Waarom trilt de wasmachineOm de was niet doorweekt uit de wasmachine te laten komen centrifugeert de wasmachine aan het eind van het wasprogramma. Dit houdt in dat de trommel heel hard draait, waardoor zoveel mogelijk waterdruppels uit de trommel worden geslingerd.
Een wasmachine kan erg trillen tijden het centrifugeren. Daarom is niet elke ondergrond geschikt om de wasmachine op te plaatsen. Het beste kun je de wasmachine plaatsen op een ondergrond van steen, tegels (stroef) of beton. Op deze ondergronden staat de wasmachine heel stabiel en gaat hij minder trillen en wiebelen.
Omdat de wasmachine niet goed uitgebalanceerd is of omdat de lading uit balans of door een niet-stabiele vloer kan hij gaan bewegen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij kleine wasjes of als er maar één (zwaar) stuk wasgoed in zit, zoals een badjas.
Trillingsdempers zijn rubberen doppen die je onder de poten van je wasmachine kan plaatsen. Deze doppen absorberen te trillingen en zorgen ervoor dat de wasmachine beter op zijn plaats blijft. Zo wandelt jouw wasmachine niet de kamer door en heb jij geen last meer van herrie.
De trap op of af met een wasmachine
Til je de wasmachine naar beneden dan is dit de onderste persoon. Wees voorzichtig met bochten en geef aan wanneer je gaat draaien. Op de trap moet de onderste persoon het zwaarste tillen en de bovenste persoon zorgt ervoor dat de wasmachine in balans blijft.
De wasmachine is gebouwd om een stootje tijdens het centrifugeren aan te kunnen. Deze zogenaamde schokbrekers en vering kunnen na verloop van tijd stukgaan. De wasmachine maakt dan enorm veel herrie. De wasmachine hoeft dan niet vervangen te worden, maar een nieuwe set schokbrekers kan het probleem eenvoudig oplossing.
Als we naar de gemiddelde levensduur van wasmachines per merk kijken varieert de levensverwachting van 8 jaar tot 15 jaar. Na die periode is de machine vaak aan vervanging toe. Maar met een beetje geluk gaat een wasmachine wel 20 jaar mee. En met een beetje pech gaat de wasmachine juist eerder kapot.
Nagaan of de schokbrekers kapot zijn, kun je testen door de trommel naar beneden te duwen. De trommel kan op en neer bewegen; hoe sterker de schokdempers, hoe minder de 'deining' zal zijn (een sterkere 'attenuatie' van de beweging dus). Blijft de trommel lang uitdeinen, dan zijn de schokbrekers waarschijnlijk kapot.
Als de wasmachine stinkt en de was muf ruikt na het wassen dan is 'vetluis' de boosdoener. Vetluis of wasluis is een micro-organisme dat groeit op restjes vuil en wasmiddel. Doordat we minder heet en met minder water wassen, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op het wasgoed maken.
Dat je nooit te veel wasmiddel kunt gebruiken bij het wassen, is om verschillende redenen een belangrijke misvatting. Een overdaad aan wasmiddel of wasverzachter zorgt ervoor dat de wasmachine meer energie en water nodig heeft om al die zeep en het bijbehorende schuim weg te spoelen.
Wasmachines met balanssysteem
Wij raden je dan ook aan om in dit kader een wasmachine met een balanssysteem aan te schaffen. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat jouw wasautomaat niet aan de wandel gaat door trillingen. Doordat het model stil op zijn plaats zal blijven staan, wordt jouw vloer niet beschadigd.
De AEG LR6KOLN wordt door de Consumentenbond aangewezen als beste koop. Het toestel centrifugeert met maximaal 1400 toeren en is geschikt voor huishoudens tot 4 personen. Deze wasmachine is ideaal voor mensen die willen dat hun was zo snel mogelijk klaar is.
Wasmachines van Indesit hebben de laagste prijs. Ook merken als Beko en Zanussi hebben betaalbare modellen. Zanussi heeft volgens ons Consumentenbond Panel de beste prijs-kwaliteitverhouding. Bijna alle merken hebben modellen van rond de €500.
Wij vroegen aan meer dan tweeduizend Nederlanders hoeveel wassen zij per week doen. Check snel of jouw wasgedrag eigenlijk een beetje gemiddeld is. Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Voor veel kleding geldt dat het centrifugeren op hoge toeren niet mag of onverstandig is omdat de kleding (veel) sneller slijt. Bij veel wasbeurten zal je de 1.600 toeren daarom niet gebruiken.
Schudden of trillen van de machine
Kapotte kogellagers kunnen resulteren in trillingen en onbalans tijdens het draaien van de trommel. Als uw wasmachine begint te schudden of zich onstabiel gedraagt, kan dit duiden op een probleem met de lagers.
Geschikte vloeren
Er zijn meerdere geschikte ondergronden, maar wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze stabiel en hard zijn. Denk daarbij aan betonnen en stenen vloeren en matte tegelvloeren. Nog een belangrijke tip: je wasmachine maakt minder lawaai wanneer deze waterpas staat.
Je wasmachine de trap op tillen
Om te beginnen: til een wasmachine altijd met minimaal 2 mensen. Wel zo fijn voor je rug en gewrichten! Til met de juiste techniek en houd je rug zoveel mogelijk recht. Verder raden we je aan om de wasmachine eveneens rechtop te houden tijdens het vervoeren.
Antwoord: Wassen op hogere temperaturen, zoals een kookwas 90 graden, helpt bij het voorkomen van vetluis en dat de was stinkt. Kookwas: Magie voor vetluispreventie. Antwoord: Een regelmatige kookwas kan de ophoping van vetluis voorkomen en de wasmachine schoon houden draai 1 keer per maand op 90 graden.
Gemiddeld weegt een wasmachine tussen de 65 en 80 kilo. Uiteraard verschilt dit per merk en model. Een wasmachine is in ieder geval te zwaar om in je eentje te tillen. Doe dit daarom altijd met minimaal twee personen, hier zal je rug je ook dankbaar voor zijn.