Groente, denk aan komkommer, minitomaatjes en mini worteltjes. Gedroogd fruit is ook erg lekker, denk aan abrikoos en dadels. Vul aan met bijvoorbeeld jam of vijgenchutney, lekker bij de oude kaas! Crackers en ander knapperig brood, zoals pane carasau.
Een ronde wijn past goed bij een roomsaus, een stevige rode wijn met tannine past goed bij rood vlees.Daarnaast gaan zoute en zilte gerechten – zoals oesters of vis – goed samen met een strakke wijn die wat meer zuren heeft.
Een gerecht met een saus op basis van room combineert uitstekend met rode wijn , terwijl een gerecht met een saus op basis van tomaten goed samengaat met witte wijn, omdat deze de zuurgraad van de wijn aanvult.
Zorg voor harmonie. Bij gerechten die een 'strak' mondgevoel geven, kun je het beste wijnen serveren met een hoge zuurgraad. De combinatie van het 'strakke gerecht' met de zuren in de wijn, maakt zowel het gerecht als de wijn ronder van smaak. Denk hierbij aan zoute gerechten, maar ook aan zilte en zure gerechten.
Voor witte wijn kun je denken aan kipfilet, gerookte zalm of garnalen. Wat betreft rosé past charcuterie, gegrilde kip of tonijnsalade goed bij de wijn. Het belangrijkste is om te experimenteren en combinaties te vinden die jij lekker vindt. Proost!
Groente, denk aan komkommer, minitomaatjes en mini worteltjes. Gedroogd fruit is ook erg lekker, denk aan abrikoos en dadels. Vul aan met bijvoorbeeld jam of vijgenchutney, lekker bij de oude kaas! Crackers en ander knapperig brood, zoals pane carasau.
Andere geweldige snacks die bij witte wijn passen zijn onder andere ongerijpte Chardonnay en pretzels, aardappelchips en mousserende witte wijn, en Chardonnay en pinda's . Deze tips voor het combineren van witte wijn zouden u geweldige ideeën moeten geven voor uw volgende maaltijd.
Volle witte wijn past goed bij romige gerechten als romige soep, pasta met room, lasagne, Franse keuken.Maar ook bij schaaldieren, kip en ander gevogelte. Welke wijnen: chardonnay, sémillon, viognier, marsanne en roussanne.
Succesvolle wijncombinaties verbeteren de eetervaring – en versterken mogelijk de smaken, texturen en kwaliteiten van het eten . Advies van een bekwame sommelier of bedienend personeel kan gasten aanmoedigen om avontuurlijker te zijn door het vertrouwen te geven dat hun selecties goed bij elkaar passen.
Droge witte wijn past goed bij gerechten met groenten zoals salade, gesauteerde groenten en geroosterde groenten.Maar ook bij stevige vis en kip.
Fruit kan worden geserveerd bij wijnproeverijen om de smaakpapillen te neutraliseren . Voor dit doel moeten fruitsoorten zijn die niet te sterk van zichzelf smaken en weinig zuur zijn, zoals rijpe appels en/of peren.
Een probleem voor zowel wijnprofessionals als doorsnee wijndrinkers: uw favoriete seizoensgroen op het bord kan de ogenschijnlijk ideale wijn in uw glas vernietigen. Asperges, spruitjes, broccoli, bloemkool, kool en zelfs de geliefde boerenkool bevatten allemaal hoge niveaus organozwavelverbindingen, oftewel gewoon zwavel.
Een complementaire pairing creëert balans door complementaire smaken en aroma's.Een congruente pairing creëert balans door gedeelde smaakcomponenten te versterken .
Een goede vuistregel is om rode wijnen te combineren met rood vlees en vette, stevige gerechten . Witte wijnen zijn het beste bij lichtere smaken, perfect voor vis en gevogelte.
Het dessert
Een wijntje die erg goed bij deze gang past is de rosé dessertwijn of een mousserende rosé. Door de soepe tonen en frisse smaak sluit deze wijn erg goed aan bij zoete hapjes zoals macarons (met slagroom). Macarons zie je erg vaak terugkomen bij de High Tea, het zusje van de High Wine.
Toen de Here Jezus het Avondmaal instelde deed hij dit tijdens het vieren van het Pascha. Bij Joodse traditionele feesten was het gebruikelijk om zogenaamde Kiddush wijn te schenken. Dit is zoete rode wijn. Sindsdien is het gebruikelijk om ook zoete wijn te gebruiken bij de viering van het Heilig Avondmaal.
Belangrijk bij wijn en spijs combinaties
Naast of het gerecht bestaat uit vis, vlees of groenten, zijn sauzen en andere smaakmakers net zo belangrijk. Misschien zelfs nog wel belangrijker. Zo dendert een zware saus, zoals bijvoorbeeld een peper- of blauwe kaassaus, met gemak over een lichte wijn heen.
Witte wijncombinaties zijn onder andere wit vlees, witte vis en pasta . Rode wijnen zijn het meest geschikt voor rood vlees en desserts. Roséwijncombinaties zijn onder andere zeevruchten. Mousserende wijnen moeten worden gecombineerd met schelpdieren, fruit en kaas.
Zout en zuur in voedsel zorgen ervoor dat wijnen ‘zachter’ smaken , wat resulteert in wijn die minder droog, bitter, zuur en wrang smaakt.
Shortbread Biscuits : De boterachtige rijkdom van shortbread past bij de romige tonen van Chardonnay. Witte chocolade: De romige zoetheid van witte chocolade past goed bij dessertwijnen of een Moscato. Citroenkoekjes: Deze passen goed bij fruitige, zure witte wijnen zoals een Riesling, wat een pittig, verfrissend contrast toevoegt.
Lichte, frisse wijnen: voorbeelden van lichte en frisse witte wijnen zijn Sauvignon Blanc en Pinot Grigio. Bij deze lichte wijnen passen ook lichte snacks. Voorbeelden zijn crackers, olijven of hummus.
Chardonnay bij gegratineerde gerechten
Schaal- en schelpdieren maakt u ook altijd bij met een mooi glas chardonnay. Voor stevige gerechten, zoals pompoenrisotto, quiche, gerookte kip, gevogelte en varkensvlees is een volle stevige, houtgelagerde chardonnay de beste keus.
Combineer rode wijn met rood vlees en witte wijn met wit vlees
Een van de bekendste principes bij het combineren van eten en wijn is om rode wijn te combineren met rood vlees en witte wijn met wit vlees. De tannines in rode wijn kunnen interacteren met de eiwitten in vlees, waardoor de smaken worden versterkt en een aangename smaaksensatie ontstaat.
Droge witte wijn
Combineer deze wijnen met geroosterde groenten, oesters, geitenkaas, verse kruiden, lichte sauzen en gegrilde vis . Droge witte wijnen hebben vaak smaken van peren, citroenen, meloenen en zoete specerijen. Deze smaken zijn perfect voor het maken van congruente wijncombinaties.
SNACKS OM TE SERVEREN MET PROSECCO
Antipasti: denk aan licht gezouten items, zoals verse zeevruchten of vleeswaren, zoals flinterdunne prosciutto of parmaham om de delicate bloemige tonen van prosecco naar voren te brengen. Serveer met Italiaans brood, olijfolie en balsamicoazijn om in te dippen. En vergeet de olijven niet!