Waar je kind recht op heeft dat hangt af van een aantal dingen. Zo heeft je kind alleen recht op studiefinanciering als het gaat om een voltijd of duale opleiding. Ook mag je kind bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 30 jaar op het moment dat de studiefinanciering ingaat.
Wie heeft recht op studiefinanciering? Iedere Nederlander jonger dan 30 heeft recht op studiefinanciering. Je moet voor je dertigste begonnen zijn aan een opleiding. Word je ouder dan dertig terwijl je al met je studie begonnen bent, dan maakt dat niet uit.
U krijgt studiefinanciering als u een opleiding volgt aan een erkende hogeschool of universiteit. Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen, zoals basisbeurs, aanvullende beurs, lening, studentenreisproduct en collegeldkrediet.
Voor de aanvullende toelage in schooljaar 2023-2024 kijken we naar het inkomen van uw ouders in 2021. Was hun inkomen in 2021 lager dan € 38.778,84?Dan krijgt u de maximale aanvullende toelage. Hoe hoger hun inkomen, hoe lager uw aanvullende toelage wordt.
Woont u al in Nederland en hebt u een bsn en een DigiD? Dan kunt u de basisbeurs aanvragen via Mijn DUO. Woont u nog in het Caribisch gebied en hebt u al studiefinanciering aangevraagd? Dan krijgt u begin juni een e-mail met een link naar het formulier waarmee de basisbeurs aangevraagd kan worden.
Doet u mbo?Dan moet u minimaal 18 jaar zijn voor een beurs of rentedragende lening. U kunt wel een studentenreisproduct krijgen als u nog geen 18 bent. Voor hbo en universiteit geldt geen minimumleeftijd.
Wanneer gaat studiefinanciering in? na uw 18e verjaardag. Het studentenreisproduct kunt u wél voor uw 18e krijgen. studiefinanciering hbo of universiteit: direct als u begint met studeren, ook als u nog geen 18 bent.
De basisbeurs in het hoger onderwijs gaat vanaf schooljaar 2023-2024 gelden voor alle studenten, dus ook de studenten die al aan hun studie zijn begonnen. Wel is de voorwaarde dat de studenten nog recht hebben op studiefinanciering, oftewel ze zitten binnen het aantal jaar dat de studie officieel duurt.
Hoeveel je precies per maand krijgt is vooral afhankelijk van het inkomen van je ouders.
UPDATE - de nieuwe basisbeurs (2023/2024)
Thuiswonende studenten krijgen vanuit de basisbeurs 110,30 euro per maand. Goed om te weten: vanwege hogere kosten voor boodschappen en energie, kunnen alle uitwonende studenten in het studiejaar 2023/2024 eenmalig rekenen op 164,30 euro per maand extra.
De basisbeurs geldt voor de studenten die vanaf september 2023: Een opleiding aan een hogeschool of universiteit volgen en. Nog recht op studiefinanciering in de vorm van prestatiebeurs hebben en. Op 1 september 2023 niet langer studiefinanciering hebben gehad dan de officiële ('nominale') studieduur van hun opleiding.
Land en opleiding
U kunt studiefinanciering krijgen voor hbo- of universitaire opleidingen over de hele wereld. Het Nuffic toetst voor DUO of uw studie recht geeft op studiefinanciering.
De basisbeurs geldt voor alle studenten die in het studiejaar 2023/2024 ingeschreven staan bij een erkende studie én nog in de nominale duur van hun studie zitten. Universitaire studenten krijgen dus de basisbeurs voor de nominale duur van je bachelor (3 jaar) en master (1 of 2 jaar).
Sinds het studiejaar 2017-2018 kun je als je 30 jaar of ouder bent een lening krijgen om te studeren. Dit heet het levenlanglerenkrediet.
Kunnen je ouders niet meebetalen aan de studie? Dan kan je een aanvullende beurs aanvragen. De aanvullende beurs is er voor studenten op het mbo, hbo en universiteit. Met de rekenhulp van DUO kan je kijken wat de hoogte is van je studiefinanciering inclusief aanvullende beurs.
De Studiefinanciering bestaat uit vijf onderdelen: De basisbeurs (sinds september 2023) De aanvullende beurs. De studenten OV chipkaart (reisproduct)
U kunt in aanmerking komen voor de prestatiebeurs als u: een opleiding volgt in de beroepsopleidende leerweg (bol) van het mbo op niveau 3 of 4;18 jaar of ouder bent.
Studenten die tijdens het leenstelsel hebben gestudeerd (tussen 2015 en 2023), hebben geen basisbeurs gehad.
U kunt geen verlenging van de prestatiebeurs aanvragen als: u zwanger bent (geweest) en de zwangerschap verloopt normaal, of. u overstapt naar een andere opleiding en daardoor niet genoeg beurs overhoudt voor uw nieuwe opleiding, of. u pas studievertraging oploopt als u al geen recht meer hebt op prestatiebeurs.
Er gelden voorwaarden voor studiefinanciering in het mbo. Bijvoorbeeld dat u 18 jaar of ouder bent. Bent u jonger dan 18 jaar en volgt u een bol-opleiding? Dan heeft u alleen recht op een reisproduct voor studenten.
Zolang je kind nog geen 18 is, hoef je geen lesgeld te betalen. Er kunnen wel schoolkosten als leermiddelen bij komen kijken. Lees meer over de kosten van studeren aan het mbo. Bij een BBL-opleiding (Beroepsbegeleidende Leerweg) is geen studiefinanciering of studentenreisproduct mogelijk.
Studenten die een beroepsopleidende leerweg (bol) in het mbo volgen hebben tot hun 30e recht op studiefinanciering. Studiefinanciering in het mbo bestaat uit een basisbeurs, een aanvullende beurs, een reisproduct voor de ov-chipkaart en een lening.