Octopus heeft de sterkste smaak. Inktvis en Zeekatten hebben tien tentakels.
Inktvis is eigenlijk een soortnaam en niet de naam voor één dier. Ook al is een octopus een inktvis, ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een octopus heeft bijvoorbeeld maar 8 tentakels, terwijl alle andere inktvissen er 10 hebben. De twee extra tentakels zijn langer dan de andere 8.
Octopus is verschrikkelijk lekker. Het spierweefsel van inktvissen en octopussen is heel fijn, de vezels zijn meer dan tien keer dunner dan die van gewone vissen. Maar daarom bevatten ze wel heel veel collageen, bindweefsel. Vandaar dat het vlees snel rubberachtig kan worden.
Inktvisinkt en zwarte pasta hebben een licht zilte smaak. De inkt is afkomstig van de inktvis en hierdoor heeft de inkt een licht zilte smaak.
In het midden van de octopus is een bol te zien die lijkt op een oog, verwijder dit harde deel van de octopus. Snijd vervolgens de tentakels los. Verwijder de huid van de tentakels zodat het vlees overblijft. Verwijder als laatste ook de huid van de mantel.
Octopus heeft de sterkste smaak. Inktvis en Zeekatten hebben tien tentakels.
Meer informatie. Inktvisinkt wordt vooral gebruikt om gerechten kleur te geven, het heeft geen uitgesproken smaak. De inkt wordt gebruikt voor pasta, maar ook in risotto en paëlla kom je hem tegen. Een zakje bevat 4 gram.
In Japan eet men sashimi van octopus (rauw dus). In Korea eet men het zo rauw dat de tentakels op het bord nog bewegen in de sesamolie en de zuignapjes zich in een soort stuiptrekking aan je tong vastzuigen (filmpje).
Je kunt je afvragen wat inktvisinkt aan smaak toevoegt aan gerechten. Verwacht daarbij geen verbluffend smaakverschil, hooguit een subtiel vleugje zilt.
Smaak en bereiding
Verse pijlinktvis is verre van taai of rubberachtig. Inktvis moet heel kort gebakken of geroosterd worden, anders wordt deze taai.
De zachtzinnigste en minst bewerkelijke manier is de inktvis een nacht in de vriezer leggen. Op deze manier worden de eiwitten ook afgebroken én wordt het vlees malser. In een marinade wordt octopus ook mals. In dit geval breekt het zuur – citroensap of azijn – in de marinade de eiwitten af.
De inktvis opzetten met 1 kopje olie, 2 glazen droge rode wijn, laurier en peper. Op een laag pitje laten koken (af en toe controleren of er nog vloeistof in de pan zit, zonodig toevoegen) tot inktvis gaar is (ongeveer 1 uur). Hierna in stukjes snijden.
Bovendien bestaat er geen tegengif. De inktvis laat meestal alleen zijn mooie blauwe ringen zien als hij zich bedreigd voelt en op het punt staat om zijn gif te gebruiken. Wie gebeten wordt, raakt eerst verlamd en kan binnen drie minuten dood zijn. Dat is dan wel afhankelijk van de hoeveelheid ingespoten gif.
Hun 'kop' bevat ontzettend grote hersenen en een ingewikkeld zenuwstelsel dat net zoveel zenuwcellen bevat als dat van een hond. Bij ons is dat stelsel gebundeld in onze hersenen, maar bij octopussen zijn de 500 miljoen zenuwcellen verspreid over het hele lichaam.
Daarom is er ook maar 1 persoon voor wie het verboden is de vis te eten: de Japanse keizer!!! Volgens bronnen smaakt fugu een beetje flauw. Dus bij het eten gaat het misschien meer om de kick, dan de smaak.
Die enge zuignapjes op de tentakels van alle inktvissen? Die kun je gewoon opeten. Pijlinktvis en sepia die in Nederland op de markt komen, kun je zo eten. Octopus heeft een behandeling nodig.
Alle inktvissen zijn carnivoren. Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis, krabben, kreeften en weekdieren die ze met de zuignappen op hun grijparmen vangen.
Naast dat de inkt handig is voor de vis zelf, kunnen we er ook heerlijk mee koken. Zo wordt het regelmatig gebruikt bij gerechten als paella, risotto en pasta, maar ook werd de wereldberoemde zwarte burger gekleurd met inktvisinkt. Dit kun je kopen bij de betere vis- of delicatessenwinkel, of online.
Inkt wordt gemaakt van een kleurpoeder en een bindmiddel. Het bindmiddel kan van alles zijn, een soort olie, water of acryl. Vroeger werd dit met de hand gemaakt en was inkt ook erg duur. Tegenwoordig wordt inkt vooral in de fabriek gemaakt.
Octopus valt onder de term inktvis omdat ze ook inkt maken om zich te beschermen. Er zijn lichamelijke verschillen tussen een octopus en andere soorten inktvis.
Het vlees van de inktvis is bijzonder rijk aan cholesterol. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van inktvis. Behoort tot de schaal- en schelpdieren.
Er zitten 36 kilocalorieën in 1 stukje (50 gram) inktvis.