De eerste kilometerlange aanvoerleiding wordt in Pergamon gebouwd, zo'n 200 jaar VC. De Grieken voeren als eersten water onder hoge druk aan dankzij het principe van de communicerende vaten. In het Romeinse Rijk kent de watervoorziening een grote groei.
De Oude Egyptenaren waren de eersten die hun eigen watervoorziening probeerden te regelen. Zo'n 7.000 jaar geleden begonnen ze met het graven van waterputten, waarvan ze de wanden bekleedden met bamboetwijgen.
Gek genoeg weet niemand precies waar al dat water vandaan komt. Water bestaat uit waterstof (H) en zuurstof (O) – twee elementen die veel voorkomen in het heelal. Maar de aarde is ruim 4,5 miljard jaar geleden samengeklonterd uit kleinere hemellichamen, en daarbij kwam enorm veel warmte vrij.
Volgens naturalisten is het eerste leven, in de vorm van eencellige bacteriën, in water ontstaan. Diep onder de grond is water gevonden dat 2 miljard jaar oud zou zijn, met sporen van organische stoffen.
Waar komt drinkwater vandaan? Drinkwaterbedrijven winnen water uit de grond, uit rivieren, rivieroevers of uit de duinen. Vitens gebruikt voornamelijk grondwater om drinkwater te maken. Water dat ooit als neerslag op aarde terechtgekomen is of is meegevoerd door rivieren en uiteindelijk de grond in gesijpeld.
Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland, ook bij een tijdelijk watertekort op tropische dagen, geen zorgen te maken over de drinkwatervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen.
Hoewel water zelf de aarde niet kan verlaten, concludeerden onderzoekers dat hydrogen (waterstof) dat wel kan en doet. Even om op te frissen: water bestaat uit waterstofmoleculen en zuurstofmoleculen, oftewel H20.
Water heeft een buitengewoon grote soortelijke warmte; voor water in vloeibare vorm is dit 4186 joule per kilogram per kelvin. Dat wil zeggen dat er 4186 joule nodig is om een liter water een graad in temperatuur te doen stijgen.
Ongeveer 70% van het aardoppervlak is bedekt met water. Maar water bevindt zich ook in de lucht als damp en onder de grond in watervoerende lagen als grondwater. De totale watervoorraad op aarde is 1400 miljoen km3 ( 1 m3 water is gelijk aan 1.000 liter water.)
Volgens Discovery News verandert 'oud' water inderdaad van smaak, maar het is niet gevaarlijk om te drinken. De koolstofdioxide in de lucht lost op in het water, waardoor het koolzuur ontstaat.
Bijvoorbeeld door gleuven in rotsen te hakken of geulen in het zand te maken. Later werden holle palmbomen gebruikt om water te transporteren. In China en Japan hadden ze een soortgelijk systeem: daar gebruikten ze buizen gemaakt van bamboe.
Een zuigeling bestaat dan weer voor 75 procent uit water; een embryo zelfs voor 80 procent.” “Het grootste deel van dat water – bij een volwassen man toch al gauw zo'n 45 liter – zit in de cellen van ons lichaam: een cel is eigenlijk een zakje water met daarin verschillende structuren.
De belangrijkste wetenschappelijke theorie over het ontstaan van leven is abiogenese. Deze theorie gaat ervan uit dat de bouwblokjes van eiwitten, aminozuren, spontaan zijn ontstaan uit de gassen die in de atmosfeer van de jonge aarde aanwezig waren in combinatie met het water, de bodem en de hoge temperatuur.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Zwitserland biedt het beste kraantjeswater aan ter wereld. Het evenaart zelfs de kwaliteit van flessen mineraalwater, alleen is het bijna vijfhonderd keer goedkoper. De Noren hebben een speciaal systeem ontwikkeld om grondwater optimaal te beschermen.
In veel landen is het daarom beter gebotteld water te drinken als je niet ziek wilt worden van kraanwater. Je zou dus kunnen zeggen dat flessenwater het schoonste drinkwater ter wereld is.
Amper 3 op de 10 Congolezen hebben zuiver drinkwater, nochtans is Congo het land met het meeste water in Afrika. Congo bestaat 60 jaar als onafhankelijk land. Een van de grote problemen van vandaag is het tekort aan drinkwater.
Dit kan je niet drinken. Water waar geen of heel weinig zout in is opgelost, is zoet water. Maar 2,5 procent van al het water op de planeet is zoet. Het grootste gedeelte van dit zoete water is bevroren en niet drinkbaar.
Er komt op aarde geen water bij en er gaat niets af. De hoeveelheid water op aarde blijft gelijk. Je kunt geen water bijmaken. Wel verandert de toestand en positie van het water op aarde steeds: ijs, water in de lucht, wolken, vloeibaar water in zee, rivier en grondwater.
Begin 's ochtends met 2 glazen water op nuchtere maag om het waterverlies tijdens 8 uur slaap te corrigeren, 3 glazen water in de middag en 3 glazen water in de avond. Wanneer je een dorstgevoel krijgt, kom je eigenlijk al 2-3 glazen water tekort.
Gekookt water dat is afgekoeld moet je niet opnieuw aan de kook brengen voor consumptie.
Wit water wordt veroorzaakt door luchtbelletjes die in het water terechtkomen als gevolg van werkzaamheden. Als u een glas wit water laat staan, ziet u dat het water na een paar minuten weer helder wordt. U kunt het water gewoon drinken en hoeft geen actie te ondernemen.
Het einde van de zon
Dat gebeurt over ongeveer 5 miljard jaar, als de zon is opgebrand. Een ster die geen waterstof en helium meer heeft om aan fusie-energie te komen zal in intensiteit afnemen maar heel erg opzwellen. De zon zal naar schatting zo groot opgeblazen worden dat de aarde erdoor wordt verzwolgen.
De oceaan is een doorlopende massa van zeewater die ruim zeventig procent van de aarde bedekt. Oceaanstromingen bepalen het wereldwijde klimaat en ondersteunen een caleidoscopische veelheid van zeeleven. De mens is afhankelijk van deze woelige wateren om comfortabel te leven – en om te overleven.
Ongeveer 365,5 miljoen km² van het aardoppervlak (71%) is met water bedekt tegen 144,5 miljoen km² (29%) land.