden en eten ze een feestmaal met de familie. Tijdens de sabbat mogen joden niet werken. Maar ze mogen ook geen vuur aansteken of voedsel koken op een brandend vuur.
Er wonen ongeveer 30.000 Joden in Nederland. Dat is ongeveer 2 ‰ van de bevolking. Daarmee is Nederland een relatief middelgrote Joodse gemeenschap.
Ook nu nog spreken, vooral orthodoxe Joden, talen die vele oude Hebreeuwse woorden bevatten, zoals Jiddisch, Aramees, Ladino, en Judeo-Arabisch. Deze variëteiten van bijvoorbeeld Engels, Frans, Duits, Russisch, samen met de oud-Hebreeuwse woorden, kunnen als nieuwe talen worden opgevat.
De meerderheid van hen woont in Amsterdam en in Amstelveen. Een aanzienlijk deel van hen, waaronder vrijwel alle traditioneel-religieuze joden, woont in de Amsterdamse wijken Rivierenbuurt, Oud-Zuid en Buitenveldert.
Aas en insecten met vleugels zijn verboden en niet alle vogels mogen gegeten worden. Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen.
Er zijn zowel religieuze als etnische scheidslijnen: zo zijn er seculiere, liberale, orthodoxe en ultra-orthodoxe Joden. Maar er zijn binnen al die religieuze categorieën ook weer (cultuur)verschillen tussen Joden uit bijvoorbeeld Marokko (Sefardisch), Polen (Asjkenazisch) of Jemen (Mizrachi).
Het joodse Williamsburg is een betrekkelijk arme wijk: de helft van de veertigduizend joden leeft onder de armoedegrens.
Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge. Bij het morgengebed dragen de mannen behalve hun keppeltje, ook een gebedskleed of tallith. Op werkdagen dragen strenge joden 's morgens ook twee gebedsriemen met daaraan twee kleine doosjes.
Het einde van Sabbat is bij zonsondergang op zaterdagavond. Voor de Joden is Sabbat één van de heiligste dagen. Het heeft alles te maken met de schepping van de wereld. God rustte op de zevende dag (Sabbat in het Hebreeuws) van de schepping van hemel en aarde.
Sjabbat vindt plaats vanaf vrijdagavond en duurt tot zaterdagavond. De zaterdag is de zevende dag van de joodse week en dient volgens de voorschriften in de Tenach in de eerste plaats te worden gevierd door een onthouding van alle arbeid.
Je bent dus Jood of Jodin van geboorte. Als je dat niet bent kan je Jood of Jodin worden. Maar het Jodendom is geen geloof dat tracht mensen te bekeren tot het Jodendom.
Blauw is een traditionele kleur in het jodendom. De blauwe strepen in de Vlag van Israël zijn ontleend aan de blauwe strepen op de talliet, de traditionele gebedsdoek. Dit gaat terug op de vermelding van een bepaalde blauwe kleurstof (tekhelet) in de Hebreeuwse Bijbel.
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
Het Christendom is ontstaan is uit het Jodendom. Beide geloven in dezelfde G'd, zingen dezelfde psalmen, lezen uit dezelfde (eerste 5) boeken van de bijbel, kennen alle boeken van het Oude testament.
Volgens de Joodse religieuze wet ben je dan niet Joods, het Jodendom wordt namelijk alleen doorgegeven via de bloedlijn van de moeder.
Het Jodendom is de oudste van de drie.