Zwitsers gebruiken vaak 'Grüezi'.
Proost, Skåll, Zum Wohl, Salute, Slainte, ð», Yamas… Als we een lekker (alcoholvrij) bier drinken dan drinken we dat natuurlijk het liefste met anderen.
Vaak worden er woorden zoals 'santé, 'cheers', 'gezondheid' of 'proost' uitgesproken. Dit hangt ook van de gelegenheid af natuurlijk. Houd het in ieder geval bondig en kort.
Het italiaanse cin-cin heeft, als een van de weinige proostuitingen geen betekenis. Het is enkel het geluid dat de glazen maken bij het proosten.
Proost in het Frans
In het Frans zeg je proost als je zegt “Sante” of “à votre santé”.
'Gia mas', is de verkorte versie van 'stin ygia mas', dat 'op onze gezondheid' betekent. De grootste waarde in het leven is onze gezondheid en daar drinken de Grieken op. Nadat zij elkaar en zichzelf gezondheid hebben toegewenst is hun tweede wens altijd die van veel geluk.
Als iemand op je wil proosten, moet je meedoen om je respect te tonen. Het is een goed idee om het Chinese woord voor 'Proost' – 'Ganbei' – te leren, wat zoveel als 'Gezondheid' betekent. En je moet het drankje opdrinken.
Our only clubnight for the 21+ generation.
Slàinte is een veelgehoorde term in de verschillende vormen van het Gaelic dat in onder andere Schotland en Ierland wordt gesproken. De uitdrukking slàinte laat zich letterlijk vertalen naar 'gezondheid' in het Nederlands. Doorgaans gebruiken mensen uit deze streken slàinte als een toast.
Het werkwoord toosten - toostte - getoost betekent 'een toost op iemand of iets uitbrengen'. Toasten - toastte - getoast betekent 'roosteren'.
Bij speciale gelegenheden toosten of proosten we op iemands welzijn of goede gezondheid. Proost komt ook van het Latijnse woord 'Prosit', wat 'het strekke u tot voordeel' betekent. Voorafgaand aan het proosten spreekt er iemand een heilwens uit.
Volgens Snopes is de echte reden waarom we proosten dat al onze zintuigen dan meedoen met het drinken. Je kunt de drank namelijk zien, proeven en ruiken en het glas voelen. Om ook het laatste zintuig (horen) te plezieren, worden de glazen tegen elkaar getikt. Zo geniet je nog meer van je biertje of je glas wijn.
Altijd klinken met de kelken en niet met het voetje of scheel. Dit voorkomt glasscherven op de tafel. Roep 'proost' en neem altijd een slok na het proosten. Je knikt ja en smakt na de eerste slok nog even om te laten merken dat je de wijn lekker vindt.
1schol (de; v(m); meervoud: schollen; verkleinwoord: scholletje) 1ijsschots2door breuken begrensd gedeelte van de aardkorst 2schol (de; m; meervoud: schollen) 1bep. platvis 3schol (tussenwerpsel) (België)1proost!, santé!
Een glen is in Schotland de naam van een vallei die vaak is uitgesleten door een gletsjer. Glens zijn dan ook vaak lang en diep, en hebben een kenmerkende U-vormige doorsnede. Het woord glen stamt af van het Iers/Schots-Gaelische woord glean.
Halò (Schotse Gaelic nu in Google Translate)
Typisch, Schotten gebruiken 'laddie' (lad + ie) dat 'jonge jongen' betekent en 'lassie' (lass + ie) dat 'jong meisje' betekent. Je zult ook merken dat Schotten in plaats van 'small' (klein) te zeggen, het woord 'wee' gebruiken.
De chin-up is een van de meest ondergewaardeerde oefeningen, het is niet alleen een geweldige rugbouwer, maar deze oefening helpt ook bij het opbouwen van gripkracht en helpt bij het ontwikkelen van je biceps, triceps en schouders en je buikspieren krijgen ook nog eens een goede training!
In de Tuinen van West in Amsterdam was het vanmiddag eindelijk zover: voor het eerst sinds corona is er een groot buitenfestival. Op het Chin Chin festival waren 10.000 bezoekers. Er werd gedanst, gedronken en vooral feest gevierd. Bij de ingang moesten bezoekers door een check komen.
Santé Hoewel je in Vlaanderen ook wel eens proost hoort, is dat niet de meest gangbare heildronk. Meestal zeggen mensen santé of schol, soms allebei.
(uitroep) op iemands gezondheid drinken. Men heft een vol glas bier, wijn enz. en zegt 'schol' alvorens men drinkt.
Sláinte (proost of op je gezondheid) wordt normaal gesproken bij het uitbrengen van een toost. Fonetisch klinkt het als slawn-cha.
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'.
Wat betekent 'efcharistó' in het Grieks? (Ευχαριστώ) 'Efcharistó' is de meest populaire manier om 'dank je wel' te zeggen in het Grieks. Meer vergelijkbaar met 'bedankt' dan 'dank je wel', 'efcharistó' is een informele manier om dankbaarheid uit te drukken.