4-6 maanden - Speel- en ontdekkingsfase: Het hondje speelt veel en gaat steeds meer op ontdekking maar is nog makkelijk af te leiden met leuke nieuwe speeltjes. Belangrijk is de hond in deze fase vaak bij je te roepen en te belonen als hij komt.
Puppy's jonger dan zes maanden mogen niet langer dan twee uur alleen worden gelaten. En het is een goed idee om de tijd die ze alleen doorbrengen geleidelijk op te bouwen om te voorkomen dat ze verlatingsangst krijgen.
8 tot 14 maanden
Ook vindt je hond het tijdens deze fase van de puberteit het allemaal een beetje spannend en ontwikkelt hij angsten – ook wel de angstfase genoemd en deze fase staat nog beter bekend als de moeilijkste leeftijd van je hond.
Een puppy van 4 maanden mag maximaal 20 minuten per dag wandelen. Dit wordt elke maand 5 minuten meer. Als je pup eenmaal 5 maanden is, dan mag zij 25 minuten per dag wandelen. En bij 6 maanden is dat een half uur.
Tussen de 15e en de 21e dag van z'n leven verandert er veel in het gedrag van de pup; opvallend hierbij is dat de eerste zintuiglijke, motorische en fysiologische vaardigheden van volwassen dieren nu voor het eerst bij de pup zichtbaar worden.
De puberteit is vaak het heftigst rond de leeftijd van 18 maanden. Daarna zal je merken dat je pup weer wat rustiger en evenwichtiger wordt. In de leeftijd tussen 24 en 30 maanden hebben de hersenen van jouw hond zich volledig kunnen ontwikkelen en breekt de periode van volwassenheid aan.
Wanneer een hond zeer zelfverzekerd is tegenover andere honden, zoals er ook dominante mensen zijn, spreken we van een dominante hond. Een dominante hond is over het algemeen niet agressief en vecht niet. Dit heeft hij niet nodig, door zijn lichaamstaal kan hij een andere hond precies duidelijk maken wat hij vindt.
1 tot 3 keer per dag poepen is normaal.
Puppy's poepen meestal wat vaker: een puppy eet relatief meer dan een volwassen hond, ze hebben de energie hard nodig. Dus is het logisch dat puppy's meer poepen, en doordat ze vaker eten ,kan de ontlasting ook vaker komen.
Volgens de Amerikaanse Kennel Club mogen puppy's jonger dan 10 weken niet langer dan een uur alleen gelaten worden. Van 3-6 maanden mogen ze niet langer alleen gelaten worden dan hun leeftijd in maanden (bijvoorbeeld, puppy's van 3 maanden mogen niet langer dan 3 uur alleen zijn).
Hoe laat laatste rondje puppy? Het laatste rondje met je puppy doe je het beste vlak voordat je gaat slapen. Voor de ene persoon is dat om 21:00 uur 's avonds en iemand anders gaat pas om 01:00 uur slapen.
4-6 maanden - Speel- en ontdekkingsfase: Het hondje speelt veel en gaat steeds meer op ontdekking maar is nog makkelijk af te leiden met leuke nieuwe speeltjes. Belangrijk is de hond in deze fase vaak bij je te roepen en te belonen als hij komt.
De wegloopfase kan totdat de hond 8 maanden oud is duren. Ondertussen start vanaf 16 weken ook de juveniele fase. Deze fase eindigt als de puppy geslachtsrijp is. Het verschilt per puppy wanneer ze geslachtsrijp zijn: dit kan rond 4 maanden zijn, maar ook rond 6 tot 8 maanden.
Na drie weken beginnen puppy's schrikreacties te vertonen als zij een hard geluid horen. Ze proberen te staan, lopen en doen een eerste poging om te blaffen. Honden hebben, net als mensen, eerst melktanden welke in deze leeftijdsfase doorkomen.
Hoe ouder de pup wordt, hoe minder per kg lichaamsgewicht je hoeft te voeren. Ongeveer 20-40 gram per kg lichaamsgewicht, kleine en actieve honden hebben vaak meer nodig. Hoeveel maaltijden per dag? 6- 12 maanden: 2 keer per dag.
Er zijn veel verschillende gedragingen die uw hond kan laten zien als hij verlatingsangst heeft. Veel honden zullen janken, blaffen of piepen. Ook komt geregeld voor dat honden gaan slopen, vaak bij plaatsen waar u bent weggegaan zoals krabben aan de deur of vloer maar ook wel andere voorwerpen of meubilair.
De ene hond wil het liefst zo vaak en zo lang mogelijk een dutje doen. De ander wil het liefst de hele dag met een tennisbal spelen. Daarnaast heb je honden die dolgraag aan het werk gaan voor hun baasje. Wanneer ze goed zijn opgeleid, zijn ze gedreven om klusjes in en rond het huis te doen.
Pups: één uur per elke maand (dus een pup van drie maanden kan drie uur wachten) Volwassen honden: Van één jaar en ouder: maximaal acht uur, maar idealiter niet meer dan zes uur.
Zodra je hond zich comfortabel begint te voelen in de bench, kun je de periodes langer maken. Puppyleeftijd en de maximaal aangeraden tijd in een bench: 8–10 weken: 30–60 minuten. 11–14 weken: 1–3 uur.
Naarmate je puppy ouder wordt, kan hij zijn blaas beter onder controle houden en hoeft hij minder vaak uitgelaten te worden. Je kunt je puppy nu elke 3 uur uitlaten, inclusief 's nachts. Hij moet ook worden uitgelaten na elke maaltijd en na het slapen.
Wanneer je pup zijn behoefte wil doen, kun je dit herkennen aan een aantal signalen. Zo snuffelt hij op de grond, loopt hij rondjes en/of hurkt hij. Wanneer je dit ziet, til je je puppy meteen op en zet je hem buiten neer. Hierdoor leert hij dat hij buiten moet plassen.
Dus hoeveel mag je jouw lieve pup nou eigenlijk geven? Vaak wordt op die vraag als antwoord "de 10% regel" gegeven. Dat betekent dat het aantal calorieën van de snoepjes ongeveer 10% mag zijn van wat je pup per dag aan calorieën binnen mag krijgen.
Een gelukkige hond is een relaxte hond.
Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is.
Hier zijn enkele tips om je te helpen je hond te begrijpen en hem of haar te helpen: Geef aandacht: Als je hond zijn poot op je legt, betekent dit waarschijnlijk dat hij aandacht wil. Geef hem dus de aandacht die hij nodig heeft, speel met hem, knuffel hem of geef hem wat lekkers.
Een hond komt graag bij je liggen op bed of de bank, dit komt omdat ze veiligheid zoeken, niet omdat ze de leiding willen overnemen. Gaat een hond bovenop je liggen, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken, dit is geen dominantie maar genegenheid.