Het grootste deel van de patiënten met reuk- en smaakklachten herstelt hier binnen een paar maanden van. Na 6 maanden rapporteert zo'n 1 op de 5 mensen die door covid-19 hun reukvermogen verloren toch nog reukproblemen.
Als sterke smaken tegenstaan is het goed om gebruik te maken van producten met een weinig uitgesproken smaak, bijvoorbeeld: Broodmaaltijd: (wit)brood, beschuit, crackers, pap, jonge (smeer)kaas, gekookt ei, kipfilet bij de broodmaaltijd.
Reuk- en smaakverlies is een veel voorkomend probleem onder patiënten met een Covid-19 infectie. Om dit verder te onderzoeken, is er deze zomer een subsidie toegekend voor een grootschalig onderzoek naar reuk- en smaakverlies bij patiënten met een Covid-19 infectie.
Immuuncompetent: had slechts milde klachten*: Minstens 7 dagen na eerste ziektedag EN tenminste 24 uur klachtenvrij. Immuuncompetent (opname vanwege COVID-19): had matig tot ernstige klachten: Minstens 14 dagen na eerste ziektedag EN tenminste 24 uur klachtenvrij.
Bij een vieze smaak in de mond kunt u zuigen op pepermuntjes of snoepjes of kauwen op kauwgom. Als uw slijmvliezen niet gevoelig zijn, kunt u wat meer zout, kruiden, specerijen en smaakmakers zoals gember, sambal, wasabi, marinades, jus of sauzen gebruiken om uw voeding smakelijker te maken.
Stimuleer je smaakpapillen door je eten te kruiden, maar let op met suikers en zout. Drink voldoende zodat je slijmvliezen niet uitdrogen. Je kunt kiezen voor koolzuurhoudende dranken die bij voorkeur zoet, zuur of bitter zijn (bv. bitter lemon).
De eerste stap bij het oplossen van een bittere smaak in je mond is zorgen voor goede gebitsverzorging door dagelijks te poetsen, te flossen en je tong te schrapen om tandplak en bacteriën te verwijderen. Gebruik daarnaast een antibacterieel mondwater. Drink genoeg om een droge mond te voorkomen.
Geuren ruiken die er niet zijn, hoe kan dat? Bij het ruiken van geuren die er niet zijn is er sprake van fantosmie, dit is een geurhallucinatie. Deze reukstoornis kan ontstaan door bijvoorbeeld een hoofdletsel of door een virusinfectie zoals een zware griep of een besmetting met COVID-19 virus.
Wanneer een vloeistof of een vaste stof onze tong raakt, sturen de smaakpapillen dit als prikkels door naar het 'reuk- en smaakcentrum' in onze hersenen. Die prikkels worden daar vervolgens omgezet in smaak. Toch is ook het onderscheiden van smaken complex. Hoe iets precies smaakt hangt af van allerlei factoren.
De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. Het ziekteverloop verschilt van mens tot mens. Sommige mensen worden niet of maar een beetje ziek van het virus. Anderen kunnen ernstig ziek worden en soms aan de gevolgen van de ziekte overlijden.
Long COVID kan invloed hebben op uw dagelijks leven. Ook al is er op dit moment geen behandeling voor long COVID, u kunt wel hulp krijgen: Bespreek uw klachten met de huisarts. Als u langer dan drie maanden last heeft van coronaklachten dan kunt u terecht bij C-support voor hulp.
Sommige mensen houden langdurig klachten nadat ze COVID-19 hebben gehad. Dat wordt 'Long COVID' of Post-COVID genoemd. Voorbeelden van langdurige gezondheidsklachten na corona zijn vermoeidheid, benauwdheid en pijn.
Het eten van groente en fruit kan zelfs een aantrekkelijke lichaamsgeur bevorderen. Een dieet met veel koolhydraten en vis zorgt daarentegen juist voor een minder aangename lichaamsgeur. Ook rood vlees kan een prettige lichaamsgeur hinderen.
Proeven doe je vooral met je tong. Daar zitten kleine bobbeltjes op, de smaakpapillen, die zorgen dat je zoet, zuur, zout, bitter en umami kunt proeven. Als je iets eet of drinkt, proef je bijna altijd verschillende basissmaken tegelijk. Een dropje is bijvoorbeeld zoet én zout.
Verse kruiden als zoutvervanger
Verse kruiden, zoals basilicum, oregano, tijm en koriander, geven een heerlijke smaak aan al je gerechten.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).
Voor de algemene bevolking is verplichte isolatie in geval van respiratoire symptomen of een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing. De kenmerken van SARS-CoV-2 zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn.
Sommige mensen houden klachten na corona. De kans is groot dat klachten na corona vanzelf overgaan. Weinig mensen hebben langer dan 6 maanden klachten. De meeste mensen kunnen binnen 6 maanden na corona weer werken.