Sinds 1981 neemt het percentage vrouwen dat de pil slikt jaarlijks toe, van 27 (1981) tot circa 45 (1994). Daarna neemt het pilgebruik iets af, tot 42 procent in 2002. De lichte afname van het pilgebruik de laatste jaren komt door de ziekenfondsverzekerde vrouwen.
Tijdens de zaadlozing trekken de zaadblaasjes en de prostaat ritmisch samen en stoten de zaadcellen en het vocht naar buiten. Het volume van een zaadlozing (het ejaculaat) is niet altijd even groot en ligt normaal tussen de twee en zes milliliter.
Conclusie: hoe vaak kun je het beste een zaadlozing hebben voor een goede zaadkwaliteit? De optimale frequentie van een zaadlozing zou 2 à 3 dagen zijn.
De meeste jongens krijgen hun eerste zaadlozing tussen hun elfde en zestiende jaar. Meestal zijn de zaadcellen in de eerste zaadlozing nog niet zo sterk en gaan ze snel dood. Na ongeveer een jaar zijn jongens optimaal vruchtbaar.
Slikken doen we zeer vaak; zo'n 3000 keer per dag. Naast het doorslikken van eten en drinken, slikken we ons speeksel weg. Overdag doen we dit zo'n twee keer per minuut, 's nachts een keer per minuut. Slikken is voor een groot deel een reflexmatig proces.
De beste manier om een (grote) capsule of tablet door te slikken is als volgt: neem eerst een slok water, maar slik het niet door!Stop de tablet in je mond, sluit je mond weer en slik het geheel in één keer rustig door.
Kauw- en slikproblemen, ook wel dysfagie genoemd, kunnen diverse oorzaken hebben, zoals aangeboren afwijkingen, een hersenbloeding (CVA) en veroudering van weefsel en structuren in de mond, keel en slokdarm. Ongeveer 0,3 procent van de Nederlandse bevolking heeft slikproblemen.
Er zijn meerdere oorzaken voor slikstoornissen:
ziekten in het hoofd/halsgebied (bv. kanker in de keel en/of mond) na een beroerte heeft iemand vaak (tijdelijk) een slikstoornis. verder kunnen alcoholverslaving, een afwijking in de bouw van de slokdarm of een tumor in de slokdarm slikstoornissen veroorzaken.
Slikken doen we zeer vaak; zo'n 3000 keer per dag. Naast het doorslikken van eten en drinken, slikken we ons speeksel weg. Overdag doen we dit zo'n twee keer per minuut, 's nachts een keer per minuut. Slikken is voor een groot deel een reflexmatig proces.
Als een kind 1 of 2 pillen inneemt zal het hoogstwaarschijnlijk geen symptomen krijgen. Een grotere hoeveelheid anticonceptiepillen kan aanleiding geven tot digestieve symptomen, zoals misselijkheid of braken. Deze symptomen zijn tijdelijk en kunnen worden behandeld zoals gebruikelijk.
Kun je aankomen door de pil? Wanneer je begint met het slikken van de pil, dan kan je lichaam door de hormonen in de pil wat meer vocht vasthouden.
Bij hartkramp zijn er verschillende medicijnen die nodig kunnen zijn. Als u een aanval heeft: een pil of spray onder de tong (nitraat). Elke dag een bloedverdunner (acetylsalicylzuur). Dit medicijn zorgt ervoor dat er geen klontjes (stolsels) in uw bloed komen.
Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden. De behandeling bestaat uit adviezen van de fysiotherapeut over het hoesten, het slijm dunner maken met medicijnen zodat het makkelijker opgehoest kan worden en/of de hoeveelheid slijm minderen met medicijnen.
Meer dan 40 verschillende spieren en 5 hersenzenuwen zorgen voor de slikbeweging. Een normale slikbeweging duurt korter dan 2 seconden.
Slikken doen we zeer vaak: speeksel wordt overdag twee maal per minuut weggeslikt en tijdens slaap ongeveer eenmaal per minuut. Slikken lijkt eenvoudig, maar is in werkelijkheid een zeer ingewikkeld samenspel van diverse spieren en zenuwen. Hierbij spelen timing, coördinatie, gevoel en spierkracht een grote rol.
'Als er geen vloeistof aanwezig is in de maag waarin de pillen kunnen oplossen, dan gaat een groot deel ervan via het maag-darmkanaal zo weer naar buiten. De werkzame stof is niet eens vrijgegeven. Op die manier medicatie slikken heeft weinig tot geen effect.
De anticonceptiepil is betrouwbaar. Als je de pil elke dag op dezelfde tijd slikt en op tijd (binnen 7 dagen) begint met je nieuwe pilstrip, is de kans op zwangerschap ongeveer 0.3%. Omdat je met de pil gebruiksfouten kunt maken, raakt toch 7% zwanger. Je kunt de pil te laat innemen of vergeten.
Er is is geen onderzoek dat aantoont dat vrouwen blijvend aankomen door het slikken van de pil. De moderne anticonceptiepil bevat namelijk zo'n lage dosis aan oestrogeen, dat dit in principe niet kan zorgen voor gewichtstoename.
Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen.
Ongesteld en toch zwanger terwijl je de pil gebruikt
Echter heb je bij correct gebruik van de pil toch tussen de 0,2% en 10% kans op zwangerschap. Daarnaast is de kans op zwangerschap, terwijl je ongesteld en aan de pil bent, afhankelijk van een aantal factoren waar je zelf invloed op hebt.
Maak de stopweek nooit langer dan 7 dagen. Als je langer dan 7 dagen stopt met de pil, ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap.
Probeer het slikken met de goede tonghouding met vast voedsel (fruit, brood, vlees, enzovoort). Doe dit eerst met je lippen breed open (zodat je kunt zien wat je doet) en als dat goed gaat met je lippen dicht. Blijf wel goed voelen of je tongpunt tegen het klak-plekje blijft staan.
De huig sluit tijdens het doorslikken van eten/drinken de neus af. Op deze manier komt er geen eten de neus in. Haal je de huig helemaal weg, dan komt er eten de neus in. Soms wordt wel eens een stukje van de huig weggehaald bij ernstig snurken, maar dat is een zeer dubieuze methode.